Szó szerint semmit, vagy alig valamit kell csinálnod ahhoz, hogy életeket ments.

A lehető legegyszerűbben, Béla és Géza példáján keresztül magyarázzuk el, hogyan kell ezt érteni.

Béla és Géza azok közé tartoznak, akik megfertőződtek a koronavírussal, de ennek igazából semmi jelét nem veszik észre magukon. Nincsenek egyedül. A COVID-19-fertőzöttek 80 százalékán úgy megy végig a megbetegedés, mint egy sima nátha, közülük sokan még annál is enyhébb tünetekkel, vagy tünetek nélkül esnek túl a dolgon.

Mindketten lehetnének hősök, de csak Béla él a lehetőséggel. Csak akkor hagyja el a lakását, amikor muszáj, és ilyenkor is rendkívül körültekintően jár el. A könyökhajlatába tüsszent, a boltba menet buszozás helyett inkább lesétálja azt a két megállót és figyel arra, hogy legalább egy méter távolságot tartson másoktól. Gézát viszont egyáltalán nem érdeklik az óvintézkedések, melyektől már egy hete hangos a média. Még a péntek esti bandázását sem mondja le, csak étkezés előtt mos kezet, ha épp nem felejti el, és rendszeresen a markába köhög.

Rendes körülmények között mindketten jó arcok lennének, de most épp olyan heteket élünk, amikor az életek megmentése ilyen bagatell dolgokon múlik:

Szombaton Béla tudatosan otthon maradt, miközben Géza elment egy plázába PlayStationt venni, ha már egy ideig úgysem lehet sörözni a haverokkal. Busszal utazott, a markába köhögött, aztán rámarkolt a kapaszkodóra, amit a következő órákban három olyan idős ember is megfogott, akik elfelejtették, hogy nem szabad az arcukat piszkálni kézmosás előtt, így a vírus a szervezetükbe került. Ez a három ember nem olyan szerencsés, mint Géza. Néhány nap múlva már jelentkeznek náluk a tünetek, két hét múlva pedig már annyira súlyos az állapotuk, hogy kórházba kell őket szállítani, ahol azonban csak egy lélegeztetőgép áll rendelkezésre.

Nincs mit szépíteni: Géza cselekedeteinek következtében két ember meghal.

Béla mindeközben az idejét otthon tölti, és ha mégis kimegy az emberek közé, annyira körültekintően jár el, hogy senkit nem fertőz meg. Azok, akiknek egyébként átadta volna a vírust, és akik esetleg egy fenti szituációban meghaltak volna, Béla felelős gondolkodása miatt maradtak életben.

Az ő életüket Béla mentette meg.

A tanulság legalább annyira egyszerű, mint a fenti szemléltető történet:

Ha megteheted, maradj otthon, tájékozódj hiteles forrásból és tartsd be a vonatkozó ajánlásokat!

Légy te is hős!

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés