Mohácson lehet telet űzni, Budapesten kiállításokra menni.

Busójárás Mohácson

A sokac népcsoport által meghonosított, híres farsangi eseményt egy 1783-as feljegyzés említi először. A balkáni térségből a török hódoltság idején Mohács környékén megtelepedő etnikum körében élő legenda szerint őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. A sokacok álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

(Forrás: mohacsibusojaras.hu)

A busójárás tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a telet, és várják a tavaszt. A leglátványosabb programokat farsangvasárnap tartják meg: a busók február 27-én kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát a város főterén.

Mikor? február 24. – március 1.

Hol? Mohács, Széchenyi tér

Isteni csábítás

A vonzalom, a csábítás, a másik fél közeledésének elutasítása vagy elfogadása, a beteljesült vagy viszonzatlan szerelem – mind kortalan és örök téma az emberi életben és a művészetben egyaránt. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek anyagából összeállított kamarakiállítás ezeket a témákat járja körül mitológiai ábrázolásokon keresztül.

">

A harminckét kiválasztott mű különböző korok alkotása a 16–20. századig, a mitológiai történetek feldolgozásai széles skálán mozognak a finoman erotikus hangvételű alkotásoktól a szexuális együttlét kendőzetlenül ábrázolásáig, ezért a tárlat megtekintését 16 éven aluli látogatóinknak csak szülői felügyelettel ajánlják.

Meddig? Április 18-ig

Hol? Szépművészeti Múzeum (Budapest XIV., Dózsa György út 41.)

Autósok szembefényben

Október második felében van egy hét, amikor a nap első és utolsó sugarai alacsony szögben érik el Budapest leghosszabb sugárútjait, a vakító fény pont szembe világítja a forgalomban résztvevőket. Reggel a városból kifelé igyekvőket az Üllői úton, este a belváros felé araszolókat a Rákóczi úton. Ilyenkor a piros lámpánál várakozó autósok életének egy-egy mozzanata természetes rivaldafényt kap.

(Fotó: Soós Bertalan)

Ezeket örökítette meg Soós Bertalan egy 500 mm-es teleobjektívvel: az árnyékban lévő képrészletek feketeségbe vesznek, az alanyok kontrasztosan kiemelkednek, inkognitójukról a lehajtott napellenző árnyéka gondoskodik, emiatt személytelenül koncentrálhatunk a karakterekre, a fények és árnyékok furcsa játékára, továbbá olyan szokatlan, intim és vicces részletekre, amelyekre valószínűleg sosem figyelnénk fel.

Meddig? Március 17-ig

Hol? Főfotó (Budapest VIII., Baross utca 10.)

(Címlapkép forrása: Arkinessa/Wikimedia)

És ezt olvastad már?
Maga a Hangya mondta el, miért nem végezte ki Thanost a „hátsó kijáraton” keresztül