Lehet egyáltalán filmből jó harmadik részt forgatni? Néha már a második nekifutás sem sikerül jól, de akadnak olyan kivételek, amelyek tudják hozni a színvonalat, sőt, néha még felül is múlják az eredeti film minőségét. Nézzünk belőlük 10-et!

Toy Story 3

A játékháború első két fejezete klasszikussá vált, a Pixar viszont csuklóból rázott ki egy olyan harmadik részt, ami überelte az előzőeket. Olyan börtönregényt kanyarintottak Woodynak és barátainak, ami gyerekeknek is szórakoztató volt, mi viszont tövig rágtuk a körmünket, pláne a drámai végkifejletnél, és amilyen szemetek, még azt is elérték, hogy a moziterem férfitagjai óvatosan törölgessék a szemüket a 3D szemüveg alatt a befejezésnél.

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

Sokak szerint az Indiana Jones és a végzet temploma minden idők legrosszabb filmje, ez viszont barokkos túlzás, ők valószínűleg még nem látták az Álom.netet, aminél nincs nagyobb borzadály kerek e világon. Tény, hogy a páros számú Indy filmek minősége hagyott némi kívánnivalót maga után, de a harmadik nagy kaland minden pillanata nagyon rendben van, a Szent Grál keresése mindig jó téma, Sean Connery is tökéletes Indy-fater, a Spielberg-Lucas páros csúcsra járatva működik, akkor még nem zavarták meg őket olyan apróságok a klasszikusok gyártásában, mint a józan ész teljes elvesztése.

Die Hard – Az élet mindig drága

Az élet és a csirkemell filé egyre drágább, ötödszörre már szinte megfizethetetlen lesz. A harmadik John McClane nekifutás helyre tette azokat a fanyalgókat, akik a második résznél elfordultak az atlétás Bruce Willis kalandozásaitól. Samuel L. Jackson és Jeremy Irons bevonása telitalálat volt, a Simon mondja típusú feladványok megoldása egy pillanatra sem ültette le a történetet. Aztán jött a negyedik rész, ami ugyan nem volt rossz, de az olyan blődli-jelenetek, mint amikor McClane egy vadászgép szárnyán parádézik, nem tett jót a minőségnek.

A Bourne ultimátum

Talán a legjobb Bourne epizód, feszes, folyamatosan magas szinten tartja az adrenalint, lezár, hogy aztán idén már átadja a stafétát egy új hősnek. Paul Greengrass rendező valamit nagyon elkapott, ő volt a felelős az utolsó két részért, amelyek meggyőztek mindenkit Matt Damon létjogosultságáról is, olyan akciósztárt faragtak belőle, amire örökké emlékezni fogunk. Az ultimátummal kerek egész lett a történet, ezért megtekinteni a jövőben is csak egyben fogjuk a trilógiát.

A gyűrűk ura: A király visszatér

Nem mintha az első két rész olyan rossz lett volna, sőt! Az epikus lezárás viszont beégett a retinánkba, bár ahogy a Shop Stop 2-ben Randal találóan kifejti, a történetet az első logikus befejezésnél kellett volna elvarrni, nem az azt követő huszonötödiknél. Frodo és barátainak hálószobajelenete ugyanis több mint furcsa. De hagyjuk is ezt, hiszen minden más jelenete beíródott a filmtörténeti klasszikusok nagy könyvébe.

A jó, a rossz és a csúf

Sergio Leone „Dollár-trilógiájának” utolsó darabját tulajdonképpen sokan előzményfilmnek tartják, ami végülis beleférhet a koncepcióba, de nem is ez a lényeg, az Egy maréknyi dollárért és a Pár dollárral többért filmek harmadik darabját méltán tartják minden idők egyik legjobb mozijának. Eastwood papát egyébként is mindig jó westernben látni.

Goldfinger

Sokak szerint a legjobb James Bond film, mármint a régiek közül, Connery titkosügynök szerepei közül talán a legsikeresebb, bár az Oroszországból szeretettel és a Dr. No sem volt kispályás. A Goldfingerben tűnik fel ráadásul minden idők egyik legjobb nevű Bond lánya, Pussy Galore, Honor Blackman alakításában, aki minden idők egyik legidősebb Bond csaja volt a maga 39 évével.

A jedi visszatér

Lehet, nem a legjobb film a régi háromból, főleg az Ewokok miatt, de így is annyi klasszikus jelenetet és karaktert tartalmazott, hogy hiába tartják sokan a legrosszabb régi Star Wars epizódnak, ezek az emberek még mindig imába foglalják az ilyen minőségű filmek készülését manapság Hollywoodban. És ugye azt se felejtsük el, hogy Leia hercegnő ebben a részben tűnik fel az ominózus szexi szerelésében a sikeres vállalkozó testű Jabba oldalán.

A bosszú asszonya

Park Chan-wook Bosszú-trilógiájának minden darabja ütős, és bár nem ez a legjobb film a háromból (a dobogó legfelső fokán az Oldboy áll, teljesen megérdemelten), az utolsó moziról sem lehet azt mondani, hogy egyszerű iparosmunka lenne. Geum bosszúhadjárata nem könnyen emészthető darab, de aki bírta A bosszú urát és az Oldboy-t, semmiképp sem hagyhatja ki ezt a véres remeket.

Men in Black III

Már írtunk a filmről, ami meglepő sikerrel hozta az első két rész hangulatvilágát, és bár akad benne egy nagyobb bosszantó momentum is az időutazással kapcsolatban (ha nincs meg, mi az, olvasd el a filmkritikánkat), mégis könnyedén söpörtük félre aggályainkat a szokásos idióta szörnyek, a lightosan rasszista poénok, a brutális főgonosz, valamint az ezúttal ütősre sikeredett 3D miatt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre
Hirdetés