A hétvégén Luke Aikins és Andy Farrington két Cessna 182 típusú kisrepülővel 4200 méteres magasságba emelkedett Arizona felett, majd zuhanórepülésbe kormányozták a gépeiket, kiugrottak a sajátjukból és zuhanás közben megpróbáltak átülni a másikba.

Őrültségnek hangzik, ugye? Nos, valóban az, de azért azt is érdemes tudni, hogy erre a mutatványra két rendkívül tapasztalt pilóta vállalkozott egy évnyi előkészület után, olyan gépekkel, melyeket előzetesen különböző módosításokkal készítettek föl a feladatra. A Red Bull vállalta a szponzorációt, az eseményt pedig a Hulu élőben közvetítette, mivel a helyszínre a művelet veszélyessége miatt nem engedtek nézőket.

A két gépet olyan robotpilótával szerelték fel, melyek képesek voltak arra, hogy a pilóta kiugrása után stabilan tartsák a Cessnákat, melyekre még egy lenyíló panelt is felszereltek, hogy ezzel is lassítsák a zuhanást. A sikeres végrehajtás végül nem jött össze, ugyanis az egyik gép pörögni kezdett, így az ezt megközelítő pilótának végül ki kellett oldania az ejtőernyőjét. A másik pilóta eközben sikeresen beült a zuhanó Cessnába és nagyjából 600 méteres magasságban sikerült kimanővereznie a zuhanásból.

A pilóták újra a földön

A látványos mutatványról itt meg is nézheted a Hulu felvételét:

Bár Aikins előzetesen azt kérte a Szövetségi Légügyi Hivataltól (FAA), hogy az esemény tekintetében mentesítsék őket a repülésre vonatkozó szabályok alól, az FAA ezt a kérést megtagadta. A hatóság a kérelmet elutasító végzésében kihangsúlyozta, hogy a szabályok felfüggesztése sértené a közérdeket, így a két pilóta ennek tudatában ment neki a kihívásnak. Emiatt most mindketten megüthetik a bokájukat, az FAA ugyanis a tegnapi napon vizsgálatot rendelt el az egyik lezuhant gép és a szabályok feltételezett megszegése miatt.

A Red Bull erre azzal reagált, hogy az eseményt alapos, körültekintő tervezés és felkészülés előzte meg, a pilóták rátermettségéhez pedig nem férhet kétség. Valóban, Aikins és Farrington mindketten harmadik generációs pilóták és több mint 5000 ugrást hajtottak végre együtt a vasárnapi mutatvány előtt.

Ez is érdekelhet:

Emberek, akiknek már későn mondanánk: ne legyél hülye!

Ők már csináltak valamit, amivel bekerültek a heti bakiválogatásba.

(forrás: The New York Times)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Elképesztő kedvcsináló érkezett a Stranger Things világában játszódó színdarabhoz

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés