Nem csak az iskolákban vannak kötelező olvasmányok! Kifaggattuk az Agave kiadóvezetőjét, Velkei Zoltánt, hogy milyen tuti könyvekkel készülnek a következő hónapokra, és ő válaszolt is. Íme!

Dan Simmons: Ílion (szeptember 22.)

Azt hiszem, eddig ennél a könyvnél volt a legnehezebb kimatekozni, hogy ne menjen rá a gatyánk… :) Nehezen beszéltem rá a kiadóban a többieket a terjedelme miatt, de Simmons népszerűsége még mindig töretlen a Hyperion-kötetek miatt, az Ílion pedig legalább olyan jó, szóval tudtam, hogy történjék bármi, nekünk ezt meg kell csinálni. Egy sci-fis Iliász-átiratról van szó: nanotechnológiát használó istenek gigászi harcait követhetjük a Marson, múlt nélküli emberek disztópiájába nyerhetünk betekintést a Földön, és érző robotszerű lényeket ismerhetünk meg a Jupiter vidékéről. Az Ílion végig egy pusztító igazság kiderítése felé tart, ami sokak életébe kerülhet, a stílusában visszaköszönnek a Hyperion legjobb elemei, és a műfajra gyakorolt hatása is egyenrangú vele. Nem tudom, hogy dolgoztunk-e valaha ennyi ideig egy regényen (egy évig tartottak a munkálatok), úgyhogy magának a kiadónak is hatalmas achievement az Ílion, bízom benne, hogy a rajongók szeretni fogják.

Nick Cutter: Mélység (október 20.)

A Wayward Pines és a Horzsolások népszerűségének az olvasók mellett azt hiszem én örültem a legjobban, mert az utóbbi időkben rengeteg horrort olvastam, és nagyon szerettem volna még pár szerzőtől kiadni könyveket. Az egyik újkori kedvencem kétségtelenül Nick Cutter, aki ugyan még csak pár éve alkot a műfajban, de már nyert egy irodalmi díjat, és olyan nagy nevek kezdtek el elismeréssel beszélni róla, mint Stephen King, vagy Clive Barker, az utóbbinak ráadásul az idei egyik kedvenc olvasmánya a Mélység. Megmondom őszintén, rég féltem ennyire regénytől, mind pszichésen, mind vizuálisan nagyon para volt az egész, úgyhogy a kora téli megjelenés biztosan jó időzítés lesz neki. Anélkül, hogy lelőném a sztorit, előzetesen annyit érdemes tudni róla, hogy egy halálos betegség pusztít a világon (a neve egyszerűen csak Kór), ám kutatók a Mariana-árok mélyén találnak egy ambróziának nevezett anyagot, ami nem csak ezt, de minden más betegséget is képes meggyógyítani. Az óceán mélyén felállított különleges laboratóriummal azonban megszakad a kapcsolat. Egy kis létszámú mentőcsapat indul útnak, hogy kiderítsék, mi történt, és hamarosan olyan borzalmakkal szembesülnek, melyekhez képest a Kór általi halál már egyáltalán nem tűnik ijesztőnek. Cutter nagyon tudja hogyan kell fokozni a feszültséget, és nagyon szeretem az egész regénynek a stílusát: szikár, ahol kell, de azt is tudja, mikor lehet elidőzni a szövegben. Abszolúte filmes anyag, szívesen megnéznék egy adaptációt belőle.

Lev Grossman: A varázslókirály (november 17.)

A felnőttek Harry Pottere. Lassan már köztudott rólam, hogy fantasyben nagyon válogatós vagyok (ennek nem tudom az okát, sok könyv egyszerűen nem működik nálam), de A varázslók volt az, amit elolvastam, és nem kaptam levegőt utána. Nem tudom, hogy azért, mert még csak ehhez foghatót se olvastam eddig a műfajban, vagy azért, mert kísértetiesen sok emléket visszahozott a főiskolás éveimből, de mindenképp sokkolt. S emiatt tökre megörültem annak, hogy hatalmas sikert arattunk vele, mert így már a megjelenés után három hónappal utánnyomhattuk (ez minden kiadóvezető álma), és felgyorsíthattuk az egész trilógia kiadását. Már novemberben jön A varázslókirály című folytatás, tavasszal pedig a zárás. Bevallom, én nagyon vadnak tartom, ahogy A varázslókirály elképzeli, hogy milyen lett volna a Mátrix fantasyként, de a legjobban annak örülök, hogy Grossman nem rontotta el, minden esetben bámulatosan kerüli el a folytatások tipikus hibáit. Jövőre érkezik a televíziós sorozat is, aminek a teaser trailere döbbenetesen jó, több tucatszor megnéztük már. Mindenképp el kell még mondanom, hogy Zsuzsa és Rajmi egyszerűen fantasztikus munkát végzett a borítóval, amiről aztán kiderült, hogy kissé hasonlít Tahereh Mafi egyik regényére (fogalmunk se volt róla), úgyhogy szerintem azt meg feljegyzem magamnak karácsonyra.

(Fotók: Agave Könyvek)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Pedro Pascal részegen vette át az amerikai színészcéh díját, később arra sem emlékezett, miket mondott közben

Emberek, akik mást és máshogy csináltak, mint kellett volna

Többszáz Buddha érkezik Budapestre