Egész évben gazdag programkínálattal várták a látogatókat Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban. Még nincs vége az évnek!

Mit lehet csinálni Veszprémben télen? Ugyanazt, mint bármelyik ötvenezres városban, plusz ott van még az állatkert. Mit lehet csinálni a Balatonnál télen? Ugyanazt, mint bármelyik nyaralóhelyen rossz időben: sétálgatni, és nézni a tájat. Mindez igaz, de csak annyira, mint Woody Allen összefoglalója Tolsztoj Háború és béké-jéről: oroszokról szól. A veszprémi és a balatoni régió sokkal-sokkal több a fentieknél, az pedig, hogy idén Veszprém Európa Kulturális Fővárosa, remek alkalom arra, hogy erről mindannyian megbizonyosodhassunk.

„Az egyik célkitűzésünk volt a szezonhosszabbítás. Ez egyébként nemzetközi kontextusban is releváns, hiszen azt láttuk, hogy nagyon sok más Európa kulturális főváros, vagy akár régiók hasonló problémával küzdenek – mondta Markovits Aliz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, – kifejezetten ösztönöztük a balatoni, illetve a veszprémi partnereinket is, hogy nagyrészt az elő- és az utószezonban szervezzék a programjaikat.”

November 30-a és december 3-a között Siófokon ünnepelték meg a város ötvenöt éves fennállását helyi és országosan ismert zenekarokkal, minden korosztályt megszólító programokkal. Városlődön a bakonyi falvakban több száz éves hagyományra visszatekintő, az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségében is szereplő Christkindl Spielbe kapcsolódhatunk be december 15–18. között, 16-án és 17-én pedig Holládon, Litéren és Veszprémben nézhetjük meg a bábtáncoltató betlehemesek játékát.

Év végéig látható a Zavargó vizek című kiállítás a Művészetek Háza Veszprém termeiben, ami a Balaton és a Balaton-felvidék ökológiai kapcsolatára reflektál. Bukta Imre és barátainak alkotásait is a Várgalériában a Kék Balaton, Vöröstó című tárlaton láthatjuk, a Laczkó Dezső Múzeumban adventi tárlatvezetéseken élhetjük át az Egry 140 kiállítást.

Ezek mellett az év során már megismert helyszíneken is egymást érik az események. „Azt láttuk, hogy a Gyárkert talán az egyik legsikeresebb programja a nyári programsorozatainknak, ezért nyilvánvaló volt, hogy fontos szerepet fog kapni a téli programjainkban is – folytatta Markovits Aliz. – December 8-án nyitjuk a Téli Gyárkertet, ahol korcsolyapályával, egy karácsonyi vendéglátós forgataggal, illetve egy hófánkpályával találkozhatnak az odalátogatók. A december 9–10-i hétvégén az ActiCityben dizájn- és kézműves vásárral találkozhatnak a látogatók, onnan néhány perces sétára, az Óváros Piacot minden egyes adventi héten kibővítjük az adventre jellemző programokkal, kézművesekkel és árusokkal.”

A dzsessz rajongóinak a Papírkutya Kultúrbisztrót érdemes felkeresniük, december 5-én pedig az ActiCityt is, ahol Ligeti György zeneszerző örökségét dolgozzák fel a hazai dzsesszvilág kiemelkedő művészei – például a Modern Art Orchestra, a Ligeti Ensemble és a Lukács Miklós Trio – a nagyszabású Ligeti 100 koncert keretében.

Az advent első hétvégéjén induló Fructus Labiorum Komolyzenei Fesztiválon olyan együttesek lépnek majd fel, mint a Budapest Bach Consort, az egyenesen az Egyesült Királyságból érkező, világhírű, rézfúvósokon játszó His Majestys Sagbutts & Cornetts és a Tempvs Fvgit énekegyüttes, amelynek tagjai az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség részét képező korzikai polifon ősi tradíciót követő énekstílusban előadott dalokkal kápráztatják el a közönséget. Gospel is lesz: december 11-én a Virginia State Gospel Chorale gospel kórus lép majd fel a Veszprém Arénában.

Az évet óriási szilveszteri bulival zárják: délután két órától gasztronómia forgatag lesz a belváros utcáin, utána pedig az Óváros téren délután öttől hajnali háromig veszprémi DJ-k váltják egymást, nagyon látványos és nagy utcai ünneplésre készülnek.

„Szerettük volna, hogy Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót mint egy kulturális kreatív régiót pozícionáljuk, és felhelyezzük Európa kulturális térképére, mert meggyőződésünk, hogy adottságait és értékeit tekintve Toscanához és Provence-hoz hasonlítható.

Azt gondolom, hogy jelentős lépést tettünk ebbe az irányba” – összegzett a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

További információ, programnaptár itt található.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Itt egy videó arról, hogy a spagetti Will Smith-t zabál

Vonóval csap a húrok közé a Quimby