Egyértelmű, hogy metrózás közben vagy a kocsmában iszogatva sem állsz le minden hülyével vitatkozni mindenféléről, ugye? A közösségi médiában, kiváltképp a Facebookon valamiért mégis sokan hajlamosak rácsúszni erre, pedig agy tanulmány már öt éve bebizonyította, hogy az interneten lezavart verbális csörtéknek az égadta világon semmi értelmük sincs.

Erre a UC Berkeley és a University of Chicago közös kísérlete során jöttek rá még 2018-ban, amikor fogtak egy 300 főből álló csoportot, és elolvastattak, megnézettek, majd meghallgattattak velük vitákat olyan témákról, melyek általában hamar felnyomják az ember vérnyomását. Miután ezzel megvoltak, megkérdezték az alanyokat, hogyan vélekednek az egyes előadott érvelésekről.

Az eredmény egyáltalán nem volt meglepő: a kísérletben résztvevők hajlamosak voltak megkérdőjelezni az értelmi képességeit annak, akivel nem értettek egyet – az ember már csak ilyen: ezzel próbálja hatástalanítani azokat az érveket, melyekkel nem tud mit kezdeni –, de szignifikáns különbség volt a között, ahogyan a látott és/vagy hallott érvelést és az olvasott érvelést érzékelték.

Azok, akik látták vagy hallották a vitát, sokkal kevésbé voltak hajlamosak tájékozatlannak, esetleg csak simán hülyének bélyegezni az álláspontjukat nem osztó vitapartnert, mint azt, akinek csak írásban olvashatták az előadását.

Az egyik kutató számára egyáltalán nem volt ismeretlen a jelenség:

Az egyikünk egy politikus beszédének a kivonatát olvasta korábban egy újságban, amivel messzemenőkig nem értett egyet. A következő héten ugyanazt a beszédet a rádióban hallotta, és teljesen sokkolta, mennyire másként vélekedett a politikusról azután, hogy végighallgatta őt.

A tanulság egyszerűbb már nem is lehetne:

a szóbeli vitához viszonyítva az online fórumon hadakozásnak éppen semmi értelme nincs.

Amikor beszélgetünk valakivel, a legritkább esetben próbáljuk meg azzal érvényteleníteni az illető érveit, hogy lehülyézzük, a világhálón azonban – sajnos – ez egy nagyon egyszerű, épp ezért bevett módja a kommunikációnak.

A való életben ráadásul csak olyanokkal bocsátkozunk eszmecserébe, akikkel az értelmi képességeink tekintetében egy platformon mozgunk, a Facebookon azonban az ember hajlamos rá, hogy elkezdjen vitázni olyanokkal, akikkel soha nem fogja tudni megértetni magát.

Épp ezért mi azt javasoljuk, hogy ha olyasvalakivel ütköznek az érveid online, akit jól ismersz és akinek számít a véleménye, nyugodtan napoljátok el a vitát, amíg alkalmatok nem nyílik leülni egy kávé vagy egy sör mellé!

(forrás: Inc.com, főkép: Getty Images)

De azt is megteheted, hogy szájkarate helyett példát veszel nagyjainkról:

Mark Zuckerberg és Elon Musk ketrecben verné össze egymást

A közösségi médiában megegyezett a két milliárdos.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában