Október 6-án érkezik kedvenc Marvel-sorozatunk, a Loki második évada a Disney+-ra. A várva-várt viszontlátás örömére megnéztük, a skandináv mitológiát előszeretettel használó Marvel Studios mennyire volt hű az ősi északi forrásokhoz a karakter megalkotásakor. Itt-ott azért sikerült nagyot álmodni.

Loki konkrétan az MCU legérdekesebb és legnépszerűbb antihőse – és amíg nem érkezik meg a Deadpool harmadik része, ez egészen biztosan így is marad –, aki a Thor-sorozat 2011-ben bemutatott első részében még nem volt több egy durcás rosszfiúnál, hogy aztán szépen lassan, filmről filmre addig alakuljon a jelleme, míg az intrikus, anarchista, de mindemellett tragikus, eredendően nemes lelkű és végül jóra hajló figura el nem foglalta méltó helyét a rajongók szívében.

Ez mind szép és jó, de ha egy kicsit a körmére nézünk Loki alakjának, mármint ami a skandináv mitológiában lefestett eredetit illeti, rá kell jönnünk, hogy ha a Marvel pontosabban használta volna a forrásanyagot, esélyes, hogy sem Thorból sem Lokiból nem lett volna ekkora közönségkedvenc.

Néprajzkutatók ebben a cikkben inkább ne keressenek tudományos alaposságot! A skandináv mitológia hatalmas, ez pedig nem nagydoktori értekezés, csupán arra vállalkozunk, hogy szórakoztató formában mutassunk rá azokra a szakadékokra, melyek az MCU Lokija és a mitológiában szereplő, nem mindig szimpatikus alak között tátonganak.

A rövid felvezetés után bele is vethetjük magunkat a sűrűjébe!

Eredet

A laposföldhívők rajonghatnak a svédek, a dánok, a norvégok és az izlandiak kereszténység előtti közös hitvilágát felölelő skandináv mitológiáért, mely az emberek világát Midgardnak nevezte, és azt egy lapos korongként ábrázolta, amit az óriási Világkígyó tekereg körbe. Ezzel el is érkeztünk Lokihoz, az említett kígyónak ugyanis ő maga volt az apja, és hát egy ennyire elborult családfát nyilvánvaló okokból nem lehetett átcipelni a Marvel filmes univerzumába.

Loki és Thor a 2011-es Thor című filmben

Az MCU Lokija sok tekintetben nem hű a mitológiához és ezek közül a különbségek közül ez az egyik legfontosabb:

az eredeti Loki nem Odin mostohafia, hanem a fogadott testvére volt.

Két óriás, Farbauti és Laufey sarja, aki gyermekként került az istenek otthonába, az emberek világához a Bifrösztön keresztül kapcsolódó Asgardba, majd később vérszerződés útján vált a főisten, Odin fogadott testvérévé. Ha ehhez tartotta volna magát a Marvel, az nehezen eredményezhetett volna a 2011-es filmben örökösödési harcot Loki és Thor között. Apró, de lényeges változtatás, melynek láttán biztosan csóválta a fejét az ősi germán hitvilág néhány elhivatott kutatója.

Családi státusz

Ez az a pont, ahol a már említett lényegi változtatáson túllépve is beüt az igazi shitshow. A skandinávok ugyanis Lokinak annyira egzotikus családfát rajzoltak, hogy azt a Marvel végül meg sem próbálta a vászonra vagy a képernyőre álmodni. A felmenőket ugye tisztáztuk, de Loki gyermekei tekintetében már nem lehet a dolgot egyetlen mondatban elintézni. Mert hogy igen, Loki a mitológia szerint több gyermeket is nemzett feleségével és szeretőjével együtt, míg az MCU-ban notórius szingliként nyomja, amíg a Loki első évadában bele nem szeret... nos, önmagába, vagyis pontosabban önmaga nőnemű variánsába.

Loki a Thor: Sötét világ című filmben 2013-ban

A mondavilágban ezzel szemben nemcsak a feleségétől, Sigyntől született két gyermeke, de a szeretője, egy Angrboda nevű óriásasszony is megajándékozta három utóddal, akik közül az egyik biztosan ismerős lesz a számodra. Először is ott volt Jörmungandr, a már említett kígyó, aki az emberek világát, Midgardot vette körbe, majd Hél, akiből a túlvilág uralkodója lett és végül

Fenrir, az óriási farkas, aki a Thor: Ragnarök című moziban is sokat vicsorgott, míg Hulk ki nem hajította a képből.

Csak hogy ne ússzuk meg ennyivel, Loki a mitológiában maga is képes volt utódokat szülni. A nyolclábú lovat, Sleipnirt például ló alakjában hozta a világra, akiből a monda szerint az ismert kilenc világ leggyorsabb lova lett. Érthető, hogy ezekhez hasonló egzotikumokat az illetékesek nem akartak az MCU-ban látni.

Külső

Ez most trükkös lesz, a Marvel Lokija ugyanis egyfelől nagyon hasonlít a mitikus eredetihez, másfelől viszont egyáltalán nem. Ennek oka pofonegyszerű: mindkettő rendelkezik az alakváltás képességével, amit a vásznon és a sorozatban a Tom Hiddleston által megformált filmes verziótól többször is láthattunk. A legendák Lokija talán még ennél is nagyobb spíler volt, ő ugyanis nemcsak más emberekké tudott átalakulni, de bármilyen állattá – lóvá, sólyommá, lazaccá vagy léggyé – is át tudott változni.

Így inkább nem azzal közöljük az alant látható két képet, hogy „fedezd fel a nyolc különbséget!”.

Balra: Loki ábrázolása egy izlandi kéziratos könyvben (forrás: Wikipédia), jobbra: az MCU Lokija (forrás: Disney/Marvel Studios)

Elméletben tehát a legendák Lokija is dönthetett úgy, hogy felveszi Tom Hiddleston alakját, de a jó skandináv törzsek tagjai erre vonatkozóan nemigen adtak tovább semmilyen megbízható infót az utókornak. Az ezzel szemben biztos, hogy a régi ábrázolásokat megalkotó mesteremberek hősünket nem épp egy huszonegyedik századi férfiszépségként kanyarintották papírra.

Képességek

Azt már az eddigiekből is leszűrhetted, hogy a képességek tekintetében egy nagyon fontos dologban egyezik a mitikus és a Marvel-Loki: mindketten képesek alakot váltani. A képregényfilmes tőrrel hadonászást a skandinávok ugyan kihagyták a mítoszokból, cserébe az ő Lokijuk szó szerint mindenről tudott, ami az emberek és az istenek világában történt, ami a Marvel karakteréről már nemigen mondható el.

A Thor: Ragnarök című moziban

Igen, az utóbbi is cseles, mint egy egyiptomi bazáros, de gyakorlatilag az összes film és sorozatepizód, melyben szerepel, arról szól, hogy szerencsétlen alig ért valamit abból, ami körülötte történik. Az előtte kirajzolódó szituációkhoz ellenben kiválóan tud alkalmazkodni, ami végül kompetens szereplővé teszi őt, de ebben inkább csak a furfang érhető tetten, mintsem valamiféle egyetemes tájékozottság.

A mitikus Loki a tudását általában intrikára és zűrzavarkeltésre használja, mely miatt a mondákban meg is kapta az ármánykodó jelzőt, sőt, sok néprajztudós egyenesen Mefisztó skandináv megfelelőjeként aposztrofálja őt. A Marvel antihőse azért közel sem ennyire bitang.

Kalandok

Aki csak nagyjából ismeri a skandináv mitológiát, az is sejtheti, hogy ha a Marvel Studios Loki kalandjait tekintve is innen táplálkozott volna, akkor helyből járt volna a tizennyolcas karika a filmjeiket népszerűsítő plakátok sarkába. Mert hát az ősi északiak nemigen arról voltak híresek, hogy a dalaikban kizárólag a világbékét énekelték meg.

Loki ráadásul – bár olykor az isteneket is segítette – általában a káosz és a szenvedés elszabadítójaként jelent meg a történetekben, így biztos lehetsz benne, hogy van róla pár olyan sztori, amit sehogyan sem tudnál Tom Hiddleston imádnivaló csirkefogójához passzítani. Kezdjük azzal, hogy a Ragnarök, vagyis az istenek alkonyát jelentő háború során Loki és gyermekei is az óriások oldalán szállnak harcba, Odin csapatai ellen. A főisten életét Loki gyermeke, Fenrir oltja ki, Thor, ugyan legyőzi Loki másik gyermekét, a Világkígyót, de annak mérge vele is végez, Loki és Heimdall, az istenek őre pedig egymást ölik meg a csata során.

Nem egészen így emlékszel a Ragnarökre a Thor harmadik részéből, ugye?

Az azonban egy fokkal még ennél is durvább, hogy Loki miért is rágott be ennyire Odinra. Az istenek alkonya előtt a csínytevés istene egy kicsit messzire ment és az ármánykodásának Baldur, a boldogság istene, Odin legkedvesebb fia esett áldozatul. A főisten aztán olyasmit tett, amire minden épeszű ember azt mondaná, hogy egy kicsit talán túlreagálta a dolgot.

A Loki című sorozatban rögtön egy csapatnyit kaptunk belőle

Először is elfogatta Loki és felesége, Sigyn közös fiait, akik közül az egyiket farkassá változtatta, majd szétmarcangoltatta vele a másikat. Ezután Lokit is előkerítette, egy barlangba hurcoltatta, ahol halott gyermeke beleivel kikötöztette, majd egy kígyót akasztott a feje fölé, akinek a mérge folyamatosan csöpögött Loki szemeibe, ezzel pokoli fájdalmat okozva neki. Felesége még ekkor sem hagyta el, egy tálban fogta fel a csöpögő mérget, ám amikor a tál megtelt és azt ki kellett öntenie, a méreg ismét Loki arcába csöpögött. A mítosz szerint ilyenkor a fájdalmában vonagló Loki földrengéseket idézett elő az emberek világában.

Szóval valahol hálásak lehetünk, amiért a Marvel kreatívjai nem vettek át mindent a mítoszok világából, és egy bosszúálló anarchista helyett, aki romba dönti a világot, azt a Lokit adták nekünk, akit minden ballépése és csínytevése ellenére is ennyire lehet szeretni.

A Loki második évada október 6-tól követhető a Disney+-on. Az első szériát imádtuk, bízunk benne, hogy ez is hozza majd, amit várunk tőle. Mutatjuk az izgalmasan agyzsibbasztó teljes trailert:

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában