Mielőtt még röhögnél, és egyértelműen nemet mondanál, várj egy percet, mert a Back Button Attachment segítség is lehet, ha sokat játszol PS4-gyel.

A Sony úgy döntött, hogy most, a PS5 megérkezése előtt nem sokkal itt az ideje kicsit átalakítani a Dualshock-kontrollert. A jelenlegit. Hogy miért pont most, az az igazán jó kérdés. Ezért jött a Back Button Attachment, egy kis kiegészítés, ami igazából hasznosabb, mint amilyennek első látásra tűnik.

Tulajdonképpen a PS4 és úgy nagy általánosságban a konzolok egyik nagy hátránya a PC-kkel szemben, hogy nem lehet megváltoztatni a gombkiosztást, így azzal kell főznünk, amit a fejlesztők kitaláltak, jobb esetben mondjuk akad egy-két opcionális gombkiosztás is, amelyek közül váltogathatunk kedvünkre, de milyen jó is lenne, ha akadna mondjuk két olyan gombunk, amelyre azt a funkciót rendelhetjük, ami csak jól esik.

És itt jön képbe a Back Button Attachment, ami gyakorlatilag erre képes. Van két gombod, aminek rendeltetését te mondod meg, és ami baromi könnyedén kézre áll. Hogy ez miért lehet jó, az elsőre nem lehet világos, de elmagyarázom. Ez a két gomb ugyanis megmenthet pár játékot attól, hogy abbahagyd. Amikor csak arra van szükséged, hogy legalább 1-2 gomb jobban kézre álljon, akkor bepattintod ezt a kis kiegészítőt, és máris megoldja a problémáidat.

Ott van például a Dragon Ball Kakarot. Egy szuper játék, amiben azért sikerült elcseszni pár dolgot, többek között a repülés irányítását. És pont két gombot sikerült marha rossz helyre pakolni: a felszállásét és a leszállásét. Egy Back Button Attachmenttel az egyébként rettenetesen kényelmetlen gombkiosztást átpakolhatod a jobb és bal mutatóujjadhoz, és így már nem akarod a földhöz vágni a kontrollert. Persze ettől még a régi irányítás is ugyanúgy működik, nem veszi el az eredeti gombkiosztás munkáját az új, úgyhogy ha szeretsz szenvedni, akkor megteheted.

De gondolj arra, hány régebbi játék jön ki valamilyen újrakevert formában PS4-re. Ott van mondjuk a most kijött Vanquish, ami egy szuper kis akcióvágta, de mivel 10 éves, nem egészen a Dualshock 4-re optimalizálták az irányítását. Ami nem baj, csak hát lehetne egy picit jobb is. De a BBA egyszerűbbé teszi az ügyet azzal, hogy a dash-t kioszthatóvá teszi valamelyik hátsó gombra, ezáltal máris úgy tűnik, mintha frissebb játékkal játszanál.

És ennyi. Nem kell nagy dolgokra gondolni, mégis eléggé nagy dolgok ezek. Maga a kütyü egyébként értelemszerűen kicsi és első látásra nagyon törékeny műanyag, ráadásul nem leszel jobban meggyőzve a tartósságáról, amikor először megróbálod benyomni a Dualshockba. Szinte nem is mered erőltetni, pedig nagyon is erőltetni kell, de aztán 2-3 ki-be rakás után rájössz, hogy nagyon is masszív, és nem kell félteni. Arról nem is beszélve, hogy nem fogod kivenni a kontrollerből, mert hozzánő a szívedhez és a kezedhez. Nem csak hogy nem zavaró a jelenléte, de olyan, mintha mindig is ott lett volna. És ami a legjobb, nem kell lemondanod miatta a fülhallgató kimenetről sem, hiszen ugyanúgy ott figyel egy az alján.

A programozása végtelenül egyszerű: a kontroller bekapcsolása után a BBA is életre kel, majd három programot adhatsz meg neki, azaz három gombállást, amelyek közül játék közben a hátsó kijelzőt megnyomva (mert igen, az is egy gomb) váltogathatsz. Ha programozni szeretnél, a kijelzőt hosszan nyomva tartva máris választhatóvá válnak a jobb és baloldali gombopciók, amiket értelemszerűen a jobb és baloldali gomb nyomogatásával választhatsz ki a Back Button Attachment kijelzőjén megjelenő listából. Egy újabb kijelzőnyomás, és kész vagy, már élnek is a gombok, és a világ egy jobb hellyé változik.

Mindez egy tízesért lehet a tiéd, és isten bizony megéri elgondolkodni rajta, ha sokat játszol, és sokat szívod a fogad a játékok béna gombkiosztása miatt. Egyszerű, de hasznos tud lenni, hasznosabb, mint amilyennek elsőre látszik. És ha megvetted, nem fogod kivenni a kontrolleredből.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában