Egy sötét hangulatú krimi, egy felejthetetlen fekete komédia és minden idők legnagyobb űrutazása a tévében vasárnap este. Ne hagyd ki őket!

Farkasok birodalma

film+, 21.00

Chris Nahon 2005-ös Farkasok birodalma című filmje az ezredforduló után készített egyik legkülönlegesebb francia természetfeletti-bűnügyi thrillere, két szálon futó cselekménnyel, amelyeknek első pillantásra semmi közük egymáshoz, ám idővel mégis összefonódnak. Párizs török negyedében két rendőr, Jean-Louis Schiffer (Jean Reno) és Paul Nerteaux (Jocelyn Quivrin) egy brutális sorozatgyilkos után nyomoz, aki három török nőt ölt meg hidegvérrel, a szálak pedig a török maffiához vezetik el őket. Mindeközben Anna Heymes (Arly Jover) megmagyarázhatatlan amnézia-rohamoktól, bizarr rémálmoktól és rémisztő hallucinációktól szenved, amelyek valamiképp mind a városban történt brutális mészárlásokhoz kapcsolódnak. Sötét titkok, kegyetlen bűntények, váratlan fordulatok, legvégül pedig szembesülés a megdöbbentő igazsággal – ha egy különleges, feszült atmoszférájú és lehengerlően komor krimire vágysz vasárnap este, akkor ez a te filmed.

Fargo

Filmmúzeum, 23.00

Joel és Ethan Coen a kilencvenes évek közepén készítették el pályafutásuk első instant klasszikusát Fargo címmel, amelynek eredeti forgatókönyvéért méltán kaptak mindketten Oscar-díjat, a kultikus rajongással övezett film további öt jelöléséről nem is beszélve. Frances McDormandnek is aranyszobrot ért a terhes kisvárosi seriffnő szerepe, akinek karrierje legabszurdabb bűnügyét kell megfejtenie, amelynek középpontjában egy elfuserált emberrablás és az azt követő tragikomikus események állnak. William H. Macy brillírozik a kétségbeesett férj bőrébe bújva, minden idők egyik legjobb fekete komédiájának sztárjai mégis az eszement emberrablók, akiket Steve Buscemi és Peter Stormare keltenek életre. Ezt a groteszk humorral, felejthetetlen dialógusokkal és ikonikus figurákkal telepakolt mozit még akkor is meg kell nézned, ha már legalább százszor láttad.

2001 - Űrodüsszeia

TCM, 0.05

Ebben a lenyűgöző, zavarba ejtő és epikus scifiben láthatjuk minden idők legmerészebb vágását, amely röpke négy millió évet ölel át: az eszközhasználatra éppen csak hogy rádöbbent majomember feldobja a csontot, amely az égbolton hirtelen egy űrhajóvá változik. Ez az egyszerre monumentális és mágikus pillanat mindent elárul Stanley Kubrick remekművének összetettségéről, líraiságáról és filozofikusságáról. Kétségkívül nem egy szokványos tömegfilmmel állunk szemben, hiszen az Arthur C. Clarke Az őrszem című elbeszélése ihlette két és fél órás, bibliai volumenű saga alaposan próbára teszi nézőjét. De ha rá tudsz hangolódni ennek a különleges hangulatú és vizuális szempontból lélegzetelállító utazásnak a hipnotikus ritmusára, akkor egy olyan pszichedelikus élményben lesz részed, amelyhez foghatót még biztosan sosem éltél át. A 2001 – Űrodüsszeia egy öntörvényű, vakmerő és titokzatos alkotás, amely garantáltan nem hagy majd nyugodni még hosszú ideig, egy megismételhetetlen varázslat a széles vásznon és a tévében egyaránt. Vétek kihagyni.


És ezt olvastad már?
Nagyjából 200 kamasz tört be egy floridai villába, hogy illegál házibulit rendezzenek