Tombol az orosz–ukrán háború, ami az utóbbi napokban egészen kényelmetlen kérdéseket is felvetett. Például azt, hogy mekkora az esélye egy nukleáris katasztrófának.

Ez már a konfliktus első napján is felmerült, amikor Vlagyimir Putyin a támadást megelőző videójában megfenyegette a világ hatalmait, hogy amennyiben valaki beavatkozik a háborúba, olyan következményekkel kell szembenéznie, amilyen még nem fordult elő a történelemben. A kijelentés szakértők szerint is a nukleáris megtorlásra vonatkozott, és bár abban szerencsére erős a konszezus, hogy ez inkább a háborús retorika egy meredekebb fordulata, mint tényleges forgatókönyv, azért az átlagembernek rendesen összeszorult tőle a gyomra.

Az sem volt megnyugtató, amikor a számára nem kedvező nyugati kijelentések hatására Putyin öt napja készenlétbe helyezte az ország nukleáris erőit, vagy amikor a napi sajtóban ismét szóba került az orosz elnököt mindenhová követő atomkoffer, de érdemes fejben tartani azért azt is, hogy

a világ két vezető atomhatalma, azaz Oroszország és az USA között már él az a forró drót, ami a hidegháborúban is megakadályozta a katasztrófát.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov egyértelművé tette azt is, hogy az atomháború nincs jelen az orosz fejekben. Ez még akkor is megnyugtató, ha közben Lavrov azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy az ezzel kapcsolatos hisztit ők generálják, a lényeg azonban az, hogy a jelek szerint szerencsére a háborúban részt vevő és az azt aggódva figyelő felek is tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen lépés ezen a bolygón senkinek nem állna érdekében.

A fentieket mindenképpen érdemes tisztázni, mielőtt az ember az atombombával kapcsolatban kezd beszélgetésbe, mi pedig most éppen ebben a témában hoztunk egy érdekes videót. Az 1420 nevű YouTube-csatorna Száz orosz című videosorozatában az utca emberét kérdezgeti Oroszországban különböző dolgokról, és a legújabb ilyen kísérletben egy igen kényelmetlen kérdés került napirendre:

Te ledobnád az atombombát az USA-ra?

Az valamiért még a videó leírásából sem derül ki, hogy a megkérdezetteknek pontosan hány százaléka válaszolt igennel, ami eléggé bosszantó, de az szerencsére már az első megtekintés után is egyértelmű, hogy a nyilatkozó fiatalok tisztában vannak azzal, mit is jelentene egy ilyen megmozdulás.

Akad azért néhány fiatal, aki vagy elhülyéskedte a választ, vagy ha komolyan beszélt, akkor csak reménykedni merünk benne, hogy az illető nem egy nagy véleményvezér.

Mindenesetre, ha feltételezzük, hogy a száz fiatalt tartalmazó minta nagyjából kiadja az orosz közvélemény keresztmetszetét, akkor azt is megállapíthatjuk, hogy ilyen vonatkozásban szerencsére rend van az orosz fejekben.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Rendhagyó horrorsorozat érkezik a Netflixre Halloween alkalmából