Számos területen megújul idén a Sziget fesztivál, így a látványvilág, a vendéglátás, a kényelmi szolgáltatások és még a fenntarthatóság terén is. A helyszínek közt van, ami helyet vált, és van, ami új köntöst kap, a kihagyhatatlan Sziget-feeling azonban megmarad, a változatos programokat idén is műfaji sokszínűség jegyében állították össze.

A Sziget a kezdetek óta folyamatosan fejlődött, évről évre különböző területeken hozott újításokat. Két év kihagyás után tavaly már annak is örültek a szervezők, hogy sikerült túlélni a nehézségeket. Kádár Tamás főszervező ígérete szerint idén ismét fejlődési pályára áll a Sziget, ami a fesztiválozók számára markánsan érezhető lesz, és erre mondott is egy pár példát.

A szervezők ígérete szerint idén lényegesen látványosabb lesz a Sziget, több helyszín új dizájnt kap, a hang- és fénytechnika is fejlődik. A fesztivál immár ikonikusnak számító K-hídján tavaly felújítási munkákat végeztek, ezért idén ismét díszbe borulhat a bejáratként szolgáló híd.

Jelentős változás, és nem csak a látványnak tesz jót, hogy idén eltűnnek a mobilvécék, a helyüket vízöblítéses konténerblokkok veszik át.

A fesztivál területén több kempinget is kialakítanak, ahol előre telepített szállásokat lehet igénybe venni, ezek remek alternatívák a magunkkal hozott, és a Sziget után sokszor hátrahagyott saját sátrak helyett.

A vendéglátás terén is nagyot lép előre a Sziget, az erre a célra kialakított területeken nagyobb hangsúlyt fordítanak a kényelmi szolgáltatásokra. Bővül a nemzetközi ételkínálat, a speciális étrendet követők is többféle étel közül választhatnak.

Az árakat úgy határozták meg, hogy az ételek és italok nem lehetnek drágábbak a fővárosban megtalálható hasonló kínálatnál,

és minden vendéglátóhely kínálatában lennie kell egy budget ételnek, ami nem lehet drágább 2500 forintnál. A fenntarthatóság is nagyobb figyelmet kap, az étkészleteket és csomagolóanyagokat ennek megfelelően használják, de az energiatakarékos megoldásokra és a hulladékgyűjtés módjára is nagyobb hangsúlyt helyeznek.

A fesztivál zöldítése más területeken is folytatódik, például minimalizálják a belsőégésű motoros járművek használatát. A legszükségesebb ilyen járműveken kívül a Szigeten dolgozók csak elektromos vagy emberi erővel hajtott járműveken közlekedhetnek, hogy minél kevésbé zavarják a látogatókat. A fesztiválélmény javítása érdekében a szállópornak is hadat üzennek a szervezők, például

a Duna vizével locsolva zöldítették a Szigetet, és a fesztivál teljes területén egy új pormentesítő megoldást alkalmaznak,

amely a levegő páratartalmát felhasználva képez enyhén nedves réteget a talajon, ezzel akadályozza meg, hogy por kerüljön a levegőbe.

Tavaly a fesztivál teljes hulladékának 42 százalékát hasznosították újra, az idei cél, hogy ez a mennyiség legalább 50% legyen, és dolgoznak azon is, hogy visszaszorítsák a kempingezés által termelt hulladék mennyiségét, a hulladékmentesen táborozóknak külön kempingrészt alakítanak ki. A fesztivál területén pedig három új, nagykapacitású ivóvízállomást alakítanak ki, ahol hűtött csapvízzel lehet feltölteni a kulacsokat, ezzel is mérsékelve a kidobott műanyagpalackok mennyiségét. Minden adott lesz tehát az igényesebb, mégis zöldebb szórakozáshoz, és hogy milyen programokért lesz érdemes idén kimenni a Szigetre, hamarosan arról is beszámolunk.

Kik lesznek a Szigeten?

Az augusztus 10-15-ig tartó Sziget fesztiválon a fellépők közt idén is találunk nagy világsztárokat, befutott neveket, de itthon még nem látott előadókat, feltörekvő tehetségeket is. A nagyszínpadon a Florence + the Machine indítja az első napot, őket az Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons, Lorde, Macklemore és a zárónapon Billie Eilish követi. Idén visszatér a Love Revolution Special, hogy az átállások közti szünetben minden nap tíz percben olyan előadásokkal színesítse a programot, melyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra, és az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségre igyekeznek felhívni a figyelmet.

Ez is érdekelhet:

Justin Bieber telekürtölte az Instagramot a szigetes fellépésének látványos képeivel

Ennél jobb reklámot nem is kívánhattak volna maguknak a kultikus fesztivál szervezői.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!