Az egyik legkellemetlenebb „lakótárs”, amely a padláson, a garázsban vagy az udvaron velünk élhet, az bizony a nyest. Ez a nem is olyan apró rágcsáló ijesztő látványt nyújt, összepiszkítja a területét, de még nagyobb probléma, hogy imádja megrágni a kábeleket. Ha ezt az autóban teszi, komoly károkat tud okozni. Szerencsére van megoldás!

Mi az a nyest?

Emlősök osztálya, ragadozók rendje, menyétfélék családja, rozsomákformák alcsaládja. Ide sorolták be a nyestet, amely attól különleges, hogy urbanizálódott, megszokta az emberek közelségét, így az egyik leggyakrabban előforduló városi ragadozónak számít. A testhossza átlagosan 40-50 centiméter egy kifejlett példány esetében, amelyhez 20-30 centis farok is társul, így igencsak ijesztő látványt kelthet, ha valaki megpillantja az udvaron, vagy éppen a padláson. A testtömege nem jelentős, 1 és 2,5 kilogramm közötti – ennek, valamint karcsú testalkatának és rövid lábainak köszönheti mozgékonyságát. A színe barna, emiatt sokszor összekeverik a nyuszttal, ami szintén városi ragadozó.

Ezt a tévedést könnyű elkerülni, ha megjegyezzük: a nyest fehér mellfolttal rendelkezik. Leginkább szürkületkor és az éj leple alatt mozog, ezért nehéz tetten érni a lakókörnyezetben. Egyik kedvenc eledele a tojás, amelynek tartalmát pillanatok alatt kiszívja, majd a héjat hátrahagyja. Ez igen bosszantó, ám annyi előnye van, hogy meg lehet ismerni: nyest él a környéken. Mivel hatékony vadász, kisebb állatokat, rágcsálókat és madarakat is sűrűn ejt, ezek maradványai szintén a nyest jelenlétét mutatják. Territoriális állatról van szó, nehéz elüldözni, ám megvannak erre a megfelelő módszerek.

Miért rágják meg az autó kábeleit?

A nyest által okozott egyik legbosszantóbb kár az, amikor összerágják az autó kábeleit. Minden típust „szeretnek”, azaz a régi és az új modellek esetében is kártékonyak, így több tízezres nagyságrendű problémát tudnak okozni a kocsiban. De ha az anyagi kártól eltekintünk, akkor is veszélyes a nyest, hiszen a megrágott kábelek korlátozzák a gépjármű megfelelő működését, amely ezzel veszít biztonságosságából.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy miért csinálják ezt. A kábel nem táplálék, így a nyestnek semmi haszna nincs belőle, hogy bebújik a motorháztető alá, majd rombolásba kezd. A legjobb tipp erre a jelenségre az, hogy alapvetően kíváncsiságból teszik: tapasztalatok szerint leginkább az anyjukkal portyázó fiatal példányokra jellemző a kábelrágás.

Mivel lehet védekezni ellenük?

Több módszer is létezik a nyest ellen, ezek egy része népi legenda, a másik fele viszont valóban hasznos. Ha az egyik nem hatásos az otthonunk esetében, érdemes tovább próbálkozni, de általánosságban az is igaz, hogy a védekezés módját ajánlott váltogatni, mert a nyest egy idő után alkalmazkodik mindenhez.

Az ultrahangos nyestriasztó ismert megoldás, ám nem hatékony minden esetben, hiszen az urbanizálódott példányoknál nem vált ki akkora meglepetést. Az erős szag működhet, de például nem ajánlott ezt egy petróleumba áztatott rongy formájában alkalmazni, hiába hiszik ezt sokan, egyrészt mert gyúlékony, így veszélyes, másrészt az ember számára is büdös. A nyestcsapdát nehéz jól elhelyezni, és akár macskát is elkaphatunk vele, ami nem az igazi.

A leghatékonyabb a nyestriasztó spray, illetve a porozás módszere. Az utóbbi arra épít, hogy erős illatú, rosszízű port helyeznek el a nyest területén, amely ha rákerül a bundájára, annyira zavarja majd, hogy ráveszi magát a költözködésre. Érdemes kipróbálni.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Mire használható az ügyfélkapu?