Kicsit idejétmúlt ajándéknak tűnhet a könyv, nem is elsősorban a formátuma miatt (offline), hanem mert időt kell szentelni rá. Viszont pont ezért értékesebb is, mint mondjuk pár másodpercig röhögcsélni egy mémen, csak találj igazán jó könyvet, amit nemhogy elolvasni érdemes, de újra és újra kézbe lehet venni, kedvenc részeket találni bennük, visszatérni hozzájuk. Ajánlunk egy párat nektek.

A kreatív folyamat – Az alkotás mint életmód – Rick Rubin

Rick Rubin munkásságával akkor is találkoztál, ha soha az életben nem hallottad a nevét: zenei producer, aki számtalan világsztárral dolgozott együtt, és segített nekik a legtöbbet kihozni magukból és a dalaikból. Elég talán csak annyit mondani, hogy nélküle nem született volna meg az Under the bridge dal, amivel a Red Hot Chili berobbant az MTV-korszakban, de őt tartják a legnagyobb hip hop producernek is, miközben a kultikus metál banda, a Trouble legjobb pillanatainál is segédkezett.

Rubin munkásságáról külön könyvet lehetne (kellene) írni, ő azonban egyáltalán nem a sztárokról, stúdiómunkáról írt, hanem magáról az alkotás folyamatáról. Ennél fogva aztán kevésbé konkrét, elvontabb szövegek születtek, ám ha rá tudsz hangolódni, nagy élményben lehet részed, már csak azért is, mert ahogy a mester állítja, a kreativitásban az a csodás, hogy bárki lehet, nemcsak a zseniális művészek privilégiuma. A könyv „élményszerű, jótékony tudást tartogat, egy élet munkáját sűríti magába”, ahogy az ajánlója mondja, míg a szerző maga arra jut, hogy „végeredményben arról szól a könyv, hogyan éljünk”. Nem egy pontról pontra betartható útmutatóról van szó, sokkal inkább tekinthetjük a könyvet meditációs objektumnak, bepillantásnak egy különleges hivatásnak élő kreatív egyedi, utalásokkal, élményekkel, izgalmakkal teli kultkalandjaiba.

Klasszikus vitorlás jachtok – Jill Bobrow

Itt egy könyv sport-kikapcsolódás-hedonizmus-művészet határán: nem kell vaskezű hajósnak lenned, hogy gyorsan belehabarodj. Bobrow klasszikus formákat viselő jachtokat gyűjtött össze, és a könyvet lapozgatva először persze a lenyűgöző formavilág, a kecses hajótestek, a látványos vitorlázatok tűnnek fel. De ennél jóval többet is nyújt a könyv, elmeséli, hogy ezek a jachtok hasonlóak az old timer autókhoz, persze gondosan csoportosítva; aztán mesél a hajók történetéről, megadja a méreteiket, műszaki adatait, a tervezőjük nevét. Ezzel pedig sokkal mélyebbre magával ránt a tengerek világába, mintha csak képeket nézegetnénk, legyenek azok bármennyire profin befotózva.

Sokat megtudhatsz a hajók felépítéséről, és a más típusokkal való kapcsolatairól is, de képbe kerülhetsz azzal is, hogy a különböző országok hajóépítő mesterei hogyan fejlesztették ki az egyedi megoldásaikat, és milyen válaszokat találtak a sebességgel és manőverezőképességgel kapcsolatos kihívásokra. A kötet 120 évet ölel fel, a 19. század végétől napjainkig. Ahogy már talán sejted is, ez az ajándék árban fölötte van a többinek, ha tehát szempont a választáskor, hogy valami komolyabbat adj, akkor ne habozz. Csak arra vigyázz, nehogy óvatlanul belelapozz csomagolás előtt, mert akkor magadnak is kell venned egyet!

Menni kell – Utazások a komfortzónán kívül Brazíliától Kamcsatkáig – Ertler Aliz

Egy könyv utazásról, méghozzá nem a szokásos turista(fő)útvonalak mentén, hanem – ahogy az alcíme is ígéri – a komfortzónán kívül. Ez nemcsak a nem-szokványossága végett jó ajándék, hanem mert angolul is kapható (Wanderlust – Trips outside the comfort zone from Brazil to Kamchatka címmel), így szélesebb körben számolhatsz vele, mint ajándékkal. Minden utazás egyben önmagunk felfedezése is, így logikus feltételezni, hogy minél intenzívebb az utazási élmény, annál többet tudunk meg magunkról.

Ez a könyv pedig a köztudatban veszélyesnek, koszosnak, drágának, érdektelennek vagy egyszerűen csak rossz infrastruktúrájúnak tartott országokról szól.

És a nagyvilág feltárása után a szerző lakhelye, Badacsonyörs végigjárásával végződik.

Ahogy sejtheted, ez egy mélyen személyes történet, távolról sem egy sima országfelsorolás; száz történetet és 32, igen változatos témakört ölel fel. Vagy ahogy Aliz írja:

„Megtapasztalhatjuk, mennyire mást jelent ugyanaz a dolog mondjuk Kolumbiában, Madagaszkáron vagy éppen Indonéziában, és pont a másság miatt mennyire érdekes a mi kis világunk.”

Ezek a történetek pedig azoknak is érdekesek, akikben az átlagosnál erősebb a wanderlust, akik különféle korlátok vagy döntések miatt nem utaznak, de a történetekkel képzeletben bejárhatják a világot.

Fröccskönyv – Bérczessy Gergely, Fejérvári Gergely

„kisfröccs volt ez az embernek, de hosszúlépés az emberiségnek” – ezzel a frappáns felütéssel indul a fröccsbarátságban fogant, 300 oldalasra hízott kötet. A két szerző barátságának ugyanolyan szerves része lett a szódásüveg, akár a nevetés vagy a kézfogás, és mivel mindketten alkotók, természetes volt az is, hogy könyvet írnak a fröccsözésről. Mindig is tudtuk, hogy bor és szóda házassága, a „buborékos hungarikum” egy önálló, színes, gazdag kulturális univerzumot jelent, de ritkán jön ez szembe ilyen lendülettel és határozottsággal.

Ha eddig zavarba lehetett hozni a végtelen számú fröccsfélével, és úgy érezted, mindenki tudja, mi a különbség házmester és viceházmester között, akkor ezzel a könyvvel utolsóból az első leszel: gondosan feltárulnak benne a magyar borvidékek, a fröccsfélék és fröccsmenük (még alkoholmentes fröccsök is!), de nem ám csak az előbb említettek, hanem olyanok is, mint az angol-magyar (másnéven Wembley-fröccs vagy Puskás-fröccs), a bakteranyós, a hármasugrás, a háp-háp, és még hosszan sorolhatnánk. Nem tesszük, sorolja ezt a szerzőpáros könyve, aminek viszont a fentiek – legyenek bármily hasznosak is –, csak a praktikus részét adják; a kötet gerince egy óriási kulturális kalandozás, Máraival, Krúdyval vagy Kranszahorkaival, mindvégig fröccsök, történetek, anekdoták kíséretében.

Forma–1 A-tól Z-ig – Wéber Gábor

Az ismert szakkommentátor már 2010-ben csokorba szedte az autósportos szakzsargon szókincsét Autóverseny címmel. A friss könyve viszont sokkal mélyebb és részletesebb, és persze bekerülnek az elmúlt közel másfél évtized technológiai újításai. Látszólag csak egy szótár, de nagy erénye, hogy lényegesen pontosabb a közvetítések hevében „sebtiben magyarított” kifejezéseknél. Olyan, mint egy tematikus angolszótár:

mintegy kétezer kifejezés, amit a világon mindenhol megértenek az autóversenyzés világában.

Figyelem: autóversenyzés, azaz nem kizárólag Forma–1, ami a címből nem feltétlenül következne!

De ugyanilyen megnyerő a külcsín is, a kézre álló, utazásra magaddal vihető, tömegközlekedésen is olvasható formátum, belül pedig a látványos fotók (keress csak rá a „jump” szóra!) és ugyanilyen ütős, érzékletes ábrák. Egyszerűen jó kézbe venni a könyvet: kompakt, tartalmas, szakszerű, bármikor elkalandozik benne, akit valaha is érdekelt az F1, a versenyzés, akár csak általában a technikatörténet, aki szeret bepillantani a kulisszák mögé, vagy akinek grafomán hajlamai vannak.

Nem az a punk, aki... – Trottel Records

Az 1980-as évek Magyarországán akkora súlya volt egy-egy mikrofonba üvöltött szónak, mint akkoriban talán sehol a világon: a leginkább rendszerellenes dalszövegek és attitűdök miatt punkok váltak a hatalom áldozatává, és kerültek akár évekre börtönbe (a CPg mellett például a Közellenség nevű zenekart is koncepciós per útján ítéltek el).

Az 1980-as években szamizdatkiadóként indult Trottel Records Nem az a punk, aki… című kiadványában pedig felélesztette a korszak punk- és underground zenekarjait, hogy a tagokon keresztül – így első kézből – kaphassunk betekintést abba, hogy a papírra vetett kritikus gondolataikkal, a nyers, agresszív és nemegyszer zaj szintjén mozgó, de mindenképpen energikus zenéjükkel, valamint a hatalommal szembeni (színpadi) kiállásukkal miként tudták egyszerre megtámadni a rendszert, illetve annak kultúrpolitikai termékét, az Erdős Péter vezette zeneipart. Tehát megtudhatjuk, miként válhattak Magyarországon a punkok – és a másként gondolkodók – a rendszer számára nem egyszerűen tényezővé, hanem célponttá is.

Figyelem, a 450+ oldalas könyv december 19-én jelenik meg, ITT tudod előrendelni.

A Nem az a punk, aki… valószínűleg a magyar punk történetének legfontosabb könyve lehet, amit ha nagyon akarsz, karácsonyra is megszerezhetsz, de akkor sincs semmi, ha csak 2024-ben gyűjtöd be; ahogy a borítón írják: Fuck the 80's, here's the rest of your life!

(Nyitókép: Csordás Gábor / Player, a cikkben szereplő fotókat a kiadóktól kaptuk.)

Örülünk, ha megtaláltad a tuti ajándékot erről a listáról, és akkor is, ha csak gondolatébresztőnek volt jó. Ha megvan, rendeld meg online, ne tülekedj, ne állj sorba, ettől is szebb lesz a karácsony, mégis lesz a végén egy fizikai valóságban létező ajándékod.

Ez is érdekelhet:

Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!

Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Jövőre már csak olyan alkotások kaphatják meg a legjobb film Oscarját, melyek foglalkoznak valamely hátrányos helyzetű csoporttal

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés