Itt egy puska a dal- és zeneszerzőknek a következő slágerek megalkotásához.

Egy kutatócsoport az amerikai Billboard slágerlistán szereplő klasszikus popsikerek több tízezernyi akkordhangzásának elemzése után úgy gondolja, megfejtette, mitől lesz egy számból óriási sláger:

a siker titka a változékonyság és a meglepetés megfelelő kombinációjában rejlik.

Minderre úgy jöttek rá, hogy...

A Current Biology című lapban megjelent tanulmányban 745, 1958 és 1991 közötti időszakban felcsendülő Billboard-popklasszikust vettek górcső alá – csak, hogy tudd hova tenni a dolgot: köztük volt többek között a The Beatles Ob-La-Di, Ob-La-Dája, a UB40 Red Red Wine-ja és az ABBA Knowing Me, Knowing You-ja, szóval kábé ilyenekre gondolj.

Majd egy úgynevezett gépi tanulási modell segítségével matematikailag meghatározták a változékonyság és a meglepetés mértékét 80 ezer, egymáshoz hasonlatos hangsorban. Ezután lejátszottak egy kis részt mintegy 80 tesztalanynak, akiknek agyáról eközben funkcionális mágneses rezonanciatomográffal (fMRI) készítettek felvételek.

Mindezekből pedig arra jutottak, hogy...

  • ha a tesztalanyok viszonylag biztosak lehettek abban, milyen hang lesz a következő, sokkal élvezetesebbnek tartották, ha ehelyett meglepték őket.
  • Fordított esetben, ha az egyének bizonytalanok voltak abban, mi következik, élvezetesebbnek tartották, ha a következő hang nem okozott meglepetést.

A zene okozta élvezet megjelenik az amigdalában, a hippokampuszban és a hallókéregben. Ezek a régiók felelősek az érzelmek feldolgozásáért, a tanulásért és emlékezetért, ugyanakkor a hangok feldolgozásáért is. Korábbi kutatásokkal ellentétben a szakértők arra jutottak, hogy az agy jutalmazási központja (nucleus accumbens) csak a bizonytalanságra reflektált.

Vincent Cheung kutatésvezető szerint ezek az adatok segítségére lehetnek a dal- és zeneszerzőknek a következő slágerek megalkotásában.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés