Köszönjük a szép emlékeket, John McClane, Dominic Toretto és Bryan Mills, de most már elmehetnétek a fenébe! Ezt a tíz szériát annak idején nagyon szerettük, aztán már nem annyira.

1. Die Hard

John McClane a Drágán add az életed! idején olyan volt az akciófilmek izomszagú világában, mint egy friss fuvallat. A műfajt a nyolcvanas évek végén olyan szuperember muszkligézák uralták, mint Schwarzenegger vagy Stallone, erre jött ez az átlagos külsejű New York-i zsaru, aki puszta erő helyett találékonysággal, pimaszsággal és vagánysággal pakolta össze a rosszfiúkat. Mindenki imádta, így nem csoda, hogy Bruce Willisből rövid idő alatt A-listás szupersztár lett. Aztán telt-múlt az idő, Willis elkezdett egy arccal lenyomni komplett filmeket, de Hollywood csak nem bírta elengedni McClane karakterét. A második és a harmadik rész még oké, de a negyediknél már erősen rezgett a léc, aztán jött a Drágább, mint az életed, és a franchise rajongóiként sírni lett volna kedvünk. Reméljük, nem jön a hatodik rész, mert azt már Willis tutira alvajáróként fogja megcsinálni.

2. Elrabolva

Mennyire jó volt az első rész, ugye?! Bryan Mills minden megmozdulását imádtuk, amint halomra lőtte/verte Párizs alvilágát elrabolt lánya után kutatva. Nemcsak egy elképesztően feszes, látványos és izgalmas akciófilm volt, de Liam Neesont egy csapásra újradefiniálta akciósztárként, ami annyira bejött a nézőknek, hogy a színész gyakorlatilag benne is maradt ebben a skatulyában. Na de mindeközben mi lett a mi drága Bryan Millsünkkel? Jött egy felejthető második rész, ami után azt kívántuk, bárcsak békén hagynák a karaktert a családjával együtt, de végül nem hallgattak ránk és csináltak egy felejthetetlen harmadik epizódot is. Felejthetetlen, mert Olivier Megaton rendezése annyira csapnivalóan sikerült, hogy a stúdió is kénytelen volt belátni, nincs az az isten, hogy a karakter felálljon ebből a szutyokból. Azóta szerencsére nem is zargatják szegény Millséket.

3. Halálos iramban

Ha valakivel megnézetnénk a Halálos iramban első részét, majd utána leültetnénk a kilencedik elé, nem hinné el, hogy ugyanazt a műsort nézi. Ami 2001-ben még egy látványos, ám tökéletesen felejthető nyári akciómozi volt, húsz év alatt átalakult egy olyan szuperemberekkel telepakolt szériává, melynek minden egyes újabb része még egy nagyot rá akar licitálni az előzőre. Így jutottunk el odáig, hogy a kilencedik epizódban már nyoma sincs sem az izgalomnak, sem az újdonság varázsának. Csak a család maradt, meg a katyvasz, meg bakik és nevetséges túlzások garmadája, hogy Vin Diesel egyre nagyobb arcáról ne is beszéljünk. A faszi sajnos tényleg meg van győződve arról, hogy a sorozattal baromi nagy szívességet tesz a filmművészetnek. Hogy lesz-e folytatás az nem is kérdés. Diesel egy akkora finálét tervez, hogy egy filmbe nem is fér bele. Csak el ne aludjunk közben!

4. Másnaposok

A Másnaposok valószínűleg jókor volt jó helyen, mással nem igazán tudjuk megmagyarázni azt a világsikert, ami összejött neki. Félreértés ne essék, vicces karaktereket mozgatott vicces szitukba, ezt a derítsük fel, pontosan mit csináltunk tegnap bedzsinázva vonalat pedig sikerült neki érdekesen hozni, vagyis szerettük, de lássuk be, pont annyi volt csak a témában, hogy egy epizód alatt sikerült is kipörgetni. A Másnaposok mégis eljöttek még egyszer, aztán még egyszer, mi pedig egyre kevésbé értettük, miért nem lehet már elengedni ezt az egészet.

5. Indiana Jones

Szentségtörésnek tűnhet, hogy egy ilyen listába bepakolunk egy olyan filmtörténelmi jelentőségű karaktert, mint a puhakalapos, ostorral csattogtató vagány régészprofesszor, szerintünk azonban az volt szentségtörés, amit Spielberg csinált az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című rettenettel, amire igazából Harrison Fordnak is illett volna nemet mondani. Nem is értjük, ki volt az, aki elhitte, hogy a film sztorija egyáltalán működhet. A mellékszereplőktől kezdve a főbb karakterekig bezárólag mindenki béna volt, arról nem is beszélve, hogy az akció úgy nézett ki, mint egy unalmasabb menet Disneylandben. Sajnálattal közöljük, hogy már készül az ötödik rész, amiben a 79 éves Ford is visszatér. Az ég irgalmazzon nekünk!

6. Apádra ütök

Az Apádra ütök abból az igen kínos szituból csinált viccet, amikor nagyon nem jössz ki a párod családjával és hiába igyekszel, csak egyre mélyebbre ásod magad. Nos, ezen először nagyon jót tudtunk nevetni, és maradhattunk is volna ennyiben, ha az alkotók az anyagi sikert látva nem döntenek úgy, hogy még kétszer elmesélik majdnem ugyanazt a viccet. A Vejedre ütök és az Utódomra ütök egyre kínosabb és érdektelenebb folytatások, melyekben már a konstans bénázó Ben Stilleren és a grimaszoló, karót nyelt Robert De Nirón sem tudtunk röhögni. Mostanában már De Niro is eljátszik mindent, így sajnos az is benne van a pakliban, hogy egyszer a Dédapádra ütök című negyedik részt is megkapjuk, akár akarjuk, akár nem.

7. Terminátor

Pont akkor kellett volna abbahagyni a Terminátor-mozik gyártását, amikor James Cameron rendezőként kiszállt a projektből. A harmadik rész egyébként nem volt bűnrossz, csak simán kiábrándító, majd jött még két másik mozi, melyek egyre lejjebb és lejjebb vitték a színvonalat. A legjobb, amit elmondhatunk a hatodik, Sötét végzet alcímű epizódról, hogy jobban sikerült, mint az előtte érkező három másik, ez pedig túl kevés ahhoz, hogy megváltsa a franchise-t. No de nézzük a dolog jó oldalát: a második rész a mai napig a filmtörténelem egyik legjobb akciófilmje, és nincs az a silány folytatás, ami ezt el tudná venni tőle.

8. Transformers

A Transformers fura egy szerzet. Gyakorlatilag nincs az a nyolc évesnél idősebb moziba járó, akinek az első, 2007-ben bemutatott epizódon kívül bármelyik folytatás maradéktalanul tetszett volna, a franchise mégis termelt annyi pénzt, hogy egymás után érkezhessenek a rosszabbnál rosszabb folytatások. Egy dolgot azért megköszönhetünk a szériának: végre ráébredt a világ, hogy Michael Bay tehetsége kimerül a robbanások belassításában, amiből néhány Transformers-rész után elege is lett a világnak. Minimális jó hírrel is tudunk szolgálni, a 2018-as Űrdongó című spinoff ifjúsági akciófilmként egész jól működött. Már készül a következő eresztés Transformers: Rise of the Beasts címmel. Nem várjuk tárt karokkal.

9. Predator

Lássuk be, a Predator az első résszel felért a csúcsra, és azóta csak lefelé vezet neki az út. A második epizód már csak egy vállvonást ért, a simán borzalmas Alien vs. Predator-filmek azonban gyakorlatilag már felértek egy-egy hullagyalázással. Nagyon szeretnénk azt mondani, hogy 2010-ben hazánk fia, Antal Nimród visszaállította a széria egykori dicsőségét, de sajnos a Ragadozók is totálisan középszerű eresztés volt. Aztán jött a hír, hogy Shane Black rendezésében 2018-ban visszatér a franchise, és mi nem is lehettünk volna bizakodóbbak, aztán megint jött a fájdalmas koppanás. Ha rajtunk múlna, mi már rég elengedtük volna szegény Predator kezét, de az eddigi epizódok közül igazából egyik sem volt anyagi bukta, ezért Hollywood még mindig próbálkozik. A Skull című mozi előre láthatólag jövőre érkezik és állítólag előzményfilm lesz. Nem mondanánk, hogy szétvet minket a lelkesedés.

10. Fűrész

A Fűrész franchise helyett igazából idecibálhattuk volna bármely túltolt horrorsorozatot, de végül azért döntöttünk szegény Jigsaw mellett, mert ezt a szériát annyira nem bírja elengedni Hollywood, hogy épp idén küldték mozikba a legutóbbi eresztést Spirál: Fűrész hagyatéka címmel. Azt talán mondanunk sem kell, hogy ez pont annyira lett feledhető, mint a legutóbbi akárhány rész. Mindenképp biztató jel, hogy a Spirál az addigi epizódokkal ellentétben már echte anyagi bukásként értékelhető, így jó esély van rá, hogy a jogtulajdonos Lions Gate végre leszáll erről a körhintáról.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

David Beckham közel négymilliárd forintra perli Mark Wahlberget

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés