Ha te is be vagy tojva a mai naptól, maradj inkább otthon és nézz filmeket! Ez a tíz remek mozi ráadásul még arra is ráébreszthet, hogy bármennyire szerencsétlennek is látod magad, jártak már nálad rosszabbul is, esetleg beláthatod, hogy mégis csak te vagy a sorsod kovácsa. Ha ezek közül egyik tanulságot sem kapod meg, sebaj, akkor is kiválóan fogsz szórakozni.

Végső állomás (Final Destination, 2000)

A Végső állomás-filmek mára alaposan elkoptatták a formulát, de 2000-ben még frissnek hatott az ötlet, hogy aki nem vész oda egy szerencsétlenségben, melyben meg kellett volna halnia, a Sors – vagy a Halál, nevezzük, ahogy tetszik – utánamegy és rendezi a számlát. Nyilván nem ez a film fog meggyőzni arról, hogy a tévé előtt gubbasztás helyett uzsgyi a szabadba, de legalább kicsit lerágod a körmöd izgalmadban.

Lemony Snicket - A balszerencse áradása (Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events, 2004)

A Daniel Handler regénysorozatából készült film sajnos nem lett akkora siker, hogy folytatást is kapjon – a Netflix sorozatát nem tekinthetjük annak –, mégis tiszta lelkiismerettel tudjuk ajánlani, hiszen a képei Tim Burton leglátványosabb munkáit megszégyenítően látványosak, Jim Carrey bohóckodását pedig ezúttal is öröm nézni.

Családi vakáció (National Lampoon's Vacation, 1983)

A Griswold család bármelyik filmjéből megtanulhatod az aranyszabályt: a szerencsétlenség a legtöbb esetben nem csak úgy lehullik az égből, hanem általában rossz döntések sorozatának következtében lopózik be az ember életébe. Még jó, hogy ezeket az ártalmatlan filmeket nézve nyugodtan lehet nevetni és az embernek nem kell szégyellnie magát a káröröm miatt.

Apollo 13 (1995)

A tizenhármas szám sehol nem jelent jót, és ezt a leghírhedtebb Hold-misszió űrhajósai tudhatják a legjobban. Az Apollo-13 fedélzetén gyakorlatilag minden téren beütött a gebasz, minden elromlott, ami elromolhatott, hőseinknek mégis sikerült valahogy visszaszenvedniük a kócerájt a Földre. (Bocs a spoilerért, de hát mégis csak történelemről beszélünk, ráadásul egy 27 éves filmről van szó!) Ennél jobb bizonyítékát nem is kaphatod annak, hogy végső soron rajtad múlik minden.

Csupasz pisztoly (The Naked Gun: From the Files of Police Squad!, 1988)

Frank Drebin egy kétballábas félhülye, ezt nincs értelme cukrozni, de ha te a mai napon különösen szerencsétlennek érzed magad, inkább arra figyelj, mi történik szegény Nordberggel a filmidő alatt. Így lehet felszabadultan vidulni azon, hogy valakibe nekifutásból száll bele a balsors.

Dumb és Dumber – Dilibogyók (Dumb & Dumber, 1994)

Ezt a filmet már rengetegszer végigröhögtük, anélkül, hogy belegondoltunk volna, tulajdonképpen mi is a tanulsága a két idióta főhős kálváriájának. Az ember a saját szerencséjének a kovácsa – ezt üzeni Dumb és Dumber sztorija. Persze nem muszáj ezen elmerengni, de ha bármit is érdemes megtanulni ebből az infantilis, de épp ezért halhatatlan moziból, hát ez az.

Dick és Jane trükkjei (Fun with Dick and Jane, 2005)

Megint Jim Carrey, akinek valamiért nagyon jól áll a balszerencse, mi pedig ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy szakadtra röhögjük magunkat, valahányszor emberünk a padlóra kerül. Ebben a rafkós moziban hősünkből egy bedőlő cég bűnbakot csinál, melynek következtében mindent elveszít, és úgy záporoznak rá a csapások, hogy végül feleségével együtt kénytelen lesz bűnözőnek állni. Az egész sztori sírva nevetős, de a finálé különösen parádésra sikerült.

Ütközéspont (Changing Lanes, 2002)

Egy koccanásnál kevés hétköznapibb szerencsétlenség történhet az emberrel. Ez a mozi azt mutatja meg, mi történik, ha egy ilyen bagatell dolgot képtelenek vagyunk normálisan lekezelni, a képletbe pedig még bele is nyúl a balsors keze. Ben Affleck és Samuel L. Jackson közös filmje azért izgalmas, mert szó szerint bármikor megtörténhet, hogy egy rosszul kezelt konfliktus egy kis balszerencsével karöltve két embert ádáz ellenséggé tesz.

Péntek 13. (Friday the 13th, 1980)

Jó, hát ez a helyezett megjósolható volt, mint egy hokimaszkos őrültnek öltözött részeg hülye egy halloweeni bulin. A címe miatt sem kihagyható a Halloween utáni slasher-aranykor egyik legjobb darabja, amit már csak azért is érdemes újranézni, mert mai szemmel elragadóan idétlen, de annyira, hogy gyakorlatilag egyszerre lehet rajta félni és felszabadultan röhögni.

Napos oldal (Silver Linings Playbook, 2012)

Ez az Oscar-díjas alkotás az egyik leghatásosabb gyógyszer rosszkedv ellen. Hőseit folyamatosan a balsors fenyegeti, hol komolyabb, hol ártatlanabb formában, ők valahogyan mégis képesek egymásból erőt meríteni. Kész csoda, hiszen ebben a társaságban mindenki defektes. David O. Russell és a filmjében brillírozó kiváló színészek tutira meggyőznek arról, hogy ez a péntek tizenhárom is lehet egy ugyanolyan gyönyörű nap, mint bármelyik másik.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Nem fogsz ráismerni az Addams Familyre a Netflix sorozatának első előzetesében