A kert kivilágítása ma már alapvető elvárás, hiszen az élettér kitolódott a szabadba. A kültéri programok nagyon népszerűek, egy esti sütögetés, koccintás, beszélgetés a barátokkal azonban csak úgy lehetséges, ha a kertet megfelelőképpen megvilágítjuk. Ehhez számtalan világítótest kapható, cikkünkben megvizsgáljuk, hogy a LED szalag alkalmazható-e kültéren?

A kültéri világítás kialakítása

 

A kert és a ház homlokzatának megvilágítása tehát egy kardinális kérdés. Az Elter Világítás webshopjában kapható kültéri lámpák segítségével meghitt és hívogató hangulat alakítható ki a kertben. Arra azonban ügyelni kell, hogy a világítást ne csak véletlenszerűen válasszuk ki, hanem tervezzük meg előre, hiszen a megfelelő kialakítással a kert akár sokkal nagyobbnak is tűnhet.

 

A kerti világítás kialakításakor több szintet érdemes betervezni, ezzel struktúrát és dimenziókat adunk a terület számára. A legalsó szint keretezi a kertet és a benne lévő elemeket, a középső szint az egyes látványelemeket, például a kerti tavat, egy szobrot vagy egy szép növényt világít meg, a harmadik szint pedig homlokzatvilágítás vagy kandeláberek segítségével általános megvilágítást biztosít.

 

Mi van a LED szalagokkal?

 

A LED szalagok a lakásban nagyon népszerűek, felvetődik hát a kérdés, hogy használható-e esetleg kültéren is? A válasz nagyon egyszerű: az IP68-as védelemmel rendelkező LED szalagokat, minden további nélkül tehetjük a kertbe, ezzel is látványos megoldást nyújthatunk.

 

Hová tehetők a LED szalagok?

 

Az alsó szinten tökéletes egy járda vagy lépcső megvilágítására, de akár keretezhető vele a terasz vagy a pergola széle. A lépcső esetében érdemes a lépcsőfokok alá ragasztani, így egységes fényt fog kapni az egész lépcsőfok. A kerti bútorok alá ragasztott LED szalag csodás hangulatot varázsol a teraszra.

 

Más érdekes formákat is körbe lehet futtatni vele, például a virágágyást, ágyásszegélyt, így ezek megvilágításában gyönyörűen mutat a tégla vagy a fa kialakítás. Akár a kerti tóba is tehető, hiszen vízálló tulajdonsága révén ebben a közegben is alkalmazható. A szerelés során a trafót el kell rejteni, hogy csupán a fény látszódjon.

 

A LED szalagos megvilágítás előnyei

 

A LED egy rendkívül energiatakarékos világítási megoldás, ezért környezetbarát és alacsony energiaszámlát biztosít. Nagyon hosszú az élettartama, ezáltal felszerelése után hosszú ideig használható csere és különösebb karbantartás nélkül.

 

Rugalmas és könnyen alakítható, ezért látványos megoldásokat lehet vele elérni. A vízállósága alkalmassá teszi kültéri használatra, bírja az esőzéseket, sőt a medencébe, kerti tóba is tehető. Széles színválasztékban és akár állítható fényerővel is kapható, ezekkel még látványosabb kialakítást lehet elérni.

 

A LED szalagok nagyon dekoratívak, biztonságosak, környezetbarátak és kiváló hangulatot teremtenek. Figyelni kell arra, hogy kültérre kizárólag vízálló változatot vásároljunk és azt megfelelő tápegységgel lássuk el, ezzel egyedi kialakítást és különleges hangulatot teremthetünk.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

További cikkeink a témában