Itt az ideje ezt leírni: az internet egy borzalmas hely. Ha a lelked mélyén te is érzed, hogy nem teljesen frankó dolog a tudomány, a művészet vagy szakember segítsége helyett elcsépelt egysoros bölcsességekben keresni a megváltást, akkor Oravecz Coelho a te embered. Lassan 24.000 követőnek nyújt rendszeresen szellemi és lelki táplálékot a Facebookon, mi pedig kikérdeztük, mi újság ezzel az egésszel.

Ha nem egy kő alatt élted le az elmúlt tíz évedet, akkor biztosan jött már szembe veled is a neten konzervízű, egymondatos lélekbonbon, ami olyan csiricsáré közhelyekkel akarja rendbe tenni az életedet, mint például "Engedd el, és visszatér hozzád!", "Egy igazi férfi nem ijed meg egy erős nőtől." vagy "Élj úgy, mintha minden nap az utolsó lenne!". Egész iparág épült a léleksimogatás köré, melynek legjelentősebb magyarországi képviselője a bloggerből lett írónő, Oravecz Nóra. A munkásságát nem minősítem. Szépen látogass el a Facebook-oldalára és ha a bejegyzéseit olvasva úgy érzed, hogy valami nagyon eredetit és fontosat kaptál, akkor nyomj rá a követésre és... egészségedre!

Minden akcióra jön a reakció; megszületett a kőegyszerű netes életbölcselkedés paródiájaként és a világháló egyre butuló népének arcába tolt görbe tükörként is káprázatosan funkcionáló, ortó bölcselkedéssel szórakoztató Oravecz Coelho, akit muszáj volt felkeresnünk, hogy ugyan meséljen már erről az egész kultúrmisszióról.

Bemelegítésként kezdjünk egy remek, több tudati síkon is értelmezhető, gazdag szimbolikával injektált OC-idézettel, aztán csapjunk a lecsóba!

Mit lehet rólad tudni? Mivel foglalkozol?

A magánéletemről nem szeretnék túl sokat elárulni. Legyen elég annyi, hogy már közelebb vagyok a harminchoz, mint a húszhoz, a hétköznapokban pedig a jogi diplomámnak megfelelő munkát végzek. Gondoltam, utóbbit megjegyzem, hogy ha engem is perrel szeretne fenyegetni valaki, akkor nem rettenek meg tőle.

Kiegyensúlyozott embernek tartod magad?

Nem, és soha nem is voltam az. Még nem éreztem igazán azt, hogy az adott pillanatban mindennel meg lennék elégedve az életemben, és szerintem ez egy ideig így is lesz. Ha csinálok valamit, törekszem a tökéletességre, de ennek gyakran a lustaság az elrontója, ami gyakran eluralkodik rajtam, ezen pedig mindenképp változtatnom kell. Ha nem tudok legalább nagyszerűt alkotni, akkor nem szeretek belekezdeni a dolgokba. Ezért is van az, hogy gyakran hetek, hónapok telnek el egy-egy Oravecz Coelho-poszt között. Csak akkor írok, ha valami jót látok benne, inkább szeretek a minőségre, mint a mennyiségre törekedni. Összességében elmondhatjuk, hogy egy tökéletes Oravecz Nóra célpont vagyok.

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy létrehozod a karaktert?

2013. októbere. (Meg kellett néznem a legelső poszt idejét.) Egy baráti beszélgetés közben valahogy feljött Nóri neve, hogy - legalábbis nekünk - milyen üres sallangokkal tett szert hírnévre, és ezt valójában bárki meg tudná csinálni. A név csak úgy jött magától, majd a beszélgetés után összephotoshoppoltam Oravecz Coelho képét és megírtam az első posztot. Különösebb cél nem volt vele, leginkább csak a közeli barátaimat akartam szórakoztatni.

Számítottál a sikerre? Tudatos márkaépítésről van szó?

Nem számítottam rá. Arra emlékszem, hogy a nagy növekedés egy Nóri oldalán közzétett poszt alatti hozzászólásnak köszönhető. Az Oravecz Coelho-oldal nevében írtam egy kifigurázó hozzászólást, amit az ő oldalán sokan kedveltek, és az oldalam kedvelőinek száma ezzel egy időben el is kezdett növekedni. Nóri oldaláról pár óra alatt eltüntették a hozzászólást, de már ennyi idő alatt több ezer kedvelés jött Oravecz Coelhonak. Nem gondoltam arra, hogy ebből tudatos márkaépítés legyen, hiszen pont ezt a jelenséget szeretném parodizálni.

Mi a mögöttes filozófia? Jó szándékú görbe tükör vagy dühödt szatíra?

Egy egyszerű fricska. Bizonyítani azt, hogy a filteres képekre rakott idézetek, az önismereti könyvek, meg az "ismerd meg magad" workshopok mögött túl sok valódi érték nincs. Annak ellenére sincs, hogy sokan számolnak be arról, hogy ezek a dolgok "mennyire igazak", "betalálnak", meg "éppen kellettek". Számomra és - tekintettel arra, hogy Oravecz Coelhot is több, mint 23.000-en kedvelik - mások számára is úgy tűnik, hogy ezek csak modern, semmitmondó lózungok, amelyeknek mégis van célcsoportja. Egyáltalán nincs ezekben semmi düh, de azt elárulom, hogy egy icipici irigység azért van. El kell ismernem, hogy amit Nóri csinál, az alapvetően marketing és pénzügy szempontjából szinte zseniális, hiszen ő népszerű, nem kell nélkülöznie, miközben az általa generált érték szerintem - és sok OC kedvelő szerint is - nem feltétlenül ér ennyit.

Mi a végső célod a karakterrel? Egyáltalán van vele bármi célod, vagy csak szórakoztatni akarsz, netán kiengedni a fáradt gőzt?

Ez még nagyon képlékeny. Szeretem csinálni, de csak akkor, ha van ihletem, ami néha hetekig tart. Kényszerből nem szeretem csinálni a dolgokat, viszont az is tény, hogy egy ekkora tábort nem szeretnék cserben hagyni. Meg szeretném találni azt a lehetőséget, amitől újra erőt tudok venni magamon és beleadni apait-anyait a projektbe. Lehetne piacra dobnom különböző termékeket, de az alapvetően szembemenne Oravecz Coelho szellemiségével és ezt az ellentmondást nem szeretném bevállalni. Viszont sokan írták, hogy egy könyvet szívesen látnának OC fémjelzéssel, és ki tudja... ha jön egy konkrét ajánlat, vagy egy remek ötlet, elkészülhet.

Magánemberként mi a véleményed Oravecz Nóra munkásságáról?

Ahogy mondtam, önmagában amit csinál és ahogy csinálja, az zseniális. Az első felkapott írása a Hová kurvultok csajok? alapjaiban valóban egy fennálló társadalmi jelenséget írt le, és szerintem ennek köszönheti, hogy felfigyeltek rá. Ő és a csapata nagyon szépen felépítettek egy brandet, ami jól működik. Viszonylag korlátozott a célcsoportja - 18-49 év közötti nők -, de őket hatásosan találja meg és tud velük azonosulni. Ennek köszönhető a sikere és a népszerűsége, amit nem lehet elvitatni. Azt viszont, hogy ezt milyen értékek közvetítésével érte el, már egy másik kérdés. Nem rég tudtam meg, hogy ki is az a Lakatos Levente. Ha lehetne, átnevezném az oldalt Oravecz Leventére, de már késő. Ő a "férfi Oravecz Nóra", és róla is hasonló a véleményem, csak ő rájött, hogy a pénzen kívül így csajt is lehet szerezni.

Melyik a kedvenc Paolo Coelho-könyved?

Egyiket sem olvastam, így nem is tudok erről véleményt alkotni.

Olvastál már Oravecz Nórát?

Még egyik könyvét sem olvastam. Tudom, hogy ezek után jogos a kérdés, hogy akkor hogy merek beszólni neki, de nem olvasnék el egy olyan könyvet, ami alapból nem érdekel. Ráadásul az Oravecz-jelenségről szerintem így is véleményt lehet nyilvánítani a blogja és a posztjai alapján. Igen. Nem. Közhely.

Tiltottál már le ismerőst a Facebookon, mert megosztott valamilyen "életbölcsességet"?

Nem, eddig erre még csak FarmVille-felkérés miatt került sor.

A személyes környezetedben mit szóltak ahhoz, hogy létrehoztad ezt az alteregót?

Nem sokan tudják, hogy én vagyok Oravecz Coelho , de akik tudják, azok támogatnak benne és elmondják, hogy ez vagy az miért tetszett, illetve miért nem tetszett.

Volt, aki megsértődött emiatt?

Ismerőseim között nem hallottam róla, hogy lett volna sértődés. Nóri viszont lehet.

Mit tanácsolnál azoknak, akik ezekből a borzalmas közhelyekből merítik az inspirációt, amiket te is kigúnyolsz?

Úgy vélem, hogy sokan álomvilágban és álvalóságban élnek, ahol valamit "bevonzhatnak" meg megkaphatnak valamit, ha csak várnak rá. Ezek a közhelyek azt erősítik bennük, hogy nem kell tenni ahhoz, hogy elérjenek valamit, miközben az élet pont fordítva működik. Azt javaslom, olvassanak sok Oravecz Coelhot és LifeTILT-et (Balogh Tamás).

Mi az élet értelme?

42, de valójában a Monty Python már összefoglalta a Monty Python: Az élet értelme című filmben, így aki erre kíváncsi, nézze meg azt!

"Engedd el! Ha visszajön, valóban a tiéd." Mit szólsz ehhez?

Minden kétszersült kétszer sült.

(képek: Oravecz Coelho Facebook)

És ezt olvastad már?
Idén korábban jött a karácsony, megérkezett az Indiana Jones 5. első kedvcsinálója