Fekete és vörös arc, babakék és zöld szem.

Venus a világ egyik leghíresebb macskája: a tízéves jószágnak eleinte a Youtube-csatornát csináltak, mostanában inkább az Instán és a Tiktokon aktív, jelmondata egy Dr. Seuss idézet: „Minek illeszkedj be, ha kiemelkedőnek születtél?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Venus the Two Face Cat (@venustwofacecat) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Venus the Two Face Cat (@venustwofacecat) által megosztott bejegyzés

Venus fél arca fekete, fele vöröses, az egyik szeme kék, a másik zöld. Feltűnő jelenség, de máskülönben teljesen normális macska. De milyen lehetséges genetikai anomáliák okozhatják ezt a szokatlan megjelenést? Mint Leslie Lyons, a Kaliforniai Egyetem macskagenetikusa a NatGeo-nak elmondta, ő maga sem látott Venushoz hasonló jószágot korábban: „Rendkívül, rendkívül ritka.”

Felmerült, hogy Venus kiméra, azaz olyan élőlény, amelyik kettőnél több ivarsejtből jött létre, a sejtjei két DNS-készletet tartalmaznak, de Lyons szerint ez nem feltétlenül igaz. Egy másik elmélet szerint a piebald vagy a merle gén mutációjától lett ilyen különleges Venus.

De Lyons szerint a tökéletes véletlen is okozhatta ezt a jelenséget, például a fekete szín véletlenszerűen aktiválódhatott az arc egyik oldalán lévő összes sejtben, míg a másik oldalon a vöröses színt kódoló sejtek aktiválódtak, a két folt pedig középen találkozhatott az anyaméhben való fejlődés során.

Ugyanilyen rejtélyes az eltérő szemszín: a macskák általában sárga vagy zöld szeműek, míg a babakék szemszín a sziámi eredetűekre jellemző, amelyeknek túlnyomórészt fehér a bundája – mutat rá Lyons. Vénusznak azonban csak egy kis fehér foltja van a mellkasán, ami nem elég a kék szem magyarázatához.

Az igazságot egy genetikai vizsgálat állapíthatná meg, ám azt egyelőre nem végeztek a jószágon, és vélhetően nem is akarják a gazdái, elvégre a 2009-ben született macska már elég idősnek számít.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A deres hajú férfi, aki serpenyővel kergetett el egy krokodilt
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő