Július közepére 46 százalékkal több újlakás-hirdetésből válogathatsz, mint egy évvel korábban – viszont meg is drágultak a lakások, nem kicsit. Íme a legfrissebb ingatlanfejlemények.

A várakozásoknak megfelelően az idén megnőtt az új lakások kínálata: országszerte július első két hetében 46 százalékkal több újlakás-hirdetés volt, mint egy évvel korábban – derül ki az ingatlan.com legfrissebb piaci elemzéséből.

Boom a községekben

Kiugró emelkedés látható a községekben, ahol július közepére egy év alatt 146 százalékkal közel 500-ra nőtt az újlakás-hirdetések száma.

Budapesten 29 százalékos növekedés történt, így több mint háromezer hirdetésben kínáltak új lakásokat, a megyei jogú városokban pedig 44 százalékkal fokozódott a kínálat, ez 856 hirdetést jelentett. A társasházak esetében a beruházók csak a típuslakásokat hirdetik meg, így a valós kínálat ennél jóval nagyobb lehet.

Minden lakás drágult

Az új lakásoknál a kínálat bővülése mellett a kereslet mérsékelten nőtt éves szinten. Júniusban országszerte megtorpanás volt érezhető az újépítésű lakások iránti érdeklődésekben, de júliusban véget ért a kivárás, ami az állami támogatások kibővítéséhez volt köthető. Érdekes fejlemény, hogy az idei második negyedévben a vidéki újlakás-piaci kereslet folyamatosan elszakadt a budapestitől, tehát az utóbbi pár hónapban a fővároson kívül jobban élénkült a kereslet az új lakások iránt.

Részben emiatt, részben pedig az építkezési kiadások emelkedése miatt az árak is feljebb mentek. Az új lakások átlagos kínálati négyzetméterára Budapesten 19 százalékkal 856 ezer forintra nőtt tavaly júliushoz képest (!). A megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban 20 százalékos drágulás történt a kínálati árak alapján, így egy négyzetmétert átlagosan 491 ezer forintért kértek az eladók. Emellett sok társasházfejlesztőnek iparkodnia kell az eladással, hogy a kedvezményes 5 százalékos áfával tudja értékesíteni a lakásait.

Négy megye és Budapest

Bár a kínálat jelentősen nőtt, a megépült lakások számában továbbra is nagyon jelentős eltérések vannak az országon belül. Az első negyedévben országos átlagban 3,7 átadott új lakás jutott 10 ezer lakosra. Ennél mindössze négy megye, Győr-Moson-Sopron, Pest, Csongrád, Veszprém, valamint Budapest ért el jobb eredményt. Győr-Moson Sopron vezeti egyébként ezt a listát, ott 13,6 új lakás jutott tízezer lakosra. A másik végletet Szabolcs, Tolna és Borsod jelenti a megépült új lakások szempontjából, utóbbi megyékben tízezer főre ugyanis 0,5-0,6 új lakás jutott.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában