Kerekes István Yelena című képét több mint ötvenhárom országban mutatták be, 411 díj és összesen 1860 mindenféle elismerés birtokosa, amivel történelmet írt a fotózásban.

Kerekes István, a kép készítője 1977-ben Marosvásárhelyen született, majd Kolozsváron a Babeş–Bolyai Tudományegyetem testnevelés karán végzett. Tizenkilenc éves koráig nem fogott fényképezőgépet a kezébe és később is autodidakta módon tanult meg fotózni. Az úszóedzőként dolgozó hobbifotós felesége bíztatására küldte be a képeit legelőször 2004-ben egy pályázatra (Nők Lapja fotóriporteri pályázat); meg is nyerte a versenyt, melynek fődíja az volt, hogy fotóriporter lehet a lapnál. Viszotn Kerekes nem akarta otthagyni a versenyzőit, így a második hely díját választotta, egy Kréta szigetére szóló utat a feleségével. hátha sikerül elnyernie a második díjat, a kétszemélyes utazást Kréta szigetére.

Aztán eltelt három év és Kerekes Istvánt úszóedzés közben arról értesítették, hogy elnyerte a Földgömb Magazin nagydíját, egy Laosz–Thaiföld–Vietnam körutazást. A fotográfus ezután 2008-tól már állandó szerzője lett a magazinnak, a Van képünk rovatban jelennek meg a fotói. Kerekes kedvenc helye Erdély, ahová tíz éve jár vissza és ahol ez a fotó is készült Máramaroson 2009-ben és ahová gyakran járnak madarászni a barátaival.

Egy júniusi napon a siklóernyős barátommal Máramaros felé vettük az irányt, hátha sikerül egy egyedi arcot elkapni

– meséli Kerekes István a Magyar Nemzetnek.

"A falu szélén elváltunk egymástól, de nem sokkal később telefonált a barátom, hogy az egyik házban látott egy hintázó kislányt, nézzem meg. A kertben dolgozó nagymamától megkérdeztem, hogy készíthetek-e fotókat az unokájáról. Persze, mondta, majd pálinkával kínált. Vele beszélgettem, mikor a kislány felnézett ránk. Akkor vettem észre, hogy milyen különleges arca van. De ahogy elkezdtem fotózni, elkezdett pózolni. Én viszont azt a pillanatot szerettem volna elkapni, ami megragadott benne. Nagyon izgalmas fényviszonyok között tizenöt-húsz portrét készítettem róla. A nap sugarai megsütötték a farakás melletti lemezeket, melyekről nagyon érdekes szórt fény jött a kislány arcára. A nyertes portré is egyedi lett, örülök neki, a kis mosoly és a ragyogó szemei sokat dobnak a képen, mégis picit távol áll attól a pillanattól, amikor felfigyeltem rá.

Este letöltöttem a gépemre a fotókat, s láttam, hogy van bennük erő, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen sikereket érek el velük.

Kerekes István fotójának sikere szinte már Az afgán lány portréjához mérhető. Yelena fotója az az évi Magyar Sajtófotó-pályázaton rekordszámú szavazattal a közönség díját is elnyerte, majd a következő év tavaszán a Földgömb Magazin címlapjára került, majd Yelena háromméteres portréját Mosonmagyaróváron, a Flesch Károly Kulturális Központban állították ki.

Kerekes István a portré előtt

Hét évvel ezelőtt Kerekes István – a legfiatalabb alkotóként és első magyarként – megkapta a Nemzetközi Fotóművész-szövetség legmagasabb szintű kitüntetését, a platina díjat, amelyet akkoriban csak öten birtokoltak. 2017-ben pedig olyan eredményt ért el, amire a sajtófotók történetében még nem volt példa: a sajtófotó-pályázaton a nemzetközi zsűri a Mindennapi élet kategóriában mindhárom díjat neki adományozta. Az elmúlt napokban pedig a fotós megnyerte Podgoricában az Amerikai Fotószövetség Arany Medálját, mely után a Nemzetközi Fotóművész Szövetség (FIAP) média kapcsolatokért felelős igazgatója, Nicos Karanikis, hivatalos közleményt küldött és tett közzé, miszerint a fotóval elért eredmény

világrekord.

Kerekes a mai napig úgy gondol a képre, hogy:

„ilyen lehetőség egyszer adódik, kétszer a sors nem ad olyan egyedi arcot, mint Yelenáé”.

Ezúton is gratulálunk a fotósnak az elképesztően szép képhez és az egy évtizede tartó sikersorozathoz!

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Napokon belül új magazint indítunk, tarts velünk a nulladik pillanattól! November elején startol a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!

Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

 

És ezt olvastad már?
Egy hétéves floridai kisfiút felfüggesztettek a suliban, amikor kiderült, hogy anyuka mivel foglalkozik
További cikkeink a témában