Talán te is láttad az elmúlt hetekben a dél-afrikai pénzszállító elleni támadás felvételét. A sofőrt Leo Prinsloo-nak hívják, és végre elmondta, hogy volt.

Prinsloo az InsideHook riporterével osztotta meg a sztorit, ami talán még annál is izgalmasabb, mint amilyennek a felvétel alapján tűnik, pedig már az sem volt piskóta. Nem is csoda, hogy a páncélozott Toyota Land Cruiser fülkéjében történteket rögzítő kamera által felvett videó úgy szaladt körbe az interneten, mintha a Bosszúállók 5 trailere került volna fel a YouTube-ra.

A klipecske elképesztően intenzív. Ha egy gerillafilmes akart volna akciómozit forgatni egy rablási kísérletről, az sem tudta volna hatásosabbra vágni a jelenetet. Ez még akkor is áll, ha az autó környezetéből vajmi keveset látni. Egy későbbi videó aztán azt is megmutatta, mit látott a Land Cruiser szélvédője mögé helyezett kamera, de az a klip már nem lett annyira sikeres, mint ez itt alant:

Prinsloo a Fortis Pro Active Defence Solutions nevű cég vezető instruktora, előtte 12 évig a dél-afrikai rendőrség állományában, a testület speciális beavatkozó egységénél szolgált, melynek során túszszabadításokban, rajtaütésekben vett részt, illetve két amerikai elnök és az angol királyné védelméből is kivette a részét. Ez a tapasztalat bizony meg is látszik a fenti videó minden egyes képkockáján. Emberünk a rendőrségtől századosként szerelt le, majd a civil szférában kezdte el kamatoztatni ismereteit.

A világhírűvé vált történet április végén egy kiemelt fontosságú szállítmánnyal kezdődött, melyet a manapság már inkább kiképzéssel és oktatással foglalkozó Prinsloo saját maga vállalt el. A nagy értékű rakományt Lloyd Mtombeni nevű kollégájával együtt Pretoria térségében kellett volna elvinniük A-ból B-be, amikor támadás érte őket.

Olykor bevállalok egy-egy szállítást, hogy képben maradjak a terepmunkával és lássam, hogy időközben esetleg milyen új elkövetési formák alakultak ki. Természetesen tanulmányozzuk a témában megjelent cikkeket és a támadásokról készült felvételeket, de ott ülni a kormány mögött egész más élmény. A bűnözők folyamatosan fejlődnek és új taktikákat alkalmaznak, ezért az embernek tartania kell velük a lépést.

Amikor ilyesmit vállal, Prinsloo saját bevallása szerint fejben mindig fel van rá készülve, hogy aznap támadás érheti a szállítmányt. Ez Dél-Afrikában egyrészt reális veszély, hiszen az utóbbi években a hasonló bűncselekmények száma rendesen kilőtt, másrészt pedig a folyamatos éberség ebben a szakmában a túlélés záloga. Emberünk profizmusát jelzi, hogy elindulás előtt alaposan átbeszélte az anyósülésen helyet foglaló munkatársával, mit fog csinálni, ha megtámadják őket. Kollégájának egyébként ez volt a negyedik munkanapja.

Elmondtam neki, mik a lehetőségeink egy rablási kísérlet esetén. Például hogy megpróbálhatjuk majd a támadókat leszorítani az útról. A páncélozott Toyota Land Cruiser a fegyverünk és a fedezékünk, de nem tudunk odabentről tüzet nyitni, mivel nincsenek a karosszériáján lőrések.

A rablók elkövetési metodikája egyszerű de halálosan hatékony. Autókkal támadnak, hátulról közelítik meg a pénzszállítókat, és ölési szándékkal, figyelmeztetés nélkül nyitnak tüzet a benne ülőkre. A videóra vett támadásban összesen 30 célzott lövést adtak le a Toyotára, ebből 13 találta el a járművet, közülük az egyik épp Prinsloo feje mellett csapódott az ajtó ablaküvegébe.

Ez volt az első tűzharc, amiben részt vettem, mióta 17 éve leszereltem a rendőrségtől.

A videón jól látszik, hogy a sofőr nem tegnap jött le a falvédőről, az első lövéstől kezdve hidegvérű profizmussal kezeli a helyzetet. Azt hiszem, ki akartak tárazni ránk, de meglephettem őket a reakciómmal, mivel a rablók általában nem találkoznak effajta agresszivitással a biztonsági őrök részéről. Az egyik üldöző egy fekete Audiban ült, és egészen biztos vagyok benne, hogy nem volt amatőr. Annak ellenére is az úton tudott maradni, hogy egy nagyobb és súlyosabb járművel nekicsapódtam az oldalának.

A tűzharcban lövés érte a Toyota jobb első kerekét és mivel a rakomány is nehéz volt, az autó pedig nagy sebességgel haladt, emberünk elsődleges feladata az volt, hogy az úton tartsa a járművet. Ha a kocsi megpördült volna, nemcsak megsérülhettünk volna, de komoly taktikai hátrányba kerültünk volna a támadókkal szemben, hiszen ebben az esetben el kellett volna hagynunk a fedezékünket.

Prinsloo kitért kollégája viselkedésére is: A munkatársam szerzett már tapasztalatokat fegyveres harcban, de ez volt az első eset, amikor tüzet nyitottak rá. Biztosíthatlak afelől, hogy amikor először rám lőttek, én is meg voltam zavarodva, de annyira, hogy örülök neki, hogy azt az esetet nem rögzítette kamera. Lloyd mindent megtett, amit kértem tőle és megőrizte a hidegvérét. Megpróbált segítséget kérni telefonon, de a támadók jelzavarót használtak.

Leo Prinsloo fegyverben

Megkértem, hogy biztosítsa ki a nála lévő AR-15-öt, arra az esetre, ha viszonoznunk kellene a tüzet. Ez volt abban a helyzetben a legtöbb, amit tehetett.

Ezt minden fotelharcosnak üzenem, aki a neten kritizálta Lloyd teljesítményét. Nem hiszem, hogy egy fegyveres támadás közben ők annyira kemény legények lettek volna.

A testi reakciók elképesztőek egy ilyen helyzetben, amikor az ereidben elkezd pumpálni az adrenalin. Ez mindig megtörténik, de ha elég tapasztalatot szerzel meredek helyzetekben, megtanulod kezelni. Az idő lelassul és te tökéletesen a szituációra fókuszálsz. Az üldözés nekem tíz percnek tűnt, pedig az egész alig tartott két és fél percig.

Az üldözésnek végül egy szálloda parkolójában lett vége, ahol Prinsloonak sikerült az Audit úgy meglöknie, hogy az keresztülhajtott a parkoló kihajtóját a bejövő forgalom elől védő tüskéken, ami mozgásképtelenné tette a járművet. A manőver után a Toyota is beszorult a parkolót védő betonelemek közé, emberünk pedig magához vette az AR-15-öt és kipattant a járművéből. Ezt látva az Audi sofőrje is kiugrott a kocsiból és elszaladt.

Úgy döntöttem, hogy nem veszem üldözőbe nyílt terepen, így sikerült meglógnia, ami nem kis frusztrációt okozott nekem.

Az eset kapcsán Prinsloo megjegyezte, hogy hiába gyakoriak az ehhez hasonló támadások, a Dél-Afrikai Köztársaságban vannak olyan biztonsági cégek, melyek hasonló szállításokat vállalnak teljesen hétköznapi járművekkel. Egy héttel az elhíresült rablási kísérlet után egy ilyen támadásban a rablók agyonlőttek egy sofőrt, a munkatársát pedig életveszélyesen megsebesítettek.

Ezt akár ugyanazok az emberek is elkövethették, akik minket is megpróbáltak megölni.

Aztán egy héttel később egy újabb rablásban 250 lövedéket lőttek ki egy tűzharcban, melyben két biztonsági őrnek 20 fegyveres támadó ellen kellett megvédenie magát öt hosszú percen keresztül. Ezt a két biztonsági őrt Prinsloo képezte ki egy évvel ezelőtt és hatalmas szerencsével mindketten élve hagyták el a helyszínt.

Erre az esetre utalva emberünk ezzel zárta mondandóját:

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Ez nem egy incidens volt, hanem egy háborús zóna.

(via)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Megérkezett az Uncharted utolsó kedvcsinálója