Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Agyrém, ami a Star Wars: Az utolsó Jedik körül megy. Most egy elégedetlen rajongó kezdett aláírásgyűjtésbe annak érdekében, hogy a filmet vegyék ki a Star Wars-univerzumból és forgassanak helyette egy másik nyolcadik részt. Igen.

Emberünknek amúgy semmi baja nincs az elképesztően bugyuta Baljós árnyakkal, sőt, a számítógépesjáték-átvezetőnek is gyatra A klónok támadása miatt sem voltak álmatlan éjszakái. Az sem ért neki sarkig, amikor George Lucas újra és újra elkezdte megfejni a Star Wars-hívőket a különböző Special Editionökkel, majd a 3D-vel bruttósított régi részekkel. Hovatovább, a Christmas Special összes kópiájának elégetését sem akarja kierőszakolni senkitől.

Neki a nyolcadik rész fáj, de nagyon.

– összegzi az eddigi részek lényegét, amivel éppen lehetne vitázni, érvelni azzal, hogy a negyedik epizód nem túl komplikált sztorija inkább szólt a jó és a rossz örök harcáról, mint bármi másról, de ezen a ponton az ember inkább csak csendben figyeli, hová fut ki a dolog. Nem is kell sokáig várni, hiszen emberünk már le is dobja az atombombát a következő megállapítással:

Itt már nyilvánvaló, hogy a srác valószínűleg nagyobb geek bármelyik fanyalgónál, aki megelégszik azzal, hogy a Facebookon csak simán belekiabálja a virtuális térbe, hogy ez a mozi egy fos (legalább négy felkiáltójellel). A folytatásban azt is sérelmezi, hogy az előző részben a csúnya Disney kinyírta Han Solót, és ami már mindennek a teteje, Luke Skywalkert alig egy percig mutatták.

Aztán megint jön a lényeg:

De egyúttal megoldást is prezentál:

A petíció utolsó bekezdése már némileg érzelmesebb húrokat pendít meg, amikor emberünk a Disney jobb belátásáért könyörög. Hagyjátok meg nekünk a hőseinket! – esedezik, mintha Luke karakterénél nem lenne egyébként sokkal érdekesebb a semmiből érkező Rey, akinek ugyan nem a főgonosz a faterja, és nem is negyven évvel ezelőtt vetették papírra, de cserébe hihetőbb és relevánsabb konfliktusok gyötrik.

Már írtunk arról, milyen anomáliák kísérik a filmet az online felületeken, de azt egyelőre még nem egyszerű eldönteni, hogy ez csak a csalódott hangos kisebbség kereplése, vagy tényleg kettő, nagyjából azonos méretű táborra szakadt az online rajongói közösség.

Nem csoda, ha ilyen, és ehhez hasonló elmés szösszenetek harsogják tele a Twittert:

És tényleg, amióta a Disney átvette a szériát a múltat egyre csúnyábban megerőszakoló Lucastól (de most komolyan, ne felejtsük már el neki a förtelmes első és második epizódot, meg a csúcsra pörgetett franchise-gépezetet!), a magukat keményvonalas Star Wars-rajongóknak valló nézők egy csoportját látszólag képtelenség kiszolgálni.

Szerintük J.J. Abrams tradicionálisabb hetedik részével az volt a baj, hogy nem hozott semmi újat, sőt, szinte kopírozta a negyedik epizód cselekményét, Rian Johnson nyolcadik részével pedig az, hogy túlságosan sokat újít, és lerombolja harminc év hagyatékát.

A nem tetszik pedig nagyon enyhe kifejezés arra a gyűlöletre, mellyel egyes, nagyon hangos nézők viseltetnek a film iránt. A Down With Disney’s Treatment of Franchises and Fanboys (Le a Disney franchise- és fanboy-ellenes politikájával) nevű Facebook-account kezelője még azt is meglebegtette, hogy fals accountokat hoz létre, hogy ezzel hackeljen meg nézői értékeléseket összesítő oldalakat, és látva a Rotten Tomatoeson uralkodó állapotokat, még a Deadline is rávilágított, hogy a siralmas pontszám valószínűleg tudatos trollkodás eredménye lehet.

Annál is inkább, mert míg sem az IMDb-n, sem a Rotten Tomatoeson nem lehet ellenőrizni, hogy a pontszámmal szavazó valóban látta-e a filmet, a valódi nézőket a vetítés után megszólaltató, és így a tényleges nézői elégedettség alapján pontozó CinemaScore-nál Az utolsó Jedi a kiemelkedően jó filmeknek járó "A" minősítést kapta.

Az irreálisan hangos fanyalgó hangokra legutóbb már a Disney is reagált. Dave Hollis, a cég mozis disztribúcióért felelős elnöke azt mondta, hogy nagyon büszke Rian Johnson, a stáb és a Lucasfilm szakembereinek munkájára, akik egy olyan élményt teremtettek, mely teljességgel Star Wars, ugyanakkor mégis friss, váratlan, és új. Hozzátette azt is, hogy emiatt nem csoda, hogy az emberek foglalkoznak a filmmel, beszélgetnek és vitáznak róla.

Nyilvánvaló, hogy a cég nem a negyven évvel ezelőtti trilógiából akar megélni (mint a sokat emlegetett George Lucas, akinek egyébként sok hálával tartozunk, de azért na!), hanem az új évezred nézői igényeire akarja szabni a Csillagok háborúja-élményt.

Mivel pedig végső soron az emberek a pénztárcájukkal szavaznak, és Az utolsó Jedik a nyitó hétvégén 220 millió dollárt termelt az USA-ban, amivel csak az Ébredő erőt nem sikerült megelőznie, a nézői érdeklődés pedig azóta alig csökkent a film iránt, úgy tűnik, hogy a Disney mégis csak jó irányba tart.

Még akkor is, ha ezen az úton néhol mérges fanboyok mindenre kész csapataival kell szembenézniük.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.