Mennyire figyelsz mások nevének helyes leírására? És mennyire zavar, ha gyakran elrontják a tiédet?

Egy távol-keleti karrier tanácsadó, Tay Hong Yi figyelt fel a hibás névhasználat kérdésére, de a téma eléggé univerzálisnak tűnik. Tuti neked is van személyes tapasztalatod arról, hogy a nevedet – vagy minimum egy közvetlen ismerődét – rendszeresen rosszul írják, rosszul ejtik, rosszul jegyzik meg.

Kérdés, mit tegyünk ilyenkor? Mennyire ciki rosszul írni, rosszul használni, és hogyan hívja fel a figyelmet a bakira az „áldozat”?

Ha rendszeresen hibásan írják/ejtik valakinek a nevét, az hosszabb távon kiközösítettnek vagy jelentéktelennek érezheti magát

– mondja két kutatásra is hivatkozva Brandon Koh munkapszichológus, a Szingapúri Társadalomtudományi Egyetem oktatója. Szóval elég káros jelenség, már csak azért is, mert köztudottan „az egyén önbecsülése, és életének értéke erősen összefügg a társadalmi beilleszkedésével”.

De más problémához is vezethet, ha valakinek rendszeresen elírják a nevét, például előfordulhat, hogy más, hasonló nevű alkalmazotthoz jut el egy szenzitív információ a cégen belül.

Dr. Koh szerint viszont az utóbbi eset ritka, mert ahol két hasonló nevű kolléga dolgozik, ott „általában az emberek extra erőfeszítést tesznek, hogy elkerüljék a névkeveredést”.

Akkor hát mi a teendő?

A pszichológus azt tanácsolja, hogy akinek elírják a nevét, udvariasan javítsa ki a másikat, és a munkatársak többnyire előzékenyen korrigálják a hibát. A Harvard Business Review 2022-es cikke szerint néhányan még a nevüket is megváltoztatják, hogy könnyebben beilleszkedjenek, és ne ez akadályozza a karrierjüket.

Másfelől nemcsak a „bonyolult nevű” munkatárs szólalhat fel a saját érdekében, de mi is rákérdezhetünk, ha bizonytalanok vagyunk a másik nevének leírásában, kiejtésében. Dr. Koh szerint pedig akinek szokatlan neve van, okosan teszi, ha már a bemutatkozásnál elmondja, hogyan jegyezhetik meg a korrekt változatot.

Te mit csinálsz, ha állandóan elírják a nevedet?

(Forrás: Straits Times, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Tesztelnéd három percben a helyesírásodat? Akkor ez a te kvízed

Hoztunk egy nem túl könnyű, de nem is túlságosan nehéz kvízt, amelyben azt tesztelheted, mennyire megy a helyesírás.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában