Lazán átmosta az 500 ezer eurót és vett Gucci-táskát, fotelt és egyéb luxuscikkeket. Hiszen vannak prioritások.

Az olasz pénzügyőrség őrizetbe vette Cecilia Marognát, aki ellen a Vatikán elfogatóparancsot rendelt el – közölték a hatóságok. Marogna a szeptember 24-én lemondott Angelo Becciu bíboros „bizalmasaként” vált ismertté, akinek félmillió eurót utalt át a szentszéki államtitkárság.

A Vatikán nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a 39 éves olasz nővel szemben sikkasztás vádjával. Cecilia Marognát az olasz fél átadja a vatikáni hatóságoknak.
Marogna neve az Angelo Becciu volt bíboros nevével fémjelzett pénzügyi botrány miatt vált ismertté, melyeknek egyes szálai egészen a nápolyi maffiáig, a camorráig vezettek.

A nő egy Szlovéniában bejegyzett non profit szervezetet működtetett, amely Afrikában és Ázsiában tervezett humanitárius projektekre több mint ötszáz ezer euró finanszírozást kapott a szentszéki államtitkárságtól, amikor a hivatal helyettes vezetője Angelo Becciu bíboros volt.

Az összeget a szegények megsegítése mellett többek közt túszok kiszabadítására kapta, azonban, mint kiderült, a magát nemzetközi közvetítőnek nevező Cecilia Marogna átmosta ezt a pénzt és kizárólag személyes költségeit fedezte, illetve luxuscikkeket vásárolt belőle: Gucci-táskát és egy több millió forint értékű fotelt.

Korábban ez utóbbi vételt úgy magyarázta, hogy szüksége volt arra egy igazán kemény munkanap után egy komfortos székben pihenje ki a fáradalmait.

A szeptember 24-én szentszéki tisztségeiről és bíborosi címéről is lemondott Becciu 2011 és 2018 között a vatikáni kormányként ismert szentszéki államtitkárság harmadik számú vezetőjeként dolgozott.

Mandátuma idején sor került egy több mint 200 ezer eurót érő londoni ingatlan megvásárlására, melyen a Vatikán a számítások szerint legalább 450 ezer eurót veszített.

A vatikáni ügyészségnek az olasz sajtóban közölt vádirata szerint Angelo Becciu és társai további több százezer eurót tulajdonítottak el a pápai állam hivatalaitól, többek között a Péter-filléreket, vagyis a világ minden részéből a Vatikánba érkező pénzadományokat őrző egyházi számlákat is kiürítették.

Angelo Becciu korábbi sajtótájékoztatóján ártatlannak vallotta magát hangsúlyozva, hogy mindent tisztázni fog. Cecilia Marognával kapcsolatban kijelentette, hogy munkakapcsolatban állt vele.

(MTI, HVG; fotó: Pressefoto Ulmer/ullstein bild via Getty Images)

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában