Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A bombára szerdán bukkantak Augsburg belvárosában egy építkezésen. A brit légierő 1,5 tonna robbanóanyagot tartalmazó légiaknájának hatástalanítása csaknem négy órán át tartott, és a tervezettnél később kezdődött, mert elhúzódott az érintett mintegy 32 ezer lakás kiürítése.

Azért hatástalanították éppen karácsonykor, mert munkanapon még bonyolultabb és költségesebb lett volna a környék kiürítése. A háztömbrobbantónak (blockbuster) is nevezett brit légiaknákat a városok elleni bombázásokban használták a második világháborúban.

Több mint 50 ezer embert kellett kitelepíteni

A helyszín körül másfél kilométer sugarú körben rendelték el a lakosság evakuálását. A műveletben 900 rendőr és 4000 mentős, tűzoltó és egyéb segítő vett részt. Ki kellett üríteni egy kórházat és több mint egy tucat idősotthont is. A betegek és az otthonok lakóinak szállításához több mint 200 mentőautó és betegszállító autót használtak a bajorországi városban.

Íme, a bomba

Az augsburgi volt a legnagyobb evakuálási akció Németországban a második világháború óta. Az 54 ezer ember többségét rokonok vagy barátok fogadták be a robbanószerkezet hatástalanításának idejére, az önkormányzati menhelyeken alig ezren várakoztak. Egyébként 2011-ben is sor került egy hasonló esetre Koblenzben, de akkor „csak” 45 ezer embert kellett evakuálni.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.