Otthonunkat szeretnénk megóvni az esőtől, széltől, illetve mindent környezeti hatástól, mely diszkomfortossá tenné otthonunkat. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy olyan tetőnk legyen, amely bírja a viszontagságokat. Jó minőségű és megbízható, nem utolsósorban pedig hatékony hőszigetelést is biztosít.

Amikor egy új építésű házról van szó, már elvárás a megfelelő hőszigetelés, azonban egy régebbi kivitelezésű épületnél nem biztos, hogy olyan profin sikerült eredetileg megoldani, hogy ne lenne szükség korszerűsítésre.

Miért szükséges, hogy szigeteljük a tetőt?

Fontos, hogy a tetőnket korszerű technikával úgy alakítsuk ki, hogy minél kevesebb hő szökjön el a háztetőn keresztül. Itt ugyanis -a tető felületének nagysága miatt - jelentős hő távozhat, és akár 30% körüli megtakarítást is elérhetőnk.  Így tudunk kialakítani egy energiatakarékos otthont, azonban nem csak a tető, hanem a homlokzat szigetelése, illetve a padlásfödém, valamint a tetőfelület megfelelő szigetelése ugyanolyan fontos.

Szigetelés során azt próbáljuk megakadályozni, hogy a ház minél kisebb felületen tudjon lehűlni, illetve hogy a forró nyári hőségben ne melegedjen túl a tetőtér. Mivel a meleg levegő felfelé száll, így egyértelmű, hogy a tetőn keresztül jelentős veszteséget szenvedhetünk el. Egy jó hőszigeteléssel csökkenthetjük költségeinket, kevesebbet kell fűtésre költenünk és kíméljük a környezetünket is.

Számos előnye van annak, ha megfelelően szigeteli a tetőszerkezetet

A költségekben egyértelműen számszerűsíthető előnyökön kívül fontos szempont, hogy ezáltal csökken az energiafogyasztásunk. Ez pedig maga után vonja a szén-dioxid-kibocsátásunk mérséklését is. Kellemesebb környezetet tudunk így kialakítani a beltérben, megfelelő lesz a belső klíma, illetve gondoskodunk olyan kellemetlenségek megelőzéséről, mint a penészedés kialakulása.

A penész alapvetően a hőhidak létrejöttének következménye. Ennek a jelenségnek egyrészt egészségügyi következményei vannak. Hosszú távon semmiképpen sem ajánlatos olyan környezetben tartózkodni, ahol ennek a jelenléte bizonyított. A penészedés továbbá kárt tehet az épület szerkezetében is. Annak érdekében, hogy a szerkezet élettartamát megnöveljük, érdemes a probléma megelőzésére költenünk.

Hogyan érdemes szigetelni a tetőt?

Attól függően, hogy a tetőteret be szeretnénk-e építeni, el kell döntenünk, hogy milyen módszerrel és technológiával fogjuk hőszigetelni a szerkezetet. Amennyiben nem kívánjuk lakótérként használni a tetőteret, úgy költséghatékony variációként érdemes a padlásfödémet hőszigetelni. Mivel ebben az esetben vízszintesen is el tudjuk helyezni a szigetelőanyagokat, nincs szükség további rögzítésre, így befektetésünk hamar meg is térülhet.

A lakótér funkciótól függetlenül bizonyos esetekben közlekedni kell a padlástérben, például a kémény ellenőrzésénél vagy javítási feladatok esetén. Ezért előre gondoljuk végig, hogy lépésálló szigetelőanyagot választunk-e, amennyiben nem, akkor gondoskodjunk a járóréteg kialakításáról.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Költöztetés csomagolásvédelemmel, profi szakemberekkel
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!