Jövőre visszatér a legendás páros, amit gyerekként egyszerűen képtelenség volt megunni. Ennek örömére összeszedtünk tíz olyan infót, ami talán még neked is újdonság lesz, és hogy teljes legyen az öröm, grátisz mutatunk tíz gyönyörű vintage plakátot az örök duóról.

1. Eredetileg Jasper és Jinx volt a két főhős neve

Az 1940-ben bemutatott Puss Gets the Boot című első rész idején a macskát még Jaspernek hívták, az egér pedig az egyik alkotó, William Hanna javaslata miatt majdnem megkapta a Jinx nevet. Az epizód sikere miatt végül sorozat készült, amit a stúdió egyszerűbb nevekkel akart elkészíteni. A névadás érdekében egy házi versenyt rendeztek, amit az egyik animátor, John Carr nyert meg a Tom és Jerry címmel. 50 dolcsit kapott az ötletért.

2. A Tom és Jerry eredetileg egy koktél neve volt

Mégpedig egy meglehetősen extravagáns koktélról van szó. A tradicionális Tom & Jerry tojáslikőrből, brandyből és rumból készül. Az ital neve egy Pierce Egan nevű angol író 1823-ban publikált regényéből származik, melynek címe Life in London, or Days and Nights of Jerry Hawthorne and his elegant friend Corinthian Tom (magyarul: Londoni élet, avagy Jerry Hawthorne és elegáns barátja, Corinthiai Tom nappalai és éjszakái), és melynek köszönhetően a 19. század közepén a Tom és Jerry volt a tomboló ifjúság szinonimája.

3. A rajzfilmsorozat összesen hét Oscar-díjat nyert

A párost nemcsak a gyerekek, de az Amerikai Filmakadémia tagjai is imádták. Annyira, hogy összesen 13 epizódot jelöltek Oscar-díjra, melyek közül végül hét vihette haza a legjobb animációs rövidfilm szobrocskáját.

4. Hőseink már 1945-ben benne voltak egy élőszereplős filmben

Bizonyám. Tom és Jerry a Gene Kelly főszereplésével készült Horgonyt fel! című moziban nyomtak egy emlékezetes cameót. Érdekesség, hogy az alkotók állítólag Miki Egeret szerették volna szerződtetni, de a Disney végül nem ment bele a dologba.

5. A sorozatnak készült egy spinoffja Spike és Tyke címmel

Melynek címszereplői a rajzfilmekből már jól ismert bulldog és kisfia voltak. 1957-ben startolt el a különjárat, de végül csak két epizódot élt meg.

6. Tom és Jerry egy időben legjobb barátok voltak

A legtöbb Tom és Jerry-epizód persze arról szólt, hogy az egér és a macska bucira verték egymás, de 1975-ben készült egy széria, melyben hőseink legjobb barátokként utazták be a világot, és vettek részt különböző sportversenyeken.

7. Majdnem szerepeltek a Roger nyúl a pácban című moziban

Az alkotók nagyon szerették volna, ha a páros nyom egy vendégszereplést az 1988-as klasszikusban, de erre végül jogi hercehurcák miatt nem kerülhetett sor.

8. Tom gazdájának csak egyetlen egyszer látható az arca

A hölgynek szinte az összes epizódban csak a lábai láthatóak, az 1950-es Saturday Evening Puss című epizódban azonban teljes alakban megjelent. Ezt ebben a videóban 2 perc 12 másodpercnél magad is láthatod.

9. Összesen 163 epizód készült a Tom és Jerry-ből

Az első széria 1940-től 1958-ig futott az eredeti alkotópáros, William Hanna és Joseph Barbera felügyelete alatt, majd bizonyos Gene Deitch csinált a párosnak új szériát 1961 és 1962 között – amit a mai napig a legrosszabbként tartanak számon –, végül '63 és '67 között Chuck Jones vette a kezébe a dolgokat, elhozva hőseink második aranykorát.

10. Az egyik rész végén Tom és Jerry öngyilkosok lesznek

Az 1958-as, Blue Cat Blues című epizódban hőseink szerelmi bánat miatt egy érkező vonat elé fekszenek. Nem vicc, itt meg is nézheted. Az epizód egyébként ezen okból, illetve az alkoholfogyasztás megjelenítése miatt egy időben be is volt tiltva.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában