A szebb napokat látott Mark Webb filmje, A tehetség itthon csak DVD-n jött ki, de már csak azért is érdemes megnézni, mert Chris Evans végre megmutathatja benne, mennyire jó színész.

Az ilyen filmekre szokták mondani, hogy nagyon jókor jött. Mármint nem feltétlenül a nézőnek, hanem a színészeknek, akik végre kapnak vele valamit, valami olyat, amivel dolgozhatnak. Chris Evans már kezd belerohadni az Amerika Kapitány-kosztümbe, nem csinálja rosszul a dolgát, azt meg kell hagyni, de egy színésznek azért ez nem lehet a mindene, és jobb tudatni a szakmával is, hogy nem csak akciófilmekben gondolkodunk.

Mark Webb rendező mostanában nem tett le túl sok biztató mozit az asztalra, elég csak A csodálatos Pókember rettenetes második részére gondolni, pedig ő az, akinek olyan alapvetéseket is köszönhetünk, mint az 500 nap nyár, és… nagyjából ennyi, hiszen az úriember ezen kívül „csak” rengeteg nagyon erős klipet rendezett zenekaroknak, aztán jött Pókember, de az meg nem egy túl dicsőséges sztori.

Hogy mit látott pont ebben a sztoriban Webb, azt nem tudni, de a színészek sem a sztori roppant eredeti mivolta miatt szállhattak be ebbe a moziba, hiszen a Gifted gyakorlatilag végigmegy a „tehetséges gyerek”-kliséhalmazon, de azt a legszerethetőbb módon teszi, jó színészek bevonásával. A sztori rém egyszerű: egy kisvárosban éldegél a hajószerelő Frank, aki elhunyt nővére kislányát, Maryt neveli viszonylagos boldogságban. Azért csak viszonylagosban, mert a kislány igazi matekzseni, és ebben anyjára ütött, akit anno az új Einsteinnek tartottak, de az élete sajnos tragikus véget ért. Franket nagyjából mindenki azért cseszegeti, hogy adja Maryt különleges suliba, de a férfi egyszerűbb életet szán a lánynak, azt akarja, hogy legyen gyerekkora, de ekkor képbe kerül Mary erősen rossz fej nagymamája, és felforgatja a család életét.

Tényleg minden van, amit el tudsz képzelni. Szerethető főhős, cuki kislány, nagydumás feka szomszéd nő, karikatúraszerűen gonosz nagymama, tárgyalótermi dráma, imádnivaló vidéki tanárnő, és semmi, de semmi sem okoz komoly meglepetést. A sztori azért egy-két ponton érdekes lépéseket enged meg magának, de nincs mese, pontosan tudod, mi lesz a vége, és igen, az lesz a vége, amire gondolsz.

Akkor miért jó mégis ez a film? Mert bár nálunk moziban nem működött volna, egy otthoni DVD-zésnek abszolút tökéletes, tele van jobbnál jobb színészekkel (Chris Evans, Octavia Spencer, Lindsay Duncan, Mckenna Grace, Jenny Slate), és annyira habkönnyű, hogy szinte lebeg.  Chris Evans karaktere elég erős színészi játékot kíván, és hála istennek nem is vette félvállról a melót, úgyhogy jó lenne őt többször is látni ilyen mozikban, és nem csak páncélt lóbálva.

Ha az ember vonzódik a zsenitörténetekhez, és az otthoni filmnézéshez, akkor az ilyen esős napokon nincs is jobb, mint egy olyan mozin merengeni, mint ez. A tehetség fontos kérdéseket taglal nagyon könnyedén, nem nehéz azonosulni a szereplőkkel, nem nehéz közel engedni őket magunkhoz, de azt azért sajnos ki kell mondanunk, hogy nem ez a mozi helyezi majd vissza Mark Webbet a szívünk csücskébe. Korrekt, de nem zseniális, mint a szereplői, viszont boldog leszel tőle, és ez a lényeg.

A player szerint

  • Totálisan kiszámítható, de megmelengeti a szívet
  • Chris Evans bebizonyítja, hogy remek színész
  • Egy-két ponton azért meglepi az embert
Player-méter
7
És ezt olvastad már?
Hamarosan megérkeznek Budapestre a Dűne folytatásának sztárjai