Miles Morales nextgen kalandja nem csak PS5-ön erős. Rövid, de ütős a Spider-Man Miles Morales, és a felújított Spider-Mant sem tudták elrontani.

Kicsit zavaros volt a Spider-Man Miles Morales rajtja, ő volt az első fecske, aki beköszönt a PS5-játékkínáltatában, majd kiderült, hogy ja, ez nem egy „teljes értékű” játék, de teljes áron jön, aztán az is, hogy „jaj, jön ám a Spider-Man Remastered” is, de mégsem feltétlenül egy csomagban, és hogy „jaj, azt elfelejtettük mondani, hogy PS4-re is kiadjuk”. Párszor csalódtunk az Insomniac kijelentéseinek „köszönhetően”, de azt ettől még nyugodtan lehetett várni, hogy Miles Morales „nem teljes értékű” kalandja eléggé fasza lesz. És az is lett.

Először is: a szerencsétlen kommunikáció abban nem hazudott, hogy a játék közel sem akkora, mint a nagytestvére, kb. 6 óra alatt végig lehet szaladni rajta, ez a játékidő persze a 2-3-szorosára is kitolható, ha mellékküldetéseket akarunk végezni, ezek viszont eléggé monotonok, viszont azért azt nem lehet rájuk fogni, hogy ne lennének élvezetesek.

 

Pont azért azok, amiért az eredeti játék is volt: van egy nagy New York-térképünk, ahol szabadon garázdálkodhatunk, tele van felfedezni- és gyűjtenivalóval, ráadásul ha azt hiszed, hogy unalmas lesz ugyanott, ugyanúgy lengedezni a felhőkarcolók között, akkor tévedsz, ezúttal ugyanis karácsony van New Yorkban, hull a hó, égnek a karácsonyi fények,

Miles Morales pedig nem Peter Parker, bizonyos értelemben durvább, hiszen elég jól bánik egy másik extra képességével, az elektromossággal, amivel különféle „méreg”-támadásokat tud végrehajtani, baromi látványos és pusztító módon.

Miles Morales egyébként ugyebár már a korábbi játékban is megjelent, de ha nem játszottál volna vele, akkor sincs nagy gond, az új kaland egyből át is veszi veled, amit tudni kell egy amolyan „előző rész tartalmából” videóval, aztán már indulhatsz is, mert New York nem fogja megmenteni magát, de mindig van, aki megmenti, és ehhez ezúttal is kapott magyar feliratot.

Miles egyből egy brutális közös kalanddal vág neki a menetnek, ami után mentora, Peter Parker közli, hogy ő akkor most elmegy pihenni, mert egy kicsit agyára ment a nagy felelősség, és ki kell fújnia magát. Morales persze azonnal azzal szembesül, hogy New Yorkot el akarják pusztítani, ezúttal a Roxxon nevezetű tech cég, akik egy új energiaforrással tennék jobbá a világot, amiről persze gyorsan kiderül, hogy annyira nem is különösebben egészséges, ellenben baromi káros, és hamarosan mindenkit el fog pusztítani.

Ezzel a Roxxon teljesen tisztában van, és rövid úton Miles is tisztában lesz vele, csak több probléma is felmerül a világmegmentéssel. Az egyik, hogy ő még mindig csak tanítvány, így nincs annyira tisztában a képességeivel, mint a „nagy” Pókember, viszont mint karakter, sokkal jobban tud az ember azonosulni vele, mivel jobban ki is van dolgozva, mint Peter volt az előző részben. Miles kicsit emberibb, és emberibbek a körülötte lévő alakok is, legyenek azok barátok vagy ellenségek.

Így az a fura helyzet áll fenn, hogy a Spider-Man: Miles Morales ugyan rövidebb, a története mégis valahogy mélyebbnek tűnik, pedig nagyon nem az. Egyszerűen a karakterek elviszik a hátán az egészet. És lehet, hogy hülye ötlet volt Tinkerer sztoriját ennyire megváltoztatni, és teljesen más karakterré varázsolni, mégsem fáj annyira. Azért, mert érzed, hogy az egész szívből jön.

A játékot PS5-ön teszteltem, de azért ránéztem a PS4-verzióra is, hogy lássam, mennyivel lengedezek egy szebb New Yorkban az új konzolon. Az a helyzet, hogy bár a nextgen élmény egyértelműen jobb, azért a PS4-változatnak sincs oka a szégyenkezésre. Bár ott tisztán látszik, hogy néhány textúra minősége elmarad az elvártnál, és a tükröződésekről is le kell mondanunk, de a hóviharokkal küzdő város így is gyönyörű és részletes.

Aztán PS5-ön jönnek a meglepetések. A ray tracingnek hála csodaszépen tükröződnek a buszok és a felhőkarcolók is, mindez pedig attól függően, hogy a részletességre vagy a sebességre gyúrunk, beállítástól függően 30 vagy 60 FPS-en fut 4K-ban. Nem csúnya a kevésbé részletes, de gyorsabb játék sem, szóval bátran lehet próbálkozni akármelyikkel.

A DualSense nem különösebben használja ki a játékot, de az adaptív triggerek kicsit „befeszülnek” hálólövés közben, a haptikus feedback pedig ilyenkor kis kattanással jelzi, hogy a kilőtt háló célba talált, és nem esel pofára a magasban. Nem lett volna rossz, ha már egy Sony-exkluzív címről van szó, hogy egy picit jobban rágyúrnak az új kontroller támogatására, de mindegy, így sem rossz.

Ha a teljes csomagot veszed, és Spider-Man újramasterelt kalandját is végignyomod, akkor ugyanazzal találkozol, mint a Miles Moralesben. Szebb textúrák, szuper élsimítás, csodás fények és árnyékok, élethű tükröződések, de mivel az alapjáték is szép volt, nem tudom, hányan fognak ezért újra nekivágni, és újra befizetni rá.

És a fizetés egy eléggé necces pontja ennek az egésznek, mivel a Spider-Man: Miles Morales nem egy olcsó játék. Persze mikor egy új Call of Duty is kipörgethető 4-5 óra alatt (oké, mondjuk utána szinte mindenki marad multizni), már alig lehet meglepődni egy-egy rövid játékon, de van annyira szerethető ebben a világban minden egyes karakter, hogy elbírt volna ez a sztori sokkal többet is. Talán majd máskor.

Ami most van, az is bőven szuper, és érdemes beszerezni, mivel a rengeteg mellékküldetés és a remek fősztori, plusz a nextgen látvány fel fogja dobni a napjaidat, és nem ördögtől való ötlet végigtolni újra az eredeti Spider-Mant sem remastered formában, hiszen a játék továbbra sem lett rosszabb, feljavított látvánnyal pedig még filmszerűbb, még erősebb élmény. Milest pedig visszavárjuk a jövőben, mert bőven van keresnivalója New Yorkban.

A player szerint

  • Sajnos nagyon rövid, de minden pillanata csodás
  • Nagyon jól fest PS5-ön, de azért a PS4-es verzió is hasonlóan szép
  • Miles Morales lehet, hogy ennél egy nagyívűbb kalandot is megérdemelt volna
Player-méter
8
És ezt olvastad már?
Tíz dolog, amit már rohadtul ununk, még sincs nélkülük karácsony