Egy lancsou-i gyógyszeripari üzem úgy gondolta, jó lenne kicsit spórolni a fertőtlenítőszer árán.

Pedig a fertőtlenítőszer nem olyasmi, amivel illik spórolnia egy olyan cégnek, ami többek között oltóanyagot is készít állatok részére a brucellózis ellen. Az európában máltai láz néven ismert betegség, amit a brucella baktérium okoz, emberről emberre nem terjed, hagyományosan fertőzött étellel kerül a szervezetbe, de ezúttal légi úton kapták el azok a szerencsétlenül járt emberek, akik a gyárban dolgoztak, vagy annak közelében laknak.

Az történt ugyanis, hogy valamikor tavaly nyáron az oltóanyag gyártása során keletkező fertőző hulladékot lejárt szavatosságú fertőtlenítőszerrel mosták át, így abban nem pusztult el minden baktérium. Később a felhalmozott hulladék oszlani kezdett, melynek során gáz keletkezett, ami először a dolgozók tüdejét, majd a szélnek köszönhetően a környéken lakókat is megfertőzte.

Bemutatjuk brucellát. Nem akarsz találkozni vele.

Eddig 3245 személynek lett pozítiv a tesztje, a gyorsteszt pedig további 1401 embernél valószínűsítette a baktérium jelenlétét. A közel 3 millió lakosú városban eddig 22 ezer embert teszteltek le.

A máltai láz meglehetősen alattomos betegség, mert hónapokig csak olyan tüneteket produkál, melyekkel az ember általában nem szokott azonnal orvoshoz menni. Étvágytalanság, verejtékezés, fejfájás, alkalmanként visszatérő láz, ami akár évekig is fennálhat, az ember így simán hiheti azt, hogy nem brucellózis, hanem csak sima tavaszi fáradtság, vagy egy enyhébb megfázás bújkál a szervezetében.

A nagyobb gond az, hogy a betegség kezelés nélkül évekig is fennállhat, és akár szervi elváltozásokat is okozhat, súlyos esetben akár életveszélyes szívbetegségekhez is vezethet.

Leírjuk, mire gondolsz: úgy tűnik, a kínaiak nem nyugszanak, amíg ki nem irtják ezt a bolygót.

(via)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában