Abban az esetben, ha egy kicsit is képben vagyunk Japánnal kapcsolatban, akkor biztosan tudjuk, hogy a felkelő nap országának kulturális örökségéhez végleg hozzátapadt a mochi (ejtsd: mocsi).

De ha nem hallott még valaki erről az édességről, az sem probléma, hiszen a mai cikkünkben megpróbáljuk róla és az elkészítéséről a lehető legtöbb információt átadni, és még néhány tippet is a mochi rendelés kapcsán.

 

Mi az a mochi?

 

A mochi egy sűrű, ragacsos textúrájú és opálosan áttetsző, rövid szemű rizsből készült édes nyalánkság, elkészítésének titka püfölés. Ennek következtében ugyanis elegendő mennyiségű levegő kerül a tésztába ahhoz, hogy az ragacsos állagú masszát alkosson.

 

Mivel azonban valószínűleg ennek a kivitelezése nem igazán lehetséges az otthonunkban, így marad a hagyományos gyúrás és a dagasztás. Ezeket a folyamatokat viszont semmiképpen sem szabad kihagyni, vagy lerövidíteni, mivel ha ezt megtesszük, akkor nem lesz eléggé nyúlós és ragacsos a tészta.

 

Elkészítésének menete

 

Egy tálban keverjünk össze tejet, cukrot, ragacsos rizslisztet és kukoricakeményítőt, majd ezt szitáljuk át, és forrásban lévő víz fölött, fedél alatt gőzölve 25 percig pároljuk! Miután letelt ez az időtartam, tegyük bele a tésztába a vajat és egy spatula segítségével jól dolgozzuk el. Amikor pedig már nem forró, kesztyűs kézzel kezdjük el gyúrni minimum 8-10 percen keresztül. Olyan állagot kell kapni, mint a vékony gumikesztyű nyúlékony anyaga.

 

A kész tésztát tároljuk a hűtőben fél óráig, hogy ne legyen ragacsos! Miután pedig letelt a fél óra, borítsunk be egy vágódeszkát frissen tartó fóliával, majd szórjunk rá némi pirított ragacsos rizslisztet, és kezdjük el a tésztát 2,5 cm átmérőjű hengerré sodorni! Ezt osszuk el 4 egyenlő darabra, és a kezünkkel alakítsuk őket gombóccá!

 

Ezt követően egy határozott nyomással lapítsuk ki, és sodrófa segítségével kezdjük el őket kör alakúra nyújtani! Ha ez kész, akkor már csak annyi teendőnk maradt, hogy a tészta közepébe nyomunk egy réteg tejszínhabot, belerakjuk az általunk választott tölteléket, és befejezzük egy másik réteg tejszínhabbal. Végső simításként pedig nyomkodjuk össze a tészta nyílását, és voilá, készen is vagyunk!

 

Annyit viszont szeretnénk még megjegyezni, hogy ezt az édességet a tömör, ragacsos textúrája miatt csak apró falatokban szabad fogyasztani, mert fulladást okozhat. Szóval erre mindenképpen érdemes odafigyelnünk.

 

Ha beszíneznénk a tésztát

 

Erre a célra használhatunk akár ételszínezéket is, de számtalan természetes módszer is létezik rá. Ilyen például az őrölt liofilizált eper, a céklapor vagy a matchapor, amelyek mindegyikével élénk és vibráns árnyalatokat kaphatunk.

 

Végül ejtsünk néhány szót a mochi rendeléséről is!

 

Ha nincsen kedvünk a mochi elkészítésével bajlódni, szerencsére nem kell Japánig elmennünk ahhoz, hogy megkóstolhassuk ezt a szuper édességet. Megrendelhetjük például a SóÁzsia kínálatából is, amelyben egyébként nem csupán különleges ázsiai édességek és snackek, hanem rámen tészta is kapható.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Spórolj időt és pénzt a wigo-val, Budapesten belül vagy kívül!

További cikkeink a témában