Ahány ház, annyi szokás. Van, ahol a levegőbe lövöldözés a mindennapok része, egy házasságkötés, de még egy piknik sem teljes nélküle.

A Balkántól a Közel-Keletig, Afganisztántól India egyes területén át a Föld másik végéig, Dél-Amerikáig akad egy érdekes módja az ünneplésnek. Az örömlövöldözés. A recept egyszerű, a férfiak előhúzzák a pisztolyt, és az ég felé tüzelnek. Jó esetben. Rosszabb esetben a körülöttük állók életébe kerül a nagy vigasság, és az esküvőt, újévi bulit, temetés követi.

Csak Pakisztánban 81 ember halt meg a buliban előkerülő pisztolyok, gépkarabélyok miatt, 2003-ban pedig 20 ember halála árán sikerült megünnepelni Irakban a fegyvertényt, hogy kézre került Szaddám Huszein fia, és ez csak egy a tucatnyi, lehangoló, nehezen felfogható eset közül.

Van, akit a földre visszahulló lövedék sebzett vagy ölt meg, több ilyen esetet dokumentáltak Ázsiától Amerikáig. 2011-ben egy indiai esküvőn a visszahulló golyó egy 9 éves kisfiú nyakába fúródott, a helyszínen életét vesztette. De a szabadság és a szabad fegyverviselés hazájában, az Egyesült Államokban is történt hasonló: Javier Suarez Rivera épp az újévi tűzijátékot nézte családjával, amikor fejébe fúródott egy ünnepi golyó. Életét nem tudták megmenteni.

A "legendát" vizsgálták a Mítoszrombolók is egy korai epizódjukban, ez volt az egyetlen kísérletük, aminek végén nem tudtak döntést hozni, ezért mindhárom "cáfolva-lehetséges-igaz" plecsnit megkapta az eset.

Több országban a törvény erejével próbálnak gátat szabni a közveszélyes szokásnak, Macedóniában tíz év börtönre számíthat akiről kiderül, hogy égbe lőtt, Texasban viszont 4000 dolláros pénzbüntetés, és maximum egy évi elzárás jár ugyanezért. Mi inkább maradjunk a koccintásnál.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában