A Monticello-gát 1953 és 1957 között épült, mégpedig azért, hogy a Berryessa-tó felduzzasztott vizével kiszolgálhassák a kaliforniai Központi-völgyben termelő gazdákat. A gát legnagyobb látványossága a híres-hírhedt víznyelő, ami alacsony vízállásnál úgy néz ki, mint egy gigantikus, 22 méteres átmérőjű kútkáva, amikor azonban túlcsordul a tó vize, előlép egy horrorfilm főszereplőjévé.

A helyiek által csak Glory Hole-nak becézett látványosság akkor kezdi el magába szívni a vizet, amikor a vízszint eléri a 130 méteres tengerszint feletti magasságot. Ilyenkor másodpercenként 1370 köbméternyi víz zúdul át a káva alatt található 77 méteres betonbarlangon keresztül a cső másik végén található tározóba.

Utoljára ez 2019 februárjának végén történt meg, azóta a tó vízszintje nem érte el ezt az óriási túlfolyót, ami a szárazabb napokban egészen békésen néz ki.

Ez a kép 2009-ben készült a Glory Hole-ról (forrás: Wikipedia)

Amikor a víz elkezd átbukni az építmény káváján, a látvány szinte hipnotikus, így nem is csoda, hogy ilyenkor a környék megtelik bámészkodókkal. A víznyelő környékén természetesen szigorúan tilos az úszás, ennek ellenére 1997-ben egy Emily Schwalek nevű nő itt lelte halálát, amikor a működő túlfolyó beszippantotta.

Szerencsétlen nő a beszámolók szerint húsz percig kapaszkodott a kávába, míg a segítségre várt, ám végül nem bírta tovább tartani magát, a lezúduló víz magával ragadta, és már csak az élettelen testét köpte ki magából a roppant betoncső a másik oldalon.

Ennek tudatában még hátborzongatóbb ez a látvány:

Nem csoda, ha furdalja az embert a kíváncsiság, mégis hogyan nézhet ki ennek a hatalmas túlfolyónak a belseje, erre pedig a választ két éve adta meg egy YouTuber, aki beküldött egy drónt a Glory Hole mélyére.

Íme a rögzített felvétel:

Bár a 93 méter magas gát sem egy utolsó látvány, az emberek mégis inkább a víznyelőre kíváncsiak, főleg nagyobb esőzések idején, amikor működésbe lép ez a nagyon egyszerű, mégis hatékony konstrukció.

Ez is érdekelhet:

Hamarosan szétnézhetsz a Sziklakórház Atombunker Múzeumban

Jó, bármikor szétnézhetsz a 2002-ig szigorúan titkos helyen, de pár nap múlva ingyen is.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Elképesztő kedvcsináló érkezett a Stranger Things világában játszódó színdarabhoz

További cikkeink a témában