Kvízstúdióban jártunk, és imádtuk!

Ha mindig is szeretted volna kipróbálni magad egy tévés kvízműsorban, de már a jelentkezés előtt legyűrt a lámpaláz, vagy nem akartál ország-világ előtt rossz választ adni egy triviálisnak tűnő kérdésre, netán hetek óta azon gondolkodsz, milyen csapatépítőre vidd el a kollégáidat, akkor mindkettőre van egy megoldási javaslatunk: a QuizStudio, ahol majdnem minden olyan, mint a televízióban.

Ráadásul a budapesti stúdió alapító-házigazdája Magyarország underground kvízpápája – a titulus nem tűnik túlzásnak, mert a civilben megújuló energiákkal foglalkozó közgazdász lényegében az itthoni kocsmakvízkultúra megteremtője, a QuizNight megvalósítója.

Bartha Álmos jó tizennégy évvel ezelőtt rendezett először megszokottól eltérő kvízestet az egyik szentendrei kávézóban pár asztalnyi társaságnak, a jópofaságnak indult vetélkedés aztán az elmúlt években akkorára nőtt, hogy a hétfő esti selejtezők után a szezonzáró döntőnek már sportcsarnok is adott otthont; a kérdései a hét első napján bejárják az egész országot, és külföldön is agyalnak rajtuk; valamint megírt két kvízkönyvet.

A következő nagy lépést egy évvel ezelőtt ez a stúdió jelentette, mert kellett egy olyan hely, ahol ő van otthon, és nem csak úgymond kitelepül valahová. Utóbbi esetben az aktuális helyszín adottságaitól (is) függött egy-egy kvízest sikere, és valamennyi részletet –  beleértve a technikát –, külön ki kellett találnia. A Szinyei Merse utcában kialakított hazai pályáján viszont úgy szervez és formál, ahogyan neki, és ezáltal a játékosoknak a legjobb.

„A kocsmakvíz tök jó dolog, de a kvízezés csúcsát a televízió jelenti. Ezt az élményt pedig úgy kell átadni, hogy az egész ne legyen feszülős. Az általam kifejlesztett játék épp ezért olyan, mintha egy stúdióban lennél, és úgy válaszolnál a kérdésekre: megvannak fények, a hangeffektek, a videók” – mondja kedvcsinálóként a játékmester, bár nincs is igazán szükség erre, mert a színes piktogramokkal megrajzolt kivetítő, a csapatokat elkülönítő pultok és a piros nyomógombok együttes látványa önmagában masszív marketingerő, a tévés kulisszákhoz képest tényleg csak a tapsoló nézők, a méretes kamerák és a helyi Brunner Márták hiányoznak.

Előbb nyomsz, aztán válaszolsz!

Az általános műveltségen alapuló kérdéssor a laterális gondolkodásra épül (és kreatívabb annál, hogy olyanokat dobjon fel, mint mondjuk melyik lakótelepen játszódik a Szomszédok?), azaz nem feltétlenül az számít, tudod-e a választ, hanem rájössz-e a logikára, és össze tudod-e rakni a csapattársaiddal együtt.

A stúdió viszont más. Személyes vélemény: jobb.

A kocsmakvízzel ellentétben – melyen ugye mindenki ugyanazokat a kérdéseket kapja és a csapattagokkal susmorogva vitatja meg, majd írja be a helyesnek vélt választ –, a stúdiós verzió interaktívabb, viccesebb, pörgősebb. Plusz drámaibb is, ha egy kiélezett pillanatban véletlenül a rossz választ jelző hangeffekt dörren meg.

A hangulatot az alkoholos italok mellett az adrenalin is fellövi a sztratoszférába; lehet szívatni és zrikálni a rivális csapatokat („Szerintem válasszátok a logókat, az előbb is milyen jól ment!”), püfölni a strapabírónak tűnő nyomógombot, és a metódus jóvoltából kicsit mi magunk is alakíthatjuk a játékot (bónusz: az estét is, mert nyugodtan el lehet hozni magunkkal az iroda hűtőjében pihenő italokat).

Ne a kérdést okold!

Nem kell Bud Spencer-témakört választani, ha nem akarjuk, és nyugodtan szkippelhetjük a zenei kérdéseket is például a focisak javára, ha abban erősebbnek érezzük a társaságot.

Lehet tehát taktikázni, stratégiát építeni. És persze csapatot, hiszen az egész játék pillanatok alatt buliba csap át akkor is, ha csak mentes vizet kortyolgatunk a ropi mellé;

egyrészt már a csapatnévválasztás is szórakoztató, ha pedig előre felkészülünk, és összeállítunk  személyekre orientált, a cégről, az osztályról vagy a baráti társaságról szóló feladványokat, máris viccesebb és érdekesebb a játékmenet.

Ennek azért akad egy apró hátránya: a kollégák szokásairól kérdéseket kiagyaló munkatárs kimaradhat a villámkörből, de tapasztalatból állítjuk, maga a felkészülés is poén, ha pedig betalálnak a kérdések, az nagyot robban. Mindenki hangosan röhög, ha kiderül, hogy valaki nem tudta, melyik munkatárs kutyulja össze titokban a tejbegrízt a kakaóval, vagy ha valaki benyögi a palacsinta hozzávalói közül a serpenyőt (megtörtént eset).

Épül a csapat

„A jó céges kérdés az, amire a játékosok nem tudják a választ, és amikor meghallják a helyest, egy emberként kapnak a fejükhöz. Előfordult már, hogy lefotózták az irodai bejáratuk egy részletét, majd megkérdezték: hol látod ezt mindennap? Vagy olyat is találtak ki, hogy hány lépcsőfok megmászásával lehet feljutni a negyedik emeletre?” – mondja Álmos, aki gyakorlott kvízmesterként hamar összecsiszolódik bármelyik társasággal, veszi és alakítja a poénokat, tovább oldja az alapból laza hangulatot, és nem utolsósorban egy-egy kérdés megválaszolásakor házi edukációprofesszorként érdekességekkel is színesít.

Nem kell egyébként a teljes kérdéssornak a munkahelyről szólnia, mert ebben az esetben nem igazán lehet használni a kvízmestert, hiszen ő nem él velünk a nap nyolc órájában, nincs ott a kakaós csigás reggeli meetingeken, a közös tárgyalós ebédeken, és a fénymásoló melletti délutáni kávézásokon.

A másfél-két órás játékban van gyorsaságon alapuló villámkérdéskör – ilyenkor a leggyorsabban gombot nyomó csapat feje fölött glóriaként felvillanó fehér fény jelzi, ki csapta le először, utána már csak a gomb állagának megóvása érdekében sem érdemes tovább püfölni –, lehet rabolni, a lassabban válaszolós etapokban duplázni, mentőövet kérni. A mi népszerűségi listánk élén az anagramma-feladványok végeztek, melyben a kollégák nevét kellett kitalálni. A legvégén egyébként játékon kívül a ki nem kért kérdések is felfedhetők, így az este tényleg bármeddig elhúzódhat.

Másnap reggel aztán a napindító közös kávézásnál jöhet az újabb zrikakör, ha netán az IT-részleg vezető helyettese előző este nem tudta megválaszolni, milyen színű az irodai kávégépbe passzoló ristretto kapszula.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában