Henry Slade a XIX. század végének egyik rejtélyes alakja, akire sokan még napjainkban is a paratudományok úttörőjeként tekintenek, annak ellenére is, hogy anno egy angol bíróságon csalást bizonyítottak rá. Trükkjeivel hatalmas vagyont szedett össze, mégis embertelen nyomorban végezte.

Henry Slade 1835-ben született az amerikai Johnson Creekben. Korai éveiről csak a saját elmondása alapján tudunk néhány dolgot, például azt, hogy nyolcadik születésnapján megszállta valamiféle túlvilági erő, mely minden évvel egyre erősebben dolgozott benne. Tizennyolc évesen például már képes volt tárgyakat lebegtetni a levegőben, illetve ha transzba került, akkor saját maga is méterekre emelkedett a talajtól. Később felesége halála után azzal sokkolta követőit, hogy a neje folyamatosan üzenget neki a másik oldalról.

Talán érdemes ezeket a nyilatkozatokat elosztani kettővel, az viszont biztos, hogy húszéves korára hősünk már ismert médium volt, akinek szeánszaira több száz adakozó kedvű ember volt kíváncsi.

Slade 25 évesen azzal a felhívással fordult a nyilvánossághoz, hogy ezer dollárt fizet bárkinek, aki bebizonyítja róla, hogy csaló, és ezzel indult be igazán a biznisz. Pontosan senki sem tudja, mennyi pénzt szedett össze hálás csodálóitól, hiszen ezeknek az adományoknak az összege soha nem került nyilvánosságra, de miután New Yorkba költözött, gyakran látták a kor befolyásos embereinek oldalán, és láthatóan nem küzdött anyagi problémákkal.

A korabeli beszámolók egyébként meglehetősen zavarba ejtők. Slade-et egy karizmatikus, jóképű embernek írják le, aki elképesztő szeánszain holtakkal társalog, olyan dolgokról beszél, melyekről nem is tudhatna, asztalok emelkednek el a földtől, és homályos szellemalakok jelennek meg a közönség csodálkozó szemei előtt. Az igazi mutatvány azonban az volt, amikor egy egyszerű palatáblát tett az asztal alá, majd a táblára egy titokzatos erő krétával felírt egy üzenetet a jelenlévő kérdező számára. Hiába az ezerdolláros felajánlás, ezt a trükköt az Államokban senki nem tudta leleplezni.

1876-ban Slade Londonba utazott, ahol olyan támogatókra talált, mint a méltán híres író Sir Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes megálmodója), és a királyi család több tagjának is szervezett bemutatókat. Az üzlet itt is virágzott, egészen addig, amíg a szeánszok fel nem keltették Ray Lankester professzor figyelmét. Időpontot kért a médiumtól, melyen egy kitalált John nagybácsinak tett fel kérdéseket, majd a palatáblás mutatvány közben leleplezte a csalót.

Bebizonyosodott, hogy Slade az üzenetet már azelőtt felírja a táblára, mielőtt az asztal alá helyezné. A tudós és segédje feljelentette a médiumot, aki a bíróságon is elbukott. Mivel azonban a testületnek a három hónap kényszermunkára ítélő döntését egy formai hiba miatt át kellett szövegeznie, a szélhámos kihasználta az egérutat, és Franciaországba menekült. A leleplezéshez még maga Charles Darwin is gratulált a professzornak.

Bár a leleplezés híre felbolygatta az angol közvéleményt, a franciák nem nagyon foglalkoztak ezzel az aprósággal, Slade mutatványaival sikeresen végigturnézta az egész országot. A csúcspont az volt, amikor III. Napóleon egy háromkarátos gyémánttal lepte meg a médiumot.

Később Oroszországba ment, de mivel szentpétervári szeánszain többször is lebukott, visszamenekült Amerikába. Durva becslések szerint összesen egymillió dollárt szedett össze haknijaival, ami még ma is szép summa, akkoriban pedig egészen brutális összegnek számított.

Slade a szerencsecsillagát Európában felejthette: hazájában gyors lejtmenetbe kapcsolt. Először elkezdett közelebbi és tartós barátságot ápolni a whiskys üveggel, aztán 1901-ben egy részeg éjszakán rossz sikátorba fordult be New Yorkban, ahol kirabolták, majd úgy megverték, hogy testének jobb oldala lebénult. Életének utolsó éveiben embertelen nyomorúságban élt, és elméje is megbomlott. 1905-ben halt meg egy michigani szanatóriumban.

Egy slusszpoénnal még tartozunk: a The New York World egy 1982-es cikkében arról írt, hogy Slade még abban az évben egy betegség miatt kórházba került, ahonnan az egyik beszédes kedvű orvosnak köszönhetően kiszivárgott, hogy a nagy médium tulajdonképpen nő.

Halála után a szanatórium igazgatója elárulta egy kíváncsi riporternek, hogy az intézetben nem volt titok, hogy Slade hermafrodita. Ez persze soha nem nyert bizonyítást, így egy újabb szürke folttal gazdagodott ennek a rejtélyes embernek a története.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Az év egyik legjobb játéka is lehetett volna, de a pénzéhség közbeszólt

Thor hangján szólal meg Deadpool a Deadpool és Rozsomák szinkronizált előzetesében

További cikkeink a témában