Természetesen nem először adják ki magyar nyelven Ray Bradbury klasszikusát, de ez az a könyv, amelyiknek minden megjelenése szimbolikus jelentéssel bír.

Az Agave Könyvek immár hatrészes Bradbury-sorozatát ismerve nem volt kérdéses, hogy előbb-utóbb jönnie kell a Bradbury műnek is, hiszen egy olyan regényről van szó, amelynek címe azoknak is ismerősen hangzik, akik nem olvasták, sőt, könyvet is ritkán vesznek a kezükbe.

Azért nézzük az alapvetést, ismétlésképpen

Guy Montag tűzőr, munkája, hogy elégesse a könyveket – a házakkal együtt, ahol eldugták azokat. Montag élvezi a munkáját, és mindig felhőtlen örömmel vonul ki az éjszakai riasztásokra, boldogan nézi a lapokat emésztő lángokat. Aztán egy nap találkozik egy lánnyal, aki olyan múltról mesél neki, amikor az emberek még nem féltek, majd megismerkedik egy professzorral, aki olyan jövőt fest elé, amelyben az emberek gondolkodnak. És akkor Guy Montag hirtelen ráébred arra, mi az igazi hivatása. A cím egyébként arra a hőfokra utal, amelyen a könyvek lángra gyúlnak, ez pedig nagyjából 232 Celsius-fok.

Az 1953-ban megjelent science fiction 1984-e, egy műfaji határokon túlívelő könyv, amiből készült fél tucat színdarab, több rádiódráma, számítógépes játék és egy film Francois Truffaut rendezésében. Ha létezik kötelező olvasmány, akkor ez az, bármennyire is hervasztóan hangzik ez a szóösszetétel.

A könyvégetés mint idea a McCarthy-féle hazafias kampány és kommunista-üldözés időszakában fogant meg Bradbury fejében, és tulajdonképpen nem is kellett hozzá nagy fantázia, hogy továbbvezesse egy olyan autokrata világ megalkotásáig, ahol minden olyan könyvet megsemmisítenek, amit a rendszer rendszerellenesnek bélyegez. Érdekes, hogy a szerzőt egy amerikai kongresszusi képviselő által gerjesztett paranoiás, politikai gyűlöletkampány sarkallta a könyv megírására, aztán 59 évvel később, a szerző halála napján az Egyesült Államok elnöke közleményben méltatta munkásságát. Mondhatjuk, hogy a történelem alakulását tekintve optimisták lehetünk?

Aligha, így aztán adott a kérdés, hogy mire reagálna Bradbury, ha 2013-ban lenne 33 éves? Vajon írna könyvégetésről? Mennyire érdekelnék Bradburyt az e-könyvek? Vagy az egyre inkább megszűnő privátszféra ihletné meg? Vajon megírná nekünk, hány fokon ég egy kindle? Annyit elárulunk a végén, hogy a szerző furcsa módon nem szerette sem az e-könyveket, sem a jelenleg is zajló technológiai, azon belül tömegkommunikációs forradalom vívmányait.

„Túl sok a mobiltelefon. Túl sok az internet. Meg kell szabadulnunk ezektől a gépektől. Túl sok gépünk van már.” Ray Bradbury

A kötetben a nagy hatású klasszikus mellett további öt remekbe szabott, magyarul eddig még nem olvasható novellát is találhatsz a sci-fi irodalom nagymesterétől.

Agave Könyvek, 240 oldal, 2880 Ft
Itt veheted meg: Shopline

És ezt olvastad már?
Ray Fisher most már igazán elkezdhetne színészkedni igazságosztás helyett