Télen alig várjuk, hogy jobb idő legyen, ne kelljen dideregni, számtalan ruhát magunkra ölteni, valamint fűteni, de amikor elérkezik a kánikula, inkább bemenekülnénk a hűtőszekrénybe. Azonban nem kell ennek így lennie, hiszen ma már számos praktikus lehetőség van a lakás árnyékolására.

Nyaranta megjelennek a teraszokon, erkélyeken is a kültéri árnyékolók, amelyek védik az adott területet, és a mögötte lévő helyiséget is a túlzott melegtől. Ezeken a helyeken nagyon gyakori és hatékony megoldás lehet a Topredőny könyökkaros napellenzője, ami ráadásul esztétikus megjelenést kölcsönöz a háznak is.

 

Nagyobb árnyékot ad a sötétebb ponyva?

 

Sokféle színű vászonból választhatunk, ha a Topredőnynél rendelünk napellenzőt, de vajon van-e különbség az eltérő árnyalatok közt? Sokan teszik fel ezt a kérdést vásárlás előtt, hiszen mindenki a legjobb lehetőséggel szeretne élni, amivel tökéletes lesz a kényelme.

 

Létezik egy olyan tévhit, miszerint a sötétebb ponyva hatásosabb, pedig ez egyáltalán nem így van. A szín nem befolyásolja az árnyékolást, csak az esztétikumot, kizárólag az anyag összetétele és minősége a meghatározó ebben a tekintetben.

 

A textil minden árnyalatban ugyanúgy szűri meg a napfényt, és ugyanolyan árnyékot ad. A ponyva minősége a döntő, azaz szövésének a finomsága és sűrűsége, nem pedig a színe. Még csak az sem ront vagy javít a hatékonyságán, hogy sötét-e vagy világos.

 

Mi befolyásolja a napellenző hatékonyságát?

 

Vannak, akik azt feltételezik, hogy a sötétebb színű vászon erősebb és tartósabb, de ennek nincs alapja. Ezt az is alátámasztja, hogy egy kifakult ponyva pont ugyanolyan teljesítménnyel bír, mint újkorában. Viszont akkor mi okozhatja a hatékonyság csökkenését?

 

A napellenző ponyvájának állapota a legfontosabb, mert ha már elhasználódott, akkor károsodhat az anyag, el is vékonyodhat, illetve akár ki is lyukadhat. Mi okozhat ilyen negatív elváltozásokat? A különböző környezeti hatások, mint az UV-sugarak vagy például a szél. Ha megtörténik az ilyen jellegű sérülés, akkor már nem fogja tudni kifogástalanul ellátni a feladatát a napellenző.

 

A rossz beállítás vagy nem megfelelő dőlésszög is okozhatja a teljesítményének alacsony színvonalát. A tökéletes könyökkaros napellenző kiváló anyagokból és alkatrészekből áll, de az is fontos, hogy profi szakemberek szereljék fel.

 

Az olcsóságnak is megvan az ára

 

Nem érdemes olcsó, gyenge minőségű árnyékolót választani, bármilyen kecsegtető is az ára. Ránézésre még akár ugyanúgy is kinézhetnek, mint a magasabb kategóriás termékek, de a tartósságuk erősen megkérdőjelezhető.

 

A vázszerkezet és az alkatrészek is gyorsan meghibásodhatnak, illetve a ponyva is hamar kifakulhat, elhasználódhat. Jó esetben, ha a minőséget választottuk, a váz nagyjából kétszer annyi időt kibír javítás nélkül, mint a ponyva. 10-15 évet rendszerint, de akár 20 évet is, ha kevesebbet van használva.

 

Nagyon masszív szerkezetek a napellenzők, de természetesen egy idő után meghibásodhatnak, csak az nem mindegy, hogy mennyi az az idő.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában