Kedden este sem fogsz unatkozni: egy letaglózó háborús film, egy középkori horror és egy erőszakos road movie az ajánlatunk, ha tévézni vágysz.

A szakasz

Filmmúzeum, 21.00

Nem véletlenül tartják számon A szakaszt minden idők legjobb háborús filmjei között, Oliver Stone saját élményein alapuló 1986-os víziója a vietnámi háború pokláról ugyanis legalább olyan fajsúlyos és letaglózó erejű alkotás, mint az Acéllövedék, A szarvasvadász vagy az Apokalipszis most. Charlie Sheen alakítja az önkéntes Chris Taylort, akit az Elias (Willem Dafoe) és Barnes (Tom Berenger) őrmester vezette egységhez osztanak be. Az ifjú közlegény rövidesen a két teljesen ellentétes személyiségű katona között dúló harcban találja magát, a csatamezőn szerzett borzalmas tapasztalatai pedig egész hátralévő életét örökre megváltoztatják. A négy Oscar-díjjal jutalmazott felkavaró mozi két katona sorsán és eltérő magatartásán keresztül elgondolkoztató és lesújtó képet fest a gerilla-hadviselés demoralizációs hatásáról és az ezzel együtt járó brutális erőszakról. A szakasz mára sem vesztett semmit erejéből: emlékezetes alakításai, a forgatókönyv kiváló jellemábrázolásai és morális tanulságai miatt mindenkinek bátran ajánljuk. A katarzis garantált.

Fekete halál

HBO, 23.00

Ha Christopher Smith nem is tartozik a brit horror újhullám leghírhedtebb fenegyerekei közé, annyi azért biztos, hogy eddigi filmjeivel (Hajsza a metróban, Csapatleépítés, Triangle) népes rajongótábort szerzett magának világszerte. Legutóbbi rendezése, a 2010-es Fekete halál című történelmi horrorfilm karrierjének eddigi legjobb munkája, amelyben a pestis dúlta 14. századi Európa félelmetes tájaira kalauzolja nézőjét. Sean Bean alakítja Ulrich lovagot, aki egy fiatal szerzetessel (Eddie Redmayne) és néhány katonával együtt indul el annak a titokzatos falunak a felkutatására, ahol a babonás történetek szerint a pestis nem szedi áldozatait, a halottakat pedig egy nekromanta varázsló támasztja fel. Ha egy kis borzongásra vágysz hétfő este, akkor mindenképpen nézd meg ezt a kiváló atmoszférával rendelkező középkori horror-thrillert, amelyben nem csak a halálos kór, de a fekete mágia is fontos szerepet játszik.

Sivár vidék

TCM, 0.55

Habár Terrence Malick legutóbbi, Az élet fája című Arany Pálmával jutalmazott filmjével szélsőségesen megosztotta a közvéleményt, abban viszont a nézők és a kritikusok is egyetértenek, hogy debütáló rendezése, a Sivár vidék az amerikai filmművészet instant klasszikusa. A megszállottan rejtőzködő rendező egy kőkemény, erőszakos és katartikus road movie-t rendezett Martin Sheen és Sissy Spacek főszereplésével, amely garantáltan a székedbe szegez, ha ezt a filmet választod. Az 1973-ban bemutatott fiatal útonállókról forgatott mozi tulajdonképpen Bonnie és Clyde történetének könyörtelen variációja, amely Charles Starkweather és barátnője, Caril Ann Fugate 1958-as vad ámokfutásán alapul. De vajon túléli-e a hajszát a törvényen kívüli szerelmespár, miközben kétségbeesett menekülésük során egyre csak nő az áldozatok száma? Még ha nagyon utáltad is Az élet fáját, ezt a filmet akkor se hagyd ki!


És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában