Ebben a hónapban Mark Wahlberg mutatta meg, miként veszi hasznát a kőkemény katonai kiképzésnek, a VOX mozimagazin pedig most bemutatja, kikkel szeretnénk még egy osztagba kerülni.

 1. 11 / 11

  +1 Marcus Luttrell (Mark Wahlberg)

  A túlélő (2013)

  Ahogy a cím és a főcím utáni nyitójelenet is elárulja, hősünk csapatának egyetlen túlélőjeként hagyja el a sziklás erdőben ijesztő könnyedséggel közlekedő tálibok által megszállt területet. Persze ő sem ússza meg életen át gyógyuló testi és lelki sérülések nélkül, de hát nem véletlenül teremtette az isten is harcosnak.

 2. 10 / 11

  25. Benjamin Franklin "Hawkeye" Pierce (Donald Sutherland)

  M.A.S.H. (1970)

  Altman különleges filmjében nem veszi túlzottan komolyan a háborút, ennek a műfajkönnyítésnek és vígjátéki elemekkel való kokettálásnak pedig kulcsfigurája is van: ő Hawkeye, a tábori mókamester orvos, aki humorral védekezik a fokozódó katonai helyzettel szemben, mi pedig meglepően jól szórakozunk csínytevései láttán.

 3. 9 / 11

  24. Jordan O'Neil hadnagy (Demi Moore)

  G.I. Jane (1997)

  Csak egy leány van a gáton… legalábbis összeállításunkban, ugyanis a kopaszra nyírt Demi Moore az egyetlen katonanő ebben a 25 tagú hadseregben, és bár minden igyekezete ellenére azért sikerült megmaradnia nőnek, a testi átalakulás egész jól sikerült – még azt is kinéznénk a csajból, hogy nem csak térdelve tud megcsinálni húsz fekvőtámaszt.

 4. 8 / 11

  23. Leonidas (Gerard Butler)

  300 (2006)

  Mert ez itt a VOX összeááállítááása, és el sem tudnánk képzelni a cikket olyan katona nélkül, aki nem ordít végig heroikusan, ha a hazáért ölni, halni kell. Leonidas és kis serege egyébként crossfittel készült fel a szerepre, szóval, aki spártaiakat meghazudtoló felsőtesttel szeretne villogni, annak sereg helyett első körben a konditermet ajánljuk.

 5. 7 / 11

  22. Nathan R. Jessup (Jack Nicholson)

  Egy becsületbeli ügy (1992)

  Kőkemény, megközelíthetetlen, dörzsölt… ezek a szavak jutnak eszünkbe Rob Reiner filmjének egyik legemlékezetesebb figurájáról, na meg az, hogy ő is olyan karakter, akit el sem tudnánk képzelni úgy, hogy nem Nicholson kelti életre. Egyébként a ”klasszikus tárgyalótermi jelenetek” és a ”klasszikus nagymonológok” listákon is ott lenne a helye a film néhány percének.

 6. 6 / 11

  21. Maximus (Russell Crowe)

  Gladiátor (2000)

  Maximus minden katonaságnál keményebb kiképzésen vett részt, ugyanis rabszolgaként mindennap az életéért kellett megküzdenie, hogy édes bosszúját beválthassa. A spártai Leonidas mellett ő a legöregebb katona cikkünkben, de messze nem a legpuhányabb… bár a kettő nyilván össze is függhet.

 7. 5 / 11

  20. John Miller (Tom Hanks)

  Ryan közlegény megmentése (1998)

  Ha nem is minden idők legkarakteresebb katonájáról van szó, azért többek között neki köszönhetjük azt a jelenetet, amely a leghatásosabban foglalta össze egyetlen hang nélkül a normandiai partraszállás minden borzalmát. Bár ez csak a film eleje, valószínűleg mindenkinek emiatt lett emlékezetes Spielberg háborús eposza.

 8. 4 / 11

  19. Sergeant (R. Lee Ermey)

  Toy Story – Játékháború (1995)

  Az első egészestés Pixar katonagóréja azért került bele összeállításunkba, mert egyrészt nem sok rajzolt karaktert találtunk a témában, másrészt igazi sztereotipikus figura a kiejtésével, parancsaival és viselkedésével, ahogy a szituációkból származó veszélyekre reagál. Bár mozgása picit darabos, egy tiszteletbeli műanyag plecsnit mindenképp megérdemel.

 9. 3 / 11

  18. Benjamin Martin (Mel Gibson)

  A hazafi (2000)

  Nem, nem Steven Seagalra gondolunk, aki egy hasonló című filmben játszott, hanem Mel Gibsonra, aki A rettenthetetlen után öt évvel ismét történelmi filmben harcolt. Bár itt visszavonultan él hét gyermekével, sajnos a nyughatatlan fia (Heath Ledger) miatt kénytelen bevonódni a polgárháborúba, ez pedig komoly veszteségekkel jár.

 10. 2 / 11

  17. Hessler (Robert Shaw)

  A halál 50 órája (1965)

  Klasszikus film, klasszikus alakítások, és olyan nevek, akik közül bárki helyet kaphatna összeállításunkban világháborús sapkával a fején. Mi Hesslert választottuk, aki nem túl elegáns, de annál heroikusabb halálával írta be magát a történelem legnagyobb ezredesei listájára, illetve az őt alakító Shaw remek játékával.

 11. 1 / 11

  16. Nick (Christopher Walken)

  A szarvasvadász (1978)

  A vietnami háború borzalmait egy kis közösség tagjai sorsán keresztül bemutató eposzban több olyan figura is van, aki simán beférne összeállításunkba, mi mégis Nicket emelnénk ki, nem is azért, mert Walken Oscar-díjat kapott ezért az alakításáért, hanem mert, ha egyetlen jelenetet kéne kiemelni a filmből, tíz emberből kilenc biztosan a végső orosz rulettezést hozná fel, a maradék egy pedig nyilván nem is látta a filmet.

  A teljes listát keresd a VOX mozimagazin februári számában, ahol Robotzsaru-titkokat, Szabó Simon-interjút és Matthew McConaughey-portrét is találsz, de akkor még alig említettünk valamit a tartalomból. Az újságárus lesz a legjobb barátod, ha jót akarsz magadnak!
És ezt olvastad már?
Peter Parkernek már se híre, se hamva az Irány a Pókverzum folytatásának első trailerében
A whisky, ami bebalzsamozza a lelked! Ismerd meg a Makers Mark különleges világát!