Kedden este sem fogsz unatkozni: egy letaglózó háborús film, egy középkori horror és egy erőszakos road movie az ajánlatunk, ha tévézni vágysz.

A szakasz

Filmmúzeum, 21.00

Nem véletlenül tartják számon A szakaszt minden idők legjobb háborús filmjei között, Oliver Stone saját élményein alapuló 1986-os víziója a vietnámi háború pokláról ugyanis legalább olyan fajsúlyos és letaglózó erejű alkotás, mint az Acéllövedék, A szarvasvadász vagy az Apokalipszis most. Charlie Sheen alakítja az önkéntes Chris Taylort, akit az Elias (Willem Dafoe) és Barnes (Tom Berenger) őrmester vezette egységhez osztanak be. Az ifjú közlegény rövidesen a két teljesen ellentétes személyiségű katona között dúló harcban találja magát, a csatamezőn szerzett borzalmas tapasztalatai pedig egész hátralévő életét örökre megváltoztatják. A négy Oscar-díjjal jutalmazott felkavaró mozi két katona sorsán és eltérő magatartásán keresztül elgondolkoztató és lesújtó képet fest a gerilla-hadviselés demoralizációs hatásáról és az ezzel együtt járó brutális erőszakról. A szakasz mára sem vesztett semmit erejéből: emlékezetes alakításai, a forgatókönyv kiváló jellemábrázolásai és morális tanulságai miatt mindenkinek bátran ajánljuk. A katarzis garantált.

Fekete halál

HBO, 23.00

Ha Christopher Smith nem is tartozik a brit horror újhullám leghírhedtebb fenegyerekei közé, annyi azért biztos, hogy eddigi filmjeivel (Hajsza a metróban, Csapatleépítés, Triangle) népes rajongótábort szerzett magának világszerte. Legutóbbi rendezése, a 2010-es Fekete halál című történelmi horrorfilm karrierjének eddigi legjobb munkája, amelyben a pestis dúlta 14. századi Európa félelmetes tájaira kalauzolja nézőjét. Sean Bean alakítja Ulrich lovagot, aki egy fiatal szerzetessel (Eddie Redmayne) és néhány katonával együtt indul el annak a titokzatos falunak a felkutatására, ahol a babonás történetek szerint a pestis nem szedi áldozatait, a halottakat pedig egy nekromanta varázsló támasztja fel. Ha egy kis borzongásra vágysz hétfő este, akkor mindenképpen nézd meg ezt a kiváló atmoszférával rendelkező középkori horror-thrillert, amelyben nem csak a halálos kór, de a fekete mágia is fontos szerepet játszik.

Sivár vidék

TCM, 0.55

Habár Terrence Malick legutóbbi, Az élet fája című Arany Pálmával jutalmazott filmjével szélsőségesen megosztotta a közvéleményt, abban viszont a nézők és a kritikusok is egyetértenek, hogy debütáló rendezése, a Sivár vidék az amerikai filmművészet instant klasszikusa. A megszállottan rejtőzködő rendező egy kőkemény, erőszakos és katartikus road movie-t rendezett Martin Sheen és Sissy Spacek főszereplésével, amely garantáltan a székedbe szegez, ha ezt a filmet választod. Az 1973-ban bemutatott fiatal útonállókról forgatott mozi tulajdonképpen Bonnie és Clyde történetének könyörtelen variációja, amely Charles Starkweather és barátnője, Caril Ann Fugate 1958-as vad ámokfutásán alapul. De vajon túléli-e a hajszát a törvényen kívüli szerelmespár, miközben kétségbeesett menekülésük során egyre csak nő az áldozatok száma? Még ha nagyon utáltad is Az élet fáját, ezt a filmet akkor se hagyd ki!


Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Pedro Pascal részegen vette át az amerikai színészcéh díját, később arra sem emlékezett, miket mondott közben

Emberek, akik mást és máshogy csináltak, mint kellett volna