Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A magyar fejlesztésű jármű 55 km/órás sebességgel hasít, csomó egyedi dolog rendelhető hozzá, és főleg nem szennyezi a környezetet.

Néhány héten belül rendelhető lesz a Narke e-jet, a magyar fejlesztésű, teljesen elektromos jetski. A dolog már csak azért is érdekes, mert a Balatonon jelenleg tilos jetskizni, viszont ez a jármű

kisgéphajónak számít, így használható lesz a magyar tengeren.

A Narke jetjére nagyjából minden igaz, ami az elektromos autókra is: a kezdőára 40 ezer euró körül lesz, azaz nagyjából kétszer olyan drága, mint a füstös társai, viszont karbantartásra szinte nem kell költeni, míg a hagyományos jeteknél ez jókora összeg.

A 45 kilowattos aksival duruzsoló járgány a Narke reményei szerint nem zavarja majd sem a strandolókat, sem a többi hajóst,

egy töltéssel pedig akár két órát is kibír, sportosan pedig 40 percet.

Ugyanakkor a piackutatások szerint átlagosan mindössze negyedórát használnak egy-egy jetskit, szóval ezzel a kapacitással bőven jó lehet a járgány.

De mi történik, ha a boldog tulajdonos teljesen belefeledkezik az élménybe? Nos, a szoftver - ami figyel minden adatot, és meg is jeleníti azokat a kijelzőn -, automatikusan átvált eco-módba, amikor vészesen fogyni kezd az akku, így pedig még 5-8 kilométert képes megtenni.

Ezzel lényegében a Balaton bármelyik pontjáról elérheti a következő kikötőt, amelyeket szintén megmutat a GPS.

Ha pedig szerencsésen megúsztad vele a kalandot, a menetadatokat megoszthatod a közösségi oldalakon.

Mindez szép és jó, a lényeg azonban a környezetbarát üzemmód, ahogy a fejlesztők fogalmaztak,

Ennek érdekében pedig minden, a környezet érő terhelést igyekeztek csökkenteni, semmi felesleg nincs tehát a Narke belsejében, és a hajótest is szénszálas kompozit anyagokból készült.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.