Gretchen Carlson, korábbi szépségkirálynő és a Miss America jelenlegi elnökasszonya kedden a Good Morning America című reggeli műsorban olyanokat mondott, hogy kiakadt a paradoxon-számláló.

Kezdte azzal, hogy a #metoo-mozgalom hatására az általuk szervezett szépségversenyeken többé nem lesz fürdőruhás felvonulás, majd azzal dobta le az atombombát, hogy mostantól nem a versenyzők külső adottságai alapján választanak győztest.

A szeptemberi, Atlantic Cityben tartott versenyen már az új vezérelv szerint fognak eljárni, ami ilyen egyszerű:

a jövőben nem az fog számítani, hogyan néznek ki a versenyzők, hanem az, hogyan nyilvánulnak meg társadalmilag fontos kérdésekben.

Az 1989-ben megkoronázott Gretchen idén januárban vette át a versenysorozat elnökségét, és úgy tűnik, néhány hónap alatt sikerült neki átvernie ezt a forradalmi gondolatot az egész vezetőségen.

Olyan, mintha hirtelen megébredtek volna az illetékesek, és elszörnyedve vennék tudomásul, hogy a szépségverseny természeténél fogva tárgyiasít.

Mert az az igazság, hogy lehet ezt fullba nyomni, mint például a brazilok méltán híres seggszépségversenyének szervezői...

... és lehet szofisztikáltabban, ahogy a Miss America szervezői is csinálják: csipkébe csavart szépelgéssel eladni, hogy itt kérem nem emberi lényekből csinálnak kiállítási tárgyakat, miközben mindenki vágja, hogy amúgy de. A két verzió között csupán annyi a különbség, hogy az előbbi bevállalja, az utóbbi pedig cukorpapírba csomagolja a lényeget.

A lényeget, amivel egyébként az égvilágon nincsen semmi baj. Ez egy ilyen műfaj: megnézik, mennyire szépen mosolyognak a lányok, megvan-e az összes foguk, mennyire kerek a popsi, mekkora a mell, milyen egyenes a tartás, van-e a hölgynek valami mutatványa, aztán a zsűri hoz egy döntést, amire az átlagember kedvére verheti a nyálát, hisz' a kiválasztott nőnél sokkal szebb csajok jönnek vele szembe az utcán egy átlagos keddi napon.

Mondom, szerintem miért teljesen okés ez a fenti formula.

Az élőlények párokba tömörülve hódolnak a fajfenntartás élvezeteinek. Ez egyszerű biológia, mint ahogy az is, hogy amennyiben az egyednek van választási lehetősége, a leginkább kedvére való párral lép interakcióba. Vagyis párválasztás előtt rangsoroljuk, hogy ki mennyire tetszetős, majd azt az embert hívjuk meg egy italra, akit vonzónak és elérhetőnek találunk.

A rangsorolás természetesen versenyt szül, a versenynek pedig, szóljon az sportteljesítményről, tanulmányi eredményről, vagy – és ezzel már témánál vagyunk – a szépségről, mindig van közönsége. A szépségversenyek létjogosultságát épp ezért nehéz lenne elvitatni, még akkor is, ha valahol a szíve mélyén mindenki érzi, hogy hiába csomagolják költészetbe, ez az egész végső soron mégis csak az ösztönökről szól.

...meg a világbékéről, természetesen.

Éppen ezért, bármennyire is örülhetnek most a feminista nőegyletek annak, hogy Gretchen Carlson ezután nem a szépség alapján akar szépségkirálynőt választani, a #metoo begyűrűzése ebbe a szegmensbe totálisan értelmezhetetlen.

Az a helyzet ugyanis, hogy amennyiben az elnökasszony megkérdőjelezi az eddigi gyakorlat helyességét, azzal az egész iparág létjogosultsága felől fogalmaz meg kétségeket. Persze, a XXI. században meg lehet kérdezni, hogy miért apellálunk még mindig alantas szexuális ösztönökre, és a kérdés akár még jogos is lehet, csak éppen azzal a lendülettel akkor már tiltólistára vehetnénk az összes agyrohasztó reality show-t, hovatovább, elzavarhatnánk a mellkidobós, szemérmetlenül csücsörítő Insta-modelleket is egytől-egyig falat rakni.

Carlson asszony sajnos totális fogalomzavarban van.

A társadalmi szerepvállalást nem koronával, hanem különböző közéleti díjakkal szokás honorálni.

El kell fogadni, hogy a szépségverseny természeténél fogva a nevezők azon képességéről szól, hogy mennyire képesek vonzalmat ébreszteni egy másik emberi lényben. Ha ezzel a fogalmi alapvetéssel nem sikerül megbarátkozni, ha az elnökség szerint ez az alapelv nem fér össze a sztárvilágot felforgató #metoo-mozgalom eszméivel, még mindig tisztességesebb lehúzni a rolót, mint egy teljesen műfajidegen narratívával szétkamuzni az egész rendezvénysorozatot.

Csak megjegyezzük, hogy rengeteg pénzről van szó, amit simán el lehetne költeni társadalmilag hasznosabb ügyek támogatására is, ha már a külsőségekben megmutatkozó szépség versenyeztetése nem elég trendi Gretchen Carlson számára.

Női szerzőnk, Tillinger Zsófi véleménye

Szép dolog, hogy nem „külső szépségversenyt”, hanem „belső szépségversenyt” szeretnének csinálni ebből az alapjaiban nagyon kétbites egyszerűségű műfajból. Azonban több dologra kíváncsi lennék a megvalósítással kapcsolatban. Ami nagyon érdekel, az a következő:

– Orrpiercinges, punktarajos, kis növésű, túlsúlyos, bőrhibás, aknés, féllábú, kalózszemtapaszos, selypítő, fogsorhibás vagy épp bandzsa és széttetovált arcú lányok is jelentkezhetnek, amennyiben ezerszer bölcsebb, alátámasztottabb és kerekebb véleményük van a társadalmi kérdésekről? Bejutnak, nyerhetnek? Tényleg a belső szépség és a társadalmi intelligencia számít?

– Akkor egyúttal ugye ugyanígy megváltoztatják a négyéveseket 40 éves botoxos kiégett redneck nőkké sminkelő kiskorú szépségversenyeket, a child beauty pageanteket is? Mert jelenleg 4-6 évesen kimaszkolják őket egy-egy wannabe-fiatal Madonnára, és azt tanulják meg, hogy a szépség ez, nem pedig arról kérdezik őket, mik az igazi értékek, vagy egyéb társadalmi kérdésekről, ami a korukba belefér (ha már ez a smink, meg ruha, meg haj tuti nem).

– A metoo mozgalomnak ehhez az egészhez semmi köze. Ezzel indokolni ezt a lépést a lehető legtájékozatlanabb, ostoba és üres trendlovaglás, ami valami fontosat és értékeset akar, de éppen ezzel válik iszonyatosan kínossá és önmagát arcon törlővé.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Conor McGregor akciófilmjében a bunyók mindenen túltesznek, amit valaha moziban láthattunk

Tíz, streamingre frissen felkerült film, amit érdemes megnézni a héten