Míg régebben fel sem merült a családokban a napelemek telepítése, addig ma már nem is kérdés, hogy miért éri meg mindenkinek ez a beruházás. Rengeteg indokot lehet sorolni a napelem mellett, nem beszélve arról, hogy már lehetőség van a napkövető napelem felszerelésére is.

A világ folyamatosan változik. Ha pozitív a hozzáállásunk, akkor minden változásban meglátjuk a jót, de ekkor is érdemes elébe menni a negatív változásoknak, és felkészülni rá, vagy megváltoztatni a szokásainkat.

 

Vannak olyan dolgok, amiken nem tudunk változtatni. Gondolj például a háborúkra, a gazdasági válságra vagy az időjárási katasztrófákra, melyek mind-mind hatással vannak a mindennapjainkra. Ilyen változás a Föld globális felmelegedése is, amelyre a leghelyesebb reakció a megújuló energiák használata. Az A1Solar Q cells napeleme tökéletes megoldás lehet erre.

 

Én is tudok tenni a bolygónkért?

 

Bizony! Amíg korábban csodaszámba ment egy napelem látványa - mert főleg csak nagyobb intézményeken, irodaházakon találkozhattunk vele - addig az A1Solar szakemberei szerint ma már elérhetővé vált ez a megújuló energia mindenki számára. Sokan azt gondolják, hogy egy ilyen beruházás szinte megfizethetetlen, és a megtérülése sem biztosított, ez azonban tévedés!

 

Mivel minden ország közös érdeke az, hogy minél zöldebb energiát használjanak az emberek, ezért ma már többféle pályázati lehetőség, támogatás is rendelkezésre áll, ha valaki napelemet szeretne telepíteni.

 

Akár önerőből szeretnéd megvalósítani a projektet, akár támogatást szeretnél hozzá igényelni, érdemes erről szakemberrel konzultálni, aki pontosan el tudja mondani az éppen aktuális szabályozást!

 

És akkor most beszéljünk a házad tájolásáról!

 

Ha eldöntötted, hogy napelemmel fogod megoldani a házad áramellátását, akkor fel kell mérni, hogy milyen tájolású a háztető. A legjobb hatásfokot akkor lehet elérni, ha lehetőség van a déli tájolásra. Ebben az esetben ugyanis a paneleket szinte egész nap sütni fogja a nap, így maximális teljesítményre lesznek képesek.

 

Ha azonban a háztető fekvése nem ideális, sőt, még egy kompromisszumos kelet-nyugat tájolás sem lehetséges, akkor az északra tájolt napelempanelek nagyon kevés napfényt kapnának, így az áramellátás szempontjából rossz hatásfokkal működne a rendszer. Nem kell elkeseredni, van megoldás!

 

Napelem, ami olyan, mint egy napraforgó!

 

Bizony, ez így van! Ha nem megfelelő a tájolás a napelem felszereléséhez, akkor választhatsz napkövető napelemes rendszert. Ez a rendszer folyamatosan követi a nap mozgását, mert olyan fényérzékelő technológiával van ellátva, amely lehetővé teszi a panelek mozgatását a napfény irányába. Bár ez a rendszer kicsit költségesebb, de végső soron mégis költséghatékonyabb, mintha egy rossz hatásfokkal működő napelem lenne a házon.

 

A napelemes beruházás ma már mindenképpen jó befektetés. Megtérülési ideje 7-9 év, de az energiaárak emelkedésével ez egyre rövidül. A napelemmel rendelkező ház értéke magasabb, és nem utolsó sorban elmondhatod magadról, hogy vigyázol a környezetedre is.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Mi a teendő a kormánymű olajfolyása esetén?