Az okra, vagy más néven bamia egy igazán különleges alapanyag, ami a legtöbb magyar számára teljesen ismeretlen. Aki mégis ismeri, az leginkább a törökországi és az albániai utazások során találkozott vele, ott ugyanis rendkívül népszerű. Az okra eredete Afrikába nyúlik vissza, a fennmaradt leletek szerint rabszolgák révén kerülhetett Amerikába, ahol hamar népszerű lett. Azóta a világ számos táján termesztik és fogyasztják, egyszer talán majd nálunk is elterjed. Termesztéséhez elvileg megfelelő az éghajlatunk, eddig mégsem tudott ismertté válni. Addig is nézzük, hogy mit érdemes tudni róla, mitől különleges, és hogyan kell elkészíteni!

Növény vagy állat?

Ha fotó alapján tippelni kéne, biztosan sokan mondanák, hogy egy állatról lehet szó, de valójában az okra a mályvafélék családjába tartozó növény, melynek magtokját lehet megenni. Hosszan elnyúlt, zöld hüvelye van, belsejében pedig apró, fehér magvak találhatók, és magostul szokás fogyasztani. Textúrája kissé nyálkás, ami főzéskor még jobban felerősödik, ezért tudni kell jól elkészíteni. Ez a nyálkás állag elsőre sokak számára viszolyogtató, mások viszont azonnal rajonganak érte, bizonyos ételfajták pedig esetében még előnyt is jelent.

Hogyan fogyasszuk?

Az okra sokféleképpen elkészítethető. Lehet sütni, párolni, főzni vagy rántani. Kiváló alapanyag levesekhez, ragukhoz, currykhez, de akár salátákba is tehetjük. Egyedi jellemzője a nyálkás állag, amit savas zöldségekkel elkeverve lehet enyhíteni, a paradicsom például kiváló választás mellé. Ha sütni szeretnénk, sütés előtt lisztbe vagy kukoricakeményítőbe érdemes beforgatni, így az eredmény teljesen más állagú lesz. Más zöldségekkel vagy hússal összekeverve kiváló ragu készülhet belőle, a nyálkássága miatt nagyon finom szaftos ételt lehet belőle főzni.

Az okra egészségügyi előnyei

Az okra nem csak különleges, de egészséges is, kiváló rostforrás, amely segít a megfelelő emésztésben, csökkenti a koleszterinszintet, és hosszabb ideig fenntartja a jóllakottság érzést. Jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, K-vitamint, valamint olyan ásványi anyagokat, mint a magnézium és a vas. Antioxidánsokban gazdag, amik segítenek védeni a sejteket a káros szabad gyököktől. Egyes tanulmányok szerint az okra gyulladáscsökkentő hatással bír, ami hozzájárulhat számos krónikus betegség megelőzéséhez.

Különleges alapanyagok, folyamatos kísérletezgetés a konyhában? Ha te is ebbe a táborba tartozol, akkor szerezz be egy kis okrát, és főzz a családnak valami igazán extra vacsorát. Ha viszont épp az ellenkezője igaz rád, és bátortalan vagy a konyhában, akkor az ebéd házhoz rendelés kisegít a bajból. Az Interfood finom ételkínálattal vár, tegyél vele egy próbát!

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában