Bekented a kilincset fogkrémmel? Sót raktál a haverod kávéjába cukor helyett? Akkor példát vehetnél ennek az 5 bolondok-napi szivatásnak a kitalálóiról és kivitelezőiről, mert olyas valamit csináltak, amire még évtizedek múltán is emlékszünk.

Jöjjön az ausztrál vállalkozó, aki jéghegyen úszott be Sydney-be, jöjjenek a svájci gazdák a spagettiszürettel - figyelj és tanulj!

#1: A svájci spagettiszüret

1957. április 1.: Óriási felismerés, hogy micsoda humorérzéke volt az előző generációnak. A történelem egyik, ha nem a legnagyobb április 1-i szivatása volt, amikor a BBC brit televíziós csatorna arról számolt be az egyik riportjában, hogy a svájci spagettifarmerek, köszönhetően az enyhe télnek és a spagettibogár invázió kivédésének, kiváló évnek és termésnek örülhetnek.

A legnagyobb az egészben, hogy az általuk készített 2,5 perces riportban még be is mutatják, lépésről-lépésre, hogy micsoda szakértelemmel szüretelik az éves spagettitermést a gazdák, amely aztán gondos szárítás és főzés után az asztalra kerül.

Állítólag a riport után egy csomóan kértek tanácsot a csatornától, hogy miképp lehetne nekik is spagettiültetvényük...

Sőt, állítólag olyan hatásos volt akkoriban, hogy a BBC műsorának főszerkesztője is utánanézett, hogy milyen módon termesztik a spagettit - amiről aztán természetesen semmit nem talált.

#2: Instant színes TV, nejlonharisnyával

1962. április 1.: Az egyedüli svéd csatorna, a Svéd Televízió (SVT) szintén egy riportot közölt, amelyben Kjell Stensson "szakértőt" kérték fel, hogy bemutassa a nézőknek a különleges technikát, amellyel a fekete-fehér TV pofon egyszerűen színes televízióvá alakítható.

A fickó egy totálisan áltudományos humbukkal magyarázta el tökéletesen, hogy ehhez csak egy nejlonharsinya, egy olló és némi ragasztószalag szükséges.

Az átverés brilliánsan sikerült, állítólag rengeteg néző pattant fel egyből, hogy kipróbálják a trükköt.

#3: A Mount Edgecumbe vulkán kitörése

1974. április 1.: Az alaszkai Sitka lakói egyenesen a szívükhöz kapnak, hiszen az ablakon kinézve látják, hogy a 400 éve szunnyadó Mount Edgecumbe vulkán elkezdett füstöt okádni. Nem sokkal később egy helikoptert küldtek a helyszínre, hogy közelebbről is megvizsgálják az esetet, ekkor látszott, hogy a kréterbe, rettentő aljas módon gumiabroncsokat dobtak és gyújtottak fel, mellé pedig gigantikus betűkkel írták a hóba:  "April Fool's".

Az átverést egy helyi erő, Oliver Bickar eszelte ki, aki hosszú évekig készült a tréfára, amíg végül tényleg megcsinálta.

#4: A sydney-i jéghegy

1978. április 1.: Dick Smith, ausztrál üzletember a fejébe vette, hogy megvicceli Sydney lakosait, és egy jéghegy hátán hajózott be a Sydney-i Operaházhoz, azzal a céllal, hogy a jégyhegy darabjait aztán eladja.

A jéghegy persze csak távolról tűnt igazinak, az eladásra váró jégdarabokat pedig egy mélyhűtőben tárolta.

Az átveréssel viszont csak akkor bukott le, amikor a szakadó eső elkezdve lemosni a "jéghegyet" borító és alkotó tűzoltó- és borotvahabot.

Zseni volt a fickó, nem kérdés.

#5: San Serriffe

1977. április 1.: A The Guardian lehozott egy 7 oldalas, speciális jelentést egy San Serriffe nevű, indiai-óceáni szigetegyüttesről. A hihetetlenül kimerítő anyagban a hely földrajzi adottságait, gazdasági és politikai viszonyait, és a kultúráját is taglalták, miközben az egész egy óriási kamu volt, amit Philip Davies, a Guardian speciális riportokat készítő részlegének vezetője talált ki.

A totálisan hitelesnek tűnő cikk miatt viszont rengeteg telefonhívás érkezett a szerkesztőséghez, mindenki tudni akarta az összes létező részletet erről a földi paradicsomról.

Neked mi a legjobb április 1-i sztorid? Ha legalább ilyen elborult és vicces, bátran küldd el nekünk!

(via)

És ezt olvastad már?
Úgy néz ki, Les Grossman visszatér