A tyúkok tojásainak héja nem minden esetben megfelelő minőségű. A 45. élethét környékén a tojáshéj felülete érdessé válhat. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor nem kell az állattartóknak a csodában bízniuk.

Az AnivetDirect kínálatában kapható takarmánykiegészítők segítségével a tojáshéj minősége javítható. A Vitaplan DCP folyékony készítmény, amelyet a szárnyasok ivóvizéhez kell adagolni. Az ötnapos folyamatos kezelést követően már csak hetente egyszer kell adni a készítményt a tojótyúkoknak két hónapon át. Ezt követően a tojáshéj minősége újból a régi lesz, és a hatás ez az állapot tartósan fenn is marad.

 

A tojótyúkokat érő stresszhatások kezelése

 

Amikor a nevelőházból a tojóházba ólazzák be a tyúkokat, akkor úgynevezett beólazási stressz tünetei jelentkezhetnek a tojótyúkoknál. A fő probléma ezzel az, hogy ez a tojó takarmányfelvételét és teljesítményét is visszavetheti.

 

A negatív hatások csökkentése érdekében a nevelőházban töltött utolsó napon, valamint a tojóházba telepítés után két napon át a szárnyasoknak Aminovataplant kell adni. Így még akkor is kellő mennyiségű tápanyaghoz juthatnak a tojók, ha kevesebb takarmányt vesznek magukhoz, és a telepítési stressz akár el is kerülhető.

 

A baromfik a hőséget nehezen viselik, a forró nyári napokon hőstressz fellépésével kell számolni az esetükben. Hogy javítsunk a közérzetükön, a hőstressz kivédésére a legmelegebb időszakokban Vitaplan C Oral adagolásával tudunk javítani az állatok közérzetén.

 

Más, tojókat érintő problémák kezelése

 

A tojókat nem csak beólazási stressz és hőstressz érheti: más tényezők következtében is csökkenhet a takarmányfelvétel, de a súlygyarapodással kapcsolatos várakozások tekintetében is lehetnek elmaradások, mint ahogyan a tojástermelési százalék is csökkenhet.

 

Fontos, hogy a tyúkok már az első tünetek jelentkezésekor kapjanak Aminovitaplant. Ezt a készítményt a Vitaplan C Orallal együtt is lehet használni. Így egyszerre lehet gondoskodni a tojók tápanyagellátottságáról és arról is, hogy ne kerüljenek C-vitamin-hiányos állapotba.

 

A beteg tojótyúkok takarmányfelvétele jelentősen csökkenhet. Ilyenkor a szárnyasoknak öt napon át Vitaplan ESE adagolását javasolják a szakemberek.

 

Ez a teendő, ha a tyúkok sápadtságban szenvednek

 

A madarak esetében a sápadtság egyértelműen arra utal, hogy legyengült az immunrendszerük, és az általános egészségi állapotukkal probléma van. Feltűnő lehet, hogy ilyenkor a tyúkok taraja egészen halvány színűvé válik.

 

Mindez ritkán vezethető vissza vashiányra, hiszen a baromfitápokban elegendő vas van. Sokkal inkább a vasfelszívódás zavaraira vezethető vissza ilyen esetekben a probléma gyökere, ami a termelés csökkenését vonja maga után. A vasfelszívódás javítására kitűnően alkalmas a Magnoplan. Ez a szer a tyúktetű ellen is hatékonyan bevethető, ám e probléma esetén Aminovitaplan és Vitaplan DCP bevetésére is szükség lehet.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés