Agyrém, ami a Star Wars: Az utolsó Jedik körül megy. Most egy elégedetlen rajongó kezdett aláírásgyűjtésbe annak érdekében, hogy a filmet vegyék ki a Star Wars-univerzumból és forgassanak helyette egy másik nyolcadik részt. Igen.

Emberünknek amúgy semmi baja nincs az elképesztően bugyuta Baljós árnyakkal, sőt, a számítógépesjáték-átvezetőnek is gyatra A klónok támadása miatt sem voltak álmatlan éjszakái. Az sem ért neki sarkig, amikor George Lucas újra és újra elkezdte megfejni a Star Wars-hívőket a különböző Special Editionökkel, majd a 3D-vel bruttósított régi részekkel. Hovatovább, a Christmas Special összes kópiájának elégetését sem akarja kierőszakolni senkitől.

Neki a nyolcadik rész fáj, de nagyon.

– összegzi az eddigi részek lényegét, amivel éppen lehetne vitázni, érvelni azzal, hogy a negyedik epizód nem túl komplikált sztorija inkább szólt a jó és a rossz örök harcáról, mint bármi másról, de ezen a ponton az ember inkább csak csendben figyeli, hová fut ki a dolog. Nem is kell sokáig várni, hiszen emberünk már le is dobja az atombombát a következő megállapítással:

Itt már nyilvánvaló, hogy a srác valószínűleg nagyobb geek bármelyik fanyalgónál, aki megelégszik azzal, hogy a Facebookon csak simán belekiabálja a virtuális térbe, hogy ez a mozi egy fos (legalább négy felkiáltójellel). A folytatásban azt is sérelmezi, hogy az előző részben a csúnya Disney kinyírta Han Solót, és ami már mindennek a teteje, Luke Skywalkert alig egy percig mutatták.

Aztán megint jön a lényeg:

De egyúttal megoldást is prezentál:

A petíció utolsó bekezdése már némileg érzelmesebb húrokat pendít meg, amikor emberünk a Disney jobb belátásáért könyörög. Hagyjátok meg nekünk a hőseinket! – esedezik, mintha Luke karakterénél nem lenne egyébként sokkal érdekesebb a semmiből érkező Rey, akinek ugyan nem a főgonosz a faterja, és nem is negyven évvel ezelőtt vetették papírra, de cserébe hihetőbb és relevánsabb konfliktusok gyötrik.

Már írtunk arról, milyen anomáliák kísérik a filmet az online felületeken, de azt egyelőre még nem egyszerű eldönteni, hogy ez csak a csalódott hangos kisebbség kereplése, vagy tényleg kettő, nagyjából azonos méretű táborra szakadt az online rajongói közösség.

Nem csoda, ha ilyen, és ehhez hasonló elmés szösszenetek harsogják tele a Twittert:

És tényleg, amióta a Disney átvette a szériát a múltat egyre csúnyábban megerőszakoló Lucastól (de most komolyan, ne felejtsük már el neki a förtelmes első és második epizódot, meg a csúcsra pörgetett franchise-gépezetet!), a magukat keményvonalas Star Wars-rajongóknak valló nézők egy csoportját látszólag képtelenség kiszolgálni.

Szerintük J.J. Abrams tradicionálisabb hetedik részével az volt a baj, hogy nem hozott semmi újat, sőt, szinte kopírozta a negyedik epizód cselekményét, Rian Johnson nyolcadik részével pedig az, hogy túlságosan sokat újít, és lerombolja harminc év hagyatékát.

A nem tetszik pedig nagyon enyhe kifejezés arra a gyűlöletre, mellyel egyes, nagyon hangos nézők viseltetnek a film iránt. A Down With Disney’s Treatment of Franchises and Fanboys (Le a Disney franchise- és fanboy-ellenes politikájával) nevű Facebook-account kezelője még azt is meglebegtette, hogy fals accountokat hoz létre, hogy ezzel hackeljen meg nézői értékeléseket összesítő oldalakat, és látva a Rotten Tomatoeson uralkodó állapotokat, még a Deadline is rávilágított, hogy a siralmas pontszám valószínűleg tudatos trollkodás eredménye lehet.

Annál is inkább, mert míg sem az IMDb-n, sem a Rotten Tomatoeson nem lehet ellenőrizni, hogy a pontszámmal szavazó valóban látta-e a filmet, a valódi nézőket a vetítés után megszólaltató, és így a tényleges nézői elégedettség alapján pontozó CinemaScore-nál Az utolsó Jedi a kiemelkedően jó filmeknek járó "A" minősítést kapta.

Az irreálisan hangos fanyalgó hangokra legutóbb már a Disney is reagált. Dave Hollis, a cég mozis disztribúcióért felelős elnöke azt mondta, hogy nagyon büszke Rian Johnson, a stáb és a Lucasfilm szakembereinek munkájára, akik egy olyan élményt teremtettek, mely teljességgel Star Wars, ugyanakkor mégis friss, váratlan, és új. Hozzátette azt is, hogy emiatt nem csoda, hogy az emberek foglalkoznak a filmmel, beszélgetnek és vitáznak róla.

Nyilvánvaló, hogy a cég nem a negyven évvel ezelőtti trilógiából akar megélni (mint a sokat emlegetett George Lucas, akinek egyébként sok hálával tartozunk, de azért na!), hanem az új évezred nézői igényeire akarja szabni a Csillagok háborúja-élményt.

Mivel pedig végső soron az emberek a pénztárcájukkal szavaznak, és Az utolsó Jedik a nyitó hétvégén 220 millió dollárt termelt az USA-ban, amivel csak az Ébredő erőt nem sikerült megelőznie, a nézői érdeklődés pedig azóta alig csökkent a film iránt, úgy tűnik, hogy a Disney mégis csak jó irányba tart.

Még akkor is, ha ezen az úton néhol mérges fanboyok mindenre kész csapataival kell szembenézniük.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon