A Chicagói Egyetem tudósai vezették azt a tudományos missziót, amely az Indiai-óceán közepén lévő kőzetformációkban bukkant a jégkorszakra visszavezethető tengervizet tartalmazó üregekre.

Korábban közvetett nyomok, például korallfosszíliák és a tengerfenék üledékében talált kémiai ismertetőjegyek alapján rekonstruálhatták az utolsó jégkorszak tengervizét.

„De minden jel szerint úgy tűnik, hogy most konkrét mintánk van ebből a 20 ezer éves óceánból” – mondta Clara Blättler, a Chicagói Egyetem kutatója.

Blättler és csapata a Maldív-szigetek mészkőüledékében végzett egy hónapos kutatássorozata során tette a felfedezést. A kőzetek vizsgálatával azt kutatták, hogyan alakult ki az üledék a területen. Amikor műszereikkel kivonták a kőzetben található vizet, az előzetes teszteredmények kimutatták, hogy a víz sós, jóval sósabb, mint a normál tengervíz.

Minden adat egy dologra utalt: a víz nem mai óceánból származik, hanem egy korábbi korszak utolsó maradványa

További laboratóriumi vizsgálatokkal elemezték a vizet alkotó kémiai elemeket és izotópokat. Minden adat egy dologra utalt: a víz nem mai óceánból származik, hanem egy korábbi korszak utolsó maradványa, mely lassan áramolt át a kőzeten.

A kutatók célja az utolsó jégkorszak rekonstruálása, mivel annak klímája és időjárása a maitól nagyon eltérő mintát követett. Ennek megértése fényt deríthet arra, hogyan fog viselkedni a bolygó klímája a jövőben.

Ez is érdekelhet:

Mit adott nekünk a véletlen? Világraszóló meglepő felfedezések

Te véletlen megvágod magad borotvával, más pedig akaratlanul felfedez valami világmegváltó dolgot. De van remény még neked is!

(forrás: Phys.org, BBC, MTI)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés