A terveztetéssel kezdődik minden?

Igen! A lépcső beépítés legelső lépcsőfoka, túl persze a szándék megfogalmazásán a terepszemle. Természetes, hogy egyrészt az igények nagyon különbözőek lehetnek, másrészt a helyi adottságok sem egyformák, tehát elkerülhetetlen a felmérés ahhoz, hogy végül minden tekintetben testre szabott megoldás születhessen.

Az egyik sarkalatos kérdés, hogy milyen anyagból készüljenek a fokok? Például a tölgyfa négyzetmétere jelenleg kilencmillió forint felett alakul. A faáru ára az utóbbi időszakban nagyot ugrott és úgy néz ki, hogy ennek a felfelé ívelő tendenciának még nincsen vége. Lényeges kérdés a magasság, a szélesség és a vastagság. A felület ezek után formázásra szorul: pácolás, tömítés, vagy csiszolás, festés, élek kialakítása stb. Ennek a díjtétele fokonként több mint hatezer forint. A korlátok pedig külön kategóriába tartoznak, hiszen nem mindegy, hogy fáról vagy történetesen kovácsoltvas variációról van szó. De természetesen a fokok anyaga is eltérhet a fától. Például sok esetben a fém, rozsdamentes alternatívák a leginkább praktikus választások.

Ha az összesített költséget vesszük górcső alá, akkor a legvisszafogottabb becslések szerint is nagyjából félmillió forintnyi kiadást ölel fel a beruházás. De nyilván ez a díjtétel számtalan egyéb tényező függvényében alakulhat. Nem mindegy, hogy helytakarékos, lebegő vagy mondjuk csigalépcső telepítése a cél. Nem mellékes, hogy pontosan hány fok a tervezett, és így tovább.

Miért nem ajánlott saját kezűleg belefogni mindebbe?

Azért, mert a biztonságos kivitelezéshez, az előírásoknak, szabványoknak megfelelő gyártáshoz, összeállításhoz gyakorlati tudásra van szükség. Olyan tapasztalatra, ami keveseknek áll a birtokában. Ha a lépcső telepítése során valami baki csúszik a gépezetbe, akkor az konkrétan balesetveszélyes helyzeteket teremthet. Arról nem is beszélve, hogy milyen nagyfokú anyagi veszteség realizálható akkor, ha mondjuk az utolsó simításoknál derül ki, hogy valami nagyon nincsen rendben.

Ellenben, ha szakember végzi a munkát, akkor a tartós végeredmény borítékolható, mégpedig pontosan olyan formában, ahogy az egyénileg a leginkább megfelelő. Hiszen arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a lépcsőfokok esztétikai célt is szolgálnak, lévén megjelenésükkel nagyban hozzájárulhatnak a környezetük hangulatához, stílusosságához, kisugárzásához. S bár maga a befektetés ténylegesen nem kíván keveset anyagi szinten, de megéri vele kalkulálni, mert az általa nyerhető haszon nem egy évre, és nem is egy évtizedre szól!

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában