A tavasz beköszöntével a háztulajdonosoknak szembe kell nézniük azzal a feladattal, ami áprilistól kezdődően ősz végéig heti szinten elkíséri őket, ez pedig nem más, mint a fűnyírás.

Van, akinek ez a kedvenc időtöltése, de van, aki bármennyire is szeret kertes házban lakni, a fűnyírás púp a hátán. Akik pedig új kerttulajdonosok, azok elsőként vesznek fűnyírót. Mint ahogy minden termék piacán, rengetegféle fűnyíróval találkozhatunk a boltokban. Cikkünk segít eligazodni a fűnyírók világában és tanácsokkal ellátni, ki milyet vásároljon.

A legideálisabb géptípus

Egy fűnyíró választásakor rengeteg kérdés merül fel bennünk. Mekkora gépet vegyünk, milyen legyen a teljesítménye, melyik éri meg jobban, elektromos, benzines, önjáró legyen-e, stb.

Az elsődleges szempont, amit figyelembe kell vennünk, az az, hogy mekkora és milyen az a terület, ahol füvet kell nyírnunk. Az is befolyásolja döntésünket, hogy milyen rendszerességgel szeretnénk a gépet használni. Ha valaki életvitelszerűen tartózkodik az adott helyen, akkor biztosan egy nagyobb teljesítményű fűnyírót kell beszereznie. Ugyanez a helyzet, ha nagy az udvar, míg egy kiskertbe nem szükséges pl. egy fűnyíró traktor beszerzése.

Az biztos, hogy napjainkban már minden igényhez párosul egy fűnyíró, bátran válogathatunk. Egy fontos kérdést viszont mindenképpen kell tisztázni, mit is jelent valójában az önjáró fűnyíró?

Az önjáró fűnyíró jellemzői

Amikor valaki először hallja ezt a fogalmat, akkor önkéntelenül is arra gondol, hogy “Ez a fűnyíró magától jár?”. Bizony nem. Amelyik fűnyíró magától jár, azt robotfűnyírónak nevezzük.

Az önjáró fűnyíró azt jelenti, hogy nekünk nem kell erőt kifejteni ahhoz, hogy lenyírjuk a füvet, hanem a mi kisebb nagyságú tolóerőnket a gépi erő megfelelően kiegészíti, nekünk alig kell hatást kifejteni.

Ez két esetben is nagy segítséget jelent. Az egyik, amikor nagyon nagy területtel van dolgunk, a másik pedig, amikor dimbes-dombos az udvar, ahol füvet kell nyírni. Mindkét esetben hosszú ideig kellene nagy fizikai erőt kifejteni, hogy egy szép, egyenletes pázsitot kapjunk. Ez különösen a nyári nagy melegben iszonyú megerőltető.

Kerékmeghajtását tekintve háromféle létezik: össz-, első vagy hátsókerék meghajtású fűnyírók. Egy nagyon lejtős területen az összkerekes a legjobb választás, ezt követi a hátsókerekes, míg egyenes terepen elég az elsőkerekes verzió.

Elektromosat vagy benzineset?

Önjáró fűnyíróból is létezik elektromos és benzines változat, sőt még akkumulátoros is. Az elektromos és a benzines változatnak is vannak előnyei, hátrányai.

  • Elektromos fűnyíró

Kisebb területre ajánljuk. Igaz, hogy teljesítményben lassan megközelíti a benzinesét, környezetbarátabb, halkabb, viszont elég kényelmetlen mindig magunk után húzogatni a vezetéket.

  • Benzines fűnyíró

A benzinmotor nagyobb hajtóerővel és forgatónyomatékkal rendelkezik, így nagyobb teljesítményre képes. Viszont jobban kell a zsebünkbe is nyúlni emiatt, ezek a gépek jóval drágábbak elektromos társaiknál.

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.